Atlit Yam: Wie heeft het 9.000 jaar oude Israëlische Stonehenge gebouwd?

Er is echt geen limiet aan het aantal archeologische wonderen in Israël, vrijwel overal waar je kijkt, is er iets moois te ontdekken. Maar, verborgen onder het water, is er ook een hele wereld, die door de natuur is ingehaald en stilletjes naast de waarneembare landlocaties bestaat, die ons het verhaal van het prehistorische Israël wil vertellen.

Onzichtbaar door de stijgende zeespiegel, zijn de oevers van Israël bezaaid met ondergedompelde structuren en verzonken nederzettingen die in de loop van duizenden jaren onder water zijn verloren. Onder de golven ontdek je een domein waar planten en dieren werden gedomesticeerd en de verschuiving van jacht- en verzameleconomie naar landbouw werd gemaakt.

Atlit Yam
Langs de kust van Haifa liggen de overblijfselen van een neolithisch vissersdorp dat 9.000 jaar geleden verdronk door het stijgende waterpeil. Tegenwoordig ligt de uitzonderlijk goed bewaarde site van 40.000 m² ongeveer 200-400 m uit de kust aan de noordelijke baai van Atlit, op een diepte van 8-11 m onder de moderne zeespiegel.

Was deze Israëlische versie van Atlantis weggespoeld in de zondvloed van Noach? Overvallen door een prehistorische tsunami of ijstijd? Het is niet duidelijk hoe het Atlit-Yam-dorp uit het late neolithicum, zo’n 400 meter uit de kust tussen Atlit en Haifa, onder water kwam te staan.

Atlit-Yam, ontdekt in 1984 tijdens een archeologisch onderzoek onder water, werd geprezen als de grootste en best bewaarde prehistorische nederzetting ooit voor de Middellandse Zeekust. Het 8500 jaar oude dorp bevat rechthoekige en ronde structuren, 65 menselijke skeletten, zaden van tarwe, gerst, linzen en vlas, en duizenden vissen en dierlijke botten.

Atlit Yam is een van de best bewaarde ondergedompelde prehistorische nederzettingen ter wereld. Het werd ontdekt en bestudeerd in de jaren tachtig en negentig, terwijl opgravingen en onderzoeken werden uitgevoerd in de jaren 1985-2000.

Er is een schat aan materiële cultuur blootgelegd die ons inzicht geeft in hoe mensen moesten omgaan met een radicaal veranderende wereld en waar nieuwe technologieën werden geïntroduceerd. De zeespiegelstijging dwong de inwoners van dit pre-aardewerk neolithisch dorp om de nederzetting te verlaten en meerdere keren te verhuizen naar hogere gronden.

Hier werden de vroegst bekende aangelegde zoetwaterputten (met stenen muren) ontdekt. In het midden van de nederzetting staan ​​zeven megalieten in een halve cirkel rond een zoetwaterbron.

De inwoners leefden van wat we nu een traditioneel mediterraan dieet noemen. Restanten van ongeveer 100 verschillende planten, die in het wild werden gekweekt en / of verzameld, werden teruggewonnen, evenals botten van vissen, huisdieren en wilde dieren. Het levensonderhoud van het dorp was gebaseerd op een gemengde landbouweconomie met veeteelt aangevuld met jagen, verzamelen en vissen.

Mogelijk heeft deze uitgebalanceerde voeding bijgedragen aan een relatief goede gezondheid en levensduur van de bewoners. Een aanzienlijk deel van de bevolking bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 50 jaar. Er zijn maar weinig sites uit deze periode met gepubliceerde menselijke resten, maar Atlit Yam leverde een aanzienlijk aantal menselijke begrafenissen op, die ons helpen in onze poging deze verdwenen samenleving te begrijpen.

Door de overblijfselen hebben we geleerd dat de bevolking te kampen had met ziekten zoals tuberculose en malaria en dat sommige skeletten een specifieke oorpathologie hadden die kenmerkend is voor duiken in koud water. De ontdekking van de vroegst bekende gevallen van menselijke tuberculose (tbc) in de botten van een moeder en baby, toonde aan dat de ziekte 3000 jaar ouder is dan eerder werd gedacht.

Deze ontdekking werpt licht op hoe de TB-bacterie in de loop van de millennia is geëvolueerd en vergroot ons begrip van hoe deze kan veranderen. Dankzij deze ontdekking kunnen wetenschappers in de toekomst mogelijk effectievere behandelingen ontwikkelen. Het onderzoek van dit oeroude DNA bevestigt de nieuwste theorie dat runder-TB later is geëvolueerd dan menselijke TB. In tegenstelling tot de oorspronkelijke theorie dat humane tuberculose is geëvolueerd van rundertuberculose na domesticatie van dieren.

Veel kustgemeenschappen staan ​​de komende decennia onder water door de opwarming van de aarde. De stijging van de zeespiegel wordt meestal gezien als een doemscenario dat zich in de toekomst zal afspelen, maar Atlit Yam stuurt ons een sterke waarschuwing uit het verleden. Ze hadden 9.000 jaar geleden al te maken met chronische overstromingen.

Het is niet dat we verwachten dat de zeespiegel stijgt, ze stijgen al. Chronische overstromingen kunnen alleen worden voorkomen door aanpassingsmaatregelen, zoals zeeweringen, dijken, dammen, hoogwaterbeheersing of zoals bij Atlit Yam, door weg te trekken. Miljoenen mensen zouden ontheemd raken en de kosten om moderne steden te beschermen tegen een stijgende zeespiegel zouden waarschijnlijk ook stijgen.

We doen niet genoeg om honderden miljoenen mensen te redden van een ellendige toekomst. Klimaatverandering is onvermijdelijk en we moeten vaststellen wat er kan gebeuren en hoeveel financiële schade dat zou veroorzaken. Studies tonen aan dat veel kustnederzettingen over de hele wereld tegen 2070 gedeeltelijk onder water zullen staan ​​als er niets wordt gedaan. We moeten het serieus nemen en lessen trekken uit het verleden.

De stijgende zee overspoelt niet alleen de kustgebieden, maar veroorzaakt ook verzilting van ondergronds water, overstroomd rioolwater, versnelde kustvernietiging en andere schade. Mensen zijn door de geschiedenis heen verhuisd, en om vele redenen. Sommigen werden gedwongen te verhuizen vanwege conflicten, vervolging, overstromingen of rampen zoals door droogte veroorzaakte hongersnood.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle klimaatgerelateerde gevaren kunnen worden toegeschreven aan klimaatverandering en het is hier dat Atlit Yam belangrijke gegevens kan verstrekken om dat onderscheid te maken. Sporen van lang vergeten menselijke nederzettingen die duizenden jaren geleden door de zee zijn opgeëist, worden ontdekt door archeologen langs de kustlijn van Israël.

De ontdekkingen helpen enkele lege plekken in de prehistorie van Israël in te vullen en bieden inzicht in hoe we in het verleden op de klimaatverandering hebben gereageerd. Het blootleggen van deze verhalen kan enkele aanwijzingen geven over wat onze eigen toekomst ook inhoudt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Abigail Klein Leichman “The 10 greatest mysteries in Israel: Who built the Israeli Stonehenge?” van 21 mei 2020 op de site van Israel21C

♦ naar een artikel van Ticia Verveer “Atlit Yam, a journey into Israel’s sunken past” van 30 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelAtlit Yam” From Wikipedia, the free encyclopedia

Een gedachte over “Atlit Yam: Wie heeft het 9.000 jaar oude Israëlische Stonehenge gebouwd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.