Het verhaal van Yahya Qassim, advocaat van de Joodse gemeenschap van Irak ca. 1945-1958

Plaatje hierboven: Het vergeten graf van de Joodse profeet Ezechiël, een symbool van het oude Joodse erfgoed van Irak. De tombe is gehuld in een doek met een Arabisch opschrift dat luidt ‘Vrede zij met Ezechiël’ [beeldbron: Middle East Eye]

Het verhaal dat ik op het punt sta te vertellen, is dat van mijn overleden vader, Yahya Qassim, de eigenaar en redacteur van Al-Sha’b – een krant die werd gepubliceerd van 1945 tot 1958, toen Irak onder het bewind van de Hasjemitische monarchie stond.

Het verhaal is gericht op de verdediging van het Iraakse Jodendom door Qassim in de enorme beproeving waarmee de Iraakse Joodse gemeenschap werd geconfronteerd vlak voor en na de oprichting van de staat Israël in 1948. Dit verhaal zou vrijwel zeker zijn vergeten als het niet was verteld door professor Orit Bashkin in haar boek New Babylonians: A History of Jews in Modern Iraq.

De joden van Irak nemen een belangrijke plaats in in het jodendom, aangezien het land de thuisbasis was van de oudste en op één na grootste joodse gemeenschap in de Arabische wereld.

Net als andere joodse gemeenschappen in verschillende delen van de wereld, leed het Iraakse Jodendom in de loop van de geschiedenis onder verschillende vormen en niveaus van onderdrukking, vervolging en pogroms – van het bijbelse Babylonië, het islamitische kalifaat, de Mongoolse invasie, het Ottomaanse rijk en het moderne Irak in de 20ste eeuw.

Voordat we de gebeurtenissen van 1947-1953 bespreken in verband met de beproeving waarmee de Joodse gemeenschap in Irak werd geconfronteerd ten tijde van de oprichting van de staat Israël, is het interessant om de belangrijkste fasen van de geschiedenis van de Iraakse Joodse gemeenschap in het moderne tijdperk te beschouwen.

Wat tegenwoordig bekend staat als Irak bestond onder Ottomaanse heerschappij (1533-1917) uit drie provincies (Wilayats in het Turks): Mosul, Bagdad en Basra, wat overeenkomt met de noordelijke, centrale en zuidelijke regio’s van het huidige Irak. Gedurende deze periode werd de Joodse gemeenschap in Irak over het algemeen eerlijk behandeld.

Dit was nog een punt in de gelijkenis tussen het Ottomaanse en het Oostenrijkse rijk: beide waren multi-etnisch en relatief goedaardig ten opzichte van hun samenstellende etnische groepen; beiden gingen WOI binnen aan dezelfde (uiteindelijk) verliezende kant samen met het Duitse Rijk; en beiden ondergingen hetzelfde lot, namelijk ineenstorting en ontbinding aan het einde van de Grote Oorlog.

De Iraaks-Joodse gemeenschap, samen met de rest van de bevolking in Irak, leden tijdens WOI grote ontberingen, maar onder de Britse bezetting die volgde, genoten Iraakse Joden meer veiligheid en welvaart. Toen kwam het Hasjemitische koninkrijk Irak (1921-1958).

Onder Hasjemitische heerschappij werd een pluralistische Iraakse identiteit gecreëerd, vervalst en gevoed, en werden joden steeds meer geïntegreerd in de Iraakse samenleving als geheel. Deze trend onderging echter een grote onderbreking in april 1941, toen een anti-Britse en pro-nazi-groep van Iraakse legerofficieren, ondersteund door burgers, een staatsgreep pleegde en een kortstondige dictatuur installeerde.

Onmiddellijk nadat de dictatuur eind mei was verdreven, leden de Joodse gemeenschappen in Bagdad en Basra een pogrom door toedoen van straatmassa’s bij een incident dat bekend staat als de Farhud (Arabisch voor pogrom). Relschoppers doodden ongeveer 200 Joden en verwondden 1.000, verkrachtten een onbekend aantal Joodse vrouwen en plunderden ongeveer 1.500 Joodse winkels en huizen.

Na het herstel van de Hasjemitische monarchie begon de stabiliteit en welvaart van de Iraakse Joodse gemeenschap echter niet alleen te herstellen, maar vertoonde ook duidelijke tekenen van groei. Terugkomend op de kern van mijn verhaal – Al-Sha’b (het volk in het Arabisch) werd in 1945 gelanceerd door Yahya Qassim met als doel de redactionele teksten die hij schreef te gebruiken om dagelijks en nadrukkelijk te pleiten voor een pluralistisch, democratisch Irak, waar burgers – of ze nu moslim, christen, joods of een andere reeks persoonlijke geloofsovertuigingen en overtuigingen zijn – worden volgens de rechtsstaat als volkomen gelijk beschouwd.

In minder dan een jaar tijd groeide Al-Sha’b uit tot de leidende krant in Irak wat betreft de verspreiding, het liberale redactionele beleid en de onafhankelijkheid van een politieke partij of groep. Trouw aan de pluralistische principes van Qassim, waren er verschillende Joodse professionals die bij Al-Sha’b werkten naast moslims en christenen, zowel als journalisten als in administratieve functies.

In 1946, met Al-Sha’b in het tweede jaar van publicatie, begon de politieke sfeer in Irak steeds gespannener te worden met het oog op de verwachte oprichting van de staat Israël. De Iraakse publieke opinie was ruwweg verdeeld in drie opvattingen over deze kwestie: de eerste was die van Iraakse politieke partijen en kranten die de Arabisch-nationalistische benadering ertoe aanzetten het Iraakse Jodendom en het Zionisme als één en hetzelfde te beschouwen en ronduit vijandigheid jegens de Joodse gemeenschap in Irak te vertonen.

