Explosie beschadigt energieplant in Iran, de laatste in een ‘mysterieuze’ reeks ontploffingen

Een explosie beschadigde naar verluidt zaterdag een elektriciteitscentrale in de Iraanse stad Ahvaz, de laatste in een reeks mysterieuze ontploffingen in het land die Iran ertoe aanzetten eerder deze week een waarschuwing te geven aan Israël en de VS.

Perzische en Arabische media meldden een explosie en brand in de Zargan-energiecentrale in Ahvaz in het zuidwesten van Iran, nabij de Perzische Golf en de Iraakse grens. Online geposte video’s toonden een rookkolom in de faciliteit en arbeiders die langs een brandweerwagen kwamen.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde later dat het vuur in de fabriek onder controle was gebracht. Er stond dat de brand ontstond toen een transformator explodeerde. Mohammad Hafezi, de gezondheids- en veiligheidsmanager van de energiecentrale, vertelde IRNA dat de oorzaak van de brand werd onderzocht.

Een paar uur later op zaterdag zei IRNA dat een chloorgaslek in een petrochemisch centrum in het zuidoosten van Iran 70 arbeiders ziek maakte. De meeste arbeiders in het petrochemische centrum van Karun in de stad Mahshahr in de zuidoostelijke provincie Khuzestan werden vrijgelaten na een medische behandeling.

De twee incidenten vonden plaats nadat donderdag een explosie de Iraanse kerncentrale in Natanz had beschadigd en vorige week werd een grote explosie gevoeld in Teheran, blijkbaar veroorzaakt door een explosie in het militaire complex Parchin, waarvan de analisten van de defensie geloven dat ze een ondergronds tunnelsysteem en raketproductiefaciliteiten hebben.

Een Israëlisch tv-rapport zei vrijdagavond dat Israël zich schrap zette voor een mogelijke Iraanse vergelding, aangezien functionarissen in Teheran vrijdag suggereerden dat het mysterieuze vuur en de explosie in Natanz veroorzaakt zouden kunnen zijn door een Israëlische cyberaanval.

Het rapport zei dat de aanval een laboratorium waar Iran geavanceerde centrifuges ontwikkelde voor een snellere verrijking van uranium ‘vernietigde’, en een Koeweits rapport citeerde een niet nader genoemde bron waarin werd vastgesteld dat de aanval het Iraanse nucleaire programma met twee maanden had vertraagd.

Drie Iraanse functionarissen vertelden het persbureau Reuters dat zij geloofden dat het incident in de verrijkingsfaciliteit van Natanz begin donderdag het gevolg was van een cyberaanval, en twee van hen zeiden dat Israël erachter had kunnen zitten, maar leverden geen bewijs.

Toen premier Benjamin Netanyahu donderdagavond tijdens een persconferentie werd gevraagd naar berichten over het incident, schoof hij de vraag terzijde: ‘Ik behandel deze problemen niet’, zei hij.

Maar Amos Yadlin, het hoofd van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies, en een voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van de IDF, tweette vrijdag:

Volgens buitenlandse bronnen lijkt het erop dat de premier zich deze week op Iran richtte in plaats van [zijn plan voor West Bank] annexatie. Dit is het beleid dat ik de afgelopen weken heb aanbevolen. Als Israël door officiële bronnen wordt beschuldigd, moeten we operationeel voorbereid zijn op de mogelijkheid van een Iraanse reactie (door middel van cyber, raketten afvuren vanuit Syrië of een terroristische aanslag in het buitenland).

Officieel meldde Iran dat er donderdag een ‘ongeluk’ plaatsvond in het nucleaire complex Natanz in centraal Iran, met de mededeling dat er geen slachtoffers of radioactieve vervuiling waren. Maar topgeneraals zeiden ook dat Iran zou reageren als het incident een cyberaanval zou blijken te zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikelExplosion reportedly damages power plant in Iran, the latest in series of blasts” van 4 juli 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.