Israël mag deze kans op soevereiniteit over Judea & Samaria niet laten schieten

De droom van een vreedzame oplossing met onze buren vervaagde met de rook die uit exploderende bussen kwam tijdens de Palestijnse terreurcampagne na Oslo. Israëli’s realiseerden zich dat er waarschijnlijk nooit een Palestijnse leiding zou zijn die dapper genoeg zou zijn om de concessies te doen die nodig zijn om vrede te sluiten.

Tegelijkertijd maakte de eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook alleen een door Hamas geleid regime mogelijk, wat resulteerde in jarenlange raketaanvallen vanuit de enclave op Israëlische gemeenschappen. Omdat er geen productieve onderhandelingen plaatsvonden, kozen de Israëlische regeringen ervoor om de zaken op de Westelijke Jordaanoever te laten zoals ze waren, waarbij de Joodse bevolking vastzat als een anomalie.

In de loop van de tijd en met het vacuüm dat is achtergelaten door het gebrek aan duidelijk beleid van Israël, zijn de Palestijnen, met de steun van de EU, begonnen delen van gebied C illegaal toe te eigenen – resulterend in ernstige milieuschade aan het gebied in plaats van te zien bloeien onder Israëlische heerschappij.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump bood Israël een historische kans om afstand te nemen van zijn passiviteitsbeleid en een actie te ondernemen die het hele land ten goede zou komen, evenals de inwoners van de Westelijke Jordaanoever.

Er is geen waarschijnlijk scenario dat honderdduizenden kolonisten uit hun huizen zou verwijderen. Honderden joodse gemeenschappen langs de hele Westelijke Jordaanoever zijn er om te blijven. Maar er is ook behoefte aan vervanging van het militaire bewind waaronder kolonisten worden gedwongen te leven met de onbeschaamde uitbreiding van de staatssoevereiniteit.

Pragmatisten van politiek links en rechts moeten zeker instemmen met de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit, tenminste over de nederzettingen. Helaas is het vredesplan van Trump tegengewerkt door beide kanten van de politieke kloof.

Sommigen zien annexatie als het einde van de zionistische droom die uiteindelijk zal leiden tot een eenstaatsoplossing die ofwel een joodse meerderheid mist, ofwel anders een apartheidsstaat wordt die haar Palestijnse inwoners ervan weerhoudt gelijke rechten van hun joodse buren te genieten.

Ik zie niet in hoe het opnemen van enkele duizenden Palestijnen die in Area C wonen voor de Israëlische bevolking tot beide scenario’s zou leiden. Rechtse tegenstanders van de verhuisvleugel zijn bang dat Israël, door het vredesplan van Trump te accepteren, de deur opent naar een eventuele Palestijnse staat op delen van de Westelijke Jordaanoever.

Deze positie is vergelijkbaar met degenen die in 1947 weigerden het VN-verdelingsplan te accepteren omdat de voorgestelde grenzen van Israël geen gebieden van het bijbelse thuisland omvatten die ze voor ogen hadden als onderdeel van de wedergeboorte van hun natie. Maar toen heerste het pragmatisme en werd het Verdelingsplan door de leiders van de opkomende Joodse staat aanvaard – tot grote vreugde van de bevolking.

De Palestijnse leiding van die tijd verwierp het VN-voorstel en koos het oorlogspad. Israël is sindsdien een bloeiend modern land en een regionale macht geworden. Een Palestijnse staat daarentegen is nog steeds niet gevestigd en de leiders van het Palestijnse volk worden gezien voor wat ze zijn – corrupt en onbekwaam.

1 juli had een feestdag moeten zijn, gelijk aan de receptie van de VN-stemming over de oprichting van onze staat. Het had een dag moeten zijn om de soevereiniteit van Israël over grote delen van Judea en Samaria en de voortgang van de zionistische droom te vieren. Er had op straat gezongen en gedanst moeten worden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yifat Erlich “Israel must not miss this annexation opportunity; The Trump administration has presented Jerusalem with an historic opening to break away from a policy of passivity and initiate a move that would benefit the entire country as well as the residents of the West Bank settlements” van 1 juli 2020 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.