Het tweede standpunt, dat overheersend was in het heersende establishment, bekeek de vraag vanuit een wat gematigder en pragmatischer perspectief, rekening houdend met de druk die door sommige andere Arabische regeringen, met name Syrië, werd uitgeoefend om een ​​streng beleid te volgen jegens het zionisme en de schepping van de staat Israël.

De derde opvatting was die van een minderheid, waarin Yahya Qassim een ​​leidend voorbeeld was. Deze opvatting werd belichaamd in de dagelijkse redactionele artikelen van Qassim in Al-Sha’b, met het argument dat Iraakse joden – zowel de jure als de facto – volledig gelijk waren aan andere Iraakse burgers, en dat de oprichting van de staat Israël een afzonderlijke en afzonderlijke vraag was van het Iraakse buitenlandse beleid van de regering.

Bovendien betoogde Qassim dat sympathie voor de benarde toestand van de Palestijnse Arabieren op geen enkele manier in strijd was met de erkenning van de volledige rechten van Joden als Iraakse burgers.

Gezien deze verdeeldheid van de publieke opinie in Irak en de aanloop naar de aanstaande oprichting van de staat Israël, werd de positie van Iraakse joden steeds kwetsbaarder voor toenemende publieke druk van Arabische nationalistische politieke krachten en kranten in Irak, die op hun beurt ontstoken emoties veroorzaakten en passies in verschillende segmenten van de samenleving.

Tegelijkertijd oefenden deze Arabisch-nationalistische strijdkrachten en kranten ook intense druk uit op de Iraakse regering om vijandige standpunten in te nemen tegenover het Iraakse Jodendom door de vaststelling van wetten die op zijn zachtst gezegd zeer discriminerend en twijfelachtig wettig waren.

Dergelijke maatregelen waren evenmin beperkt tot Iraakse Joden die in Irak woonden. Zo kregen alle in het buitenland wonende Iraakse joden de opdracht terug te keren naar Irak, anders riskeerden ze hun bezittingen zonder vergoeding in beslag te nemen. Het is binnen deze opruiende atmosfeer in Irak dat Yahya Qassim zijn standpunt op een principiële kwestie uitsprak, namelijk dat Iraakse joden volledig gelijk zijn aan Irakezen van andere religies en overtuigingen en als zodanig moeten worden behandeld.

Bovendien betoogde Qassim krachtig, nadrukkelijk en onophoudelijk in zijn Al-Sha’b-artikelen dat de vragen van het zionisme als een politieke beweging samen met de oprichting van de staat Israël, en de onbetwistbare status van volledig staatsburgerschap en daarmee samenhangende rechten van Iraakse joden, gescheiden en onderscheiden zijn.

Qassim maakte deze argumenten dagelijks op de pagina’s van Al-Sha’b in directe oppositie tegen Arabische nationalistische politieke groepen en partijen in Irak, en tot ergernis van sommigen in Iraakse regeringskringen die om verschillende redenen sympathie voerden voor Arabische nationalistische opvattingen. Bovendien legde Qassim niet alleen zijn liberale opvattingen uiteen, maar handelde hij er ook naar, door nog meer Iraakse Joden in dienst te nemen bij Al-Sha’b voor zowel journalistiek als administratief werk.

En als laatste, maar zeker niet de minste, nam Qassim de rol op van advocaat voor honderden Iraakse Joden toen de Joodse gemeenschap werd geconfronteerd met een overvloed aan ad hoc overheidswetten, -handelingen en -voorschriften. Zo onderhandelde hij met de Iraakse regering over veel van de deals met betrekking tot de beruchte denationalisatiewet.

Naast de principiële en succesvolle strijd van Qassim voor het Iraakse Jodendom, bleef hij Al-Sha’b bewerken tot de staatsgreep van 14 juli 1958. Het nieuw geïnstalleerde dictatoriale regime dat op die datum was ingevoerd, verbood Al-Sha’b – de enige krant die werd verboden vanwege zijn onafhankelijke redactionele beleid – en nam zijn persen en infrastructuur in beslag.

Qassim zat enkele maanden gevangen, gevolgd door een periode van huisarrest, waarna hij besloot Irak met zijn familie te verlaten om zich in Groot-Brittannië te vestigen (met regelmatige bezoeken aan de Verenigde Staten en later aan Brazilië).

In de jaren zestig en zeventig werkte Qassim als freelance schrijver en consultant bij The Economist, The Economist Bulletin (uitgegeven door de Economist Intelligence Unit), de Financial Times, de Christian Science Monitor en de International Herald Tribune. In de jaren tachtig begon hij te werken aan een boek over de moderne geschiedenis van Irak. Hij stierf in zijn slaap tijdens een kort bezoek aan de stad Curitiba, Brazilië, in 2004.

De rol van Yahya Qassim in de succesvolle en legale emigratie van het Iraakse jodendom naar Israël en andere delen van de wereld, onder extreem moeilijke omstandigheden, behoeften Niet te vergeten. Daarom is het zeker passend dat hij door professor Orit Bashkin postuum wordt beschreven als ‘de advocaat van de gemeenschap’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raad Yahya Qassim “My Father and the Jews of Iraq; On the 79th anniversary of the Farhud, a look back to Yahya Qassim and his fight for Iraqi Jews” van 26 juni 2020 op de site van The Tablet

2 gedachtes over “Het verhaal van Yahya Qassim, advocaat van de Joodse gemeenschap van Irak ca. 1945-1958

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.