Controversiële heilig verklaarde non Edith Stein wordt tragische koningin Esther in nieuwe film

Geboren in een orthodox-joodse familie in Duitsland in 1891, bekeerde Edith Stein zich op 30-jarige leeftijd tot het christendom en ontdekte haar roeping als katholieke non. In 1942 werd ze vermoord in Auschwitz, niét omdat ze een katholieke non was, maar omdat ze Joods geboren was.

In een tragische wending aan het verhaal van koningin Esther drong Stein er op 20 april 1933 in een brief gericht aan Eugenio Pacelli, aka paus Pius XI bijgenaamd de Zwarte Paus, op aan om namens de joden met Hitler in te grijpen.

Echter Edith Stein, of ‘Teresa Benedicta van het Kruis’ zoals ze zich noemde als katholieke non, werd uiteindelijk op 2 augustus 1942 zelf door de nazi’s naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze nauwelijks een week later op 9 augustus 1942 op 50-jarige leeftijd werd vergast en verbrand.  Stein werd  door paus Johannes Paulus II op 11 augsutus 1998 tot Patroonheilige van Europa gemaakt.

Film: A Rose in Winter
De opmerkelijke en controversiële levensloop van Edith Stein is het onderwerp van een nieuwe historische dramatische film, ‘A Rose in Winter’, geregisseerd door Joshua Sinclair. De film werd vertoond op het Joods Filmfestival van Boca Raton in maart ’19. Hij werd ook vertoond op het Jerusalem International Film Festival van vorig jaar, en bij de VN met secretaris-generaal Antonio Guterres.

Trailer: ‘A Rose in Winter’ (2018)

Regisseur Sinclair vertelde onlangs aan The Times of Israel:

Het ontstaan ​​van ‘A Rose in Winter’ kwam toen Sinclair en een componistenvriend het huidige probleem van haat in de wereld bespraken. Een ding interesseerde me vooral. Met name het probleem van onverdraagzaamheid en racisme en antisemitisme. Het is onze plicht iets te doen om dat tegen te gaan, miljoenen mensen te bereiken.

Stein’s verhaal trok bijzondere aandacht van de filmmaker omdat hij zich aangetrokken voelde tot een personage dat zowel het christendom als het jodendom belichaamt. Voor Stein castte Sinclair de Bosnische actrice Zana Marjanovic, die perfect voor de rol vond en merkte op dat ze zelf een oorlog in Bosnië heeft meegemaakt. Ze vluchtte naar de Verenigde Staten voordat ze terugkeerde naar haar geboorteland, waar ze nu lid is van het parlement.

De filmmaker is ook een arts en zijn verschillende projecten hebben samenwerkingen gezien met personages variërend van Moeder Teresa tot David Bowie. Zijn werk omvat de miniserie ‘Shaka Zulu’ uit 1986 over de vermaarde 19e-eeuwse Zuid-Afrikaanse leider; en het Duits-joodse historische misdaaddrama ‘Jump!’ uit 2007.

Voor ‘A Rose in Winter’ onderzocht en schreef Sinclair een scenario dat niet strikt biografisch is, maar hij noemt het ‘in veel opzichten accuraat’. Het verhaal begint in 1962, twee decennia na de dood van Stein, wanneer Michael een map met informatie over haar ontvangt en een suggestie dat haar leven een goed verhaal zou zijn.

Geleerden zeggen dat Stein een succesvol leven heeft geleid en een complexe erfenis heeft nagelaten. ‘Ze was een ongelooflijk bekwaam persoon, een ongelooflijk moreel persoon, die kracht vond door het katholicisme’, zegt Rabbi Alan Brill, de Cooperman-Ross Endowed Chair for Jewish-Christian Studies aan de Seton Hall University. “Daarom werd [hoewel] ze vanuit katholiek oogpunt gezien als spiritueel joods, vanuit joods oogpunt konden we [Stein] niet zien als joods.”

“Zeker, het besluit om haar heilig te verklaren was controversieel”, zei Adam Gregerman, adjunct-directeur van het Instituut voor Joods-Katholieke Betrekkingen aan de St. Joseph’s University, “voornamelijk omdat ze stierf als jood. Ze stierf voor haar joodsheid. Ze had zich tot het katholicisme bekeerd en wordt beschouwd als een christelijke martelaar. Er is een echte spanning tussen de twee kanten van haar religieuze identiteit.”

Gregerman’s collega Philip Cunningham, directeur van het Instituut voor Joods-Katholieke Betrekkingen, erkent de controverse. Toch zei hij dat de heiligverklaring van Stein een weerspiegeling was van het Vaticaanse tijdperk van de jaren ’90 dat hij de realiteit van de Shoah onder de knie kreeg, omdat Johannes Paulus er doorheen leefde”.

Cunningham merkte op dat alle joodse vrienden van John Paul behalve één stierven in de Holocaust. “Ik zou zeggen dat er een oprecht gevoel doorkwam in zijn preek over de heiligverklaring van Edith Stein, dat door de nazi’s vermoorde joden in de katholieke kerk geëerd en vereerd moeten worden”, zei Cunningham. “Ik denk dat Edith Stein een manier was om die verering te realiseren.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rich Tenorio “Controversial canonized nun Edith Stein becomes tragic Queen Esther in new film” van 2 mei 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelEdith Stein: ‘Letter to Pope Pius XI’ (1933)” op de site van CCJR

Een gedachte over “Controversiële heilig verklaarde non Edith Stein wordt tragische koningin Esther in nieuwe film

  1. Het bewijst vooral dat, al noemt men zich Christen men een Jood blijft, voor eeuwig……..van Jezus tot de Paus.

    De eeuwenlange Jodenhaat gaat er dus gewoon om om deze simpele waarheid te vermoorden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.