Parlementsleden roepen op tot verder onderzoek naar EU-financiering van Palestijnse terreur

Na een lezing die eerder deze week werd gegeven door de Palestijnse directeur van Media Watch, Itamar Marcus, aan leden van het Europees Parlement, waarin hij een nieuw PMW-rapport presenteerde met de titel ‘Twee mazen in de anti-terrorismefinancieringswetten van de Europese Unie’, riepen de EP-leden op om de EU-financiering aan De PA en voor een onderzoek naar hoe EU-geld terechtkomt bij Palestijnse terreurorganisaties.

Europese Parlementariërs hebben opgeroepen tot een grondig onderzoek naar de manier waarop het geld van de Europese belastingbetaler in handen komt van Palestijnse terroristen, en hebben er tijdens een bijeenkomst op dinsdag op aangedrongen dat alle mazen in de wet waardoor het geld glijdt, moeten worden gesloten.

Het mag absoluut niet gebeuren dat het geld van de Europese belastingbetaler leidt tot aanvallen op Israël“, zei de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen dinsdagochtend tijdens een bijeenkomst in Brussel. Hij werd hierin bijgetreden door de Zweedse Europarlementariër Charlie Weimers, die zei: “Als en waar mazen in de EU-wetgeving inzake de financiering van terrorismebestrijding bestaan, moeten ze onmiddellijk worden gesloten.

Beide leden van het Europees Parlement zijn lid van partijen die deel uitmaken van de Conservative and Reformists Group in het Europees Parlement.

Hun opmerkingen zijn gemaakt tijdens een bijeenkomst in Brussel, georganiseerd door Ruissen in zijn hoedanigheid van voorzitter van de EU-parlementaire Israel Allies Caucus. Deelnemers hoorden van Itamar Marcus, directeur van Palestinian Media Watch (PMW), die de bevindingen presenteerde van het recente onderzoekspaper van zijn organisatie getiteld: ‘Twee mazen in de antiterreurwet- en regelgeving van de EU.’

Marcus leverde de bevindingen via video en legde uit dat er een reeks overmakingen bestaat, die in feite geld van EU-belastingbetalers naar terroristische organisaties die aanslagen op Israëlische burgers plegen, leidt. Jaarlijks schenkt de EU honderden miljoenen euro’s aan de Palestijnse Autoriteit. Elk kwartaal wordt door de PA ongeveer 50 miljoen euro doorberekend aan de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, die op haar beurt organisaties financiert, zoals de Al-Aqsa Martelarenbrigade, die zelfmoordaanslagen in Israël heeft gepleegd.

Marcus’ document legt uit dat de Europese Unie in 2017 een richtlijn heeft aangenomen waarin terroristische daden worden uitgeroepen tot “een van de ernstigste schendingen van […] mensenrechten en fundamentele vrijheden waarop de Unie is gegrondvest”. De richtlijn strafte een reeks terreuractiviteiten, waaronder terrorismefinanciering binnen EU-landen, maar eiste niet dat entiteiten buiten de EU die EU-financiering ontvingen zich onthouden van terreurgerelateerde activiteiten die binnen de EU strafbaar zijn gesteld.

Bovendien werd weliswaar bepaald dat NGO’s die EU-financiering ontvangen geen terreur mogen financieren, maar een dergelijk verbod is niet van toepassing op staten of niet-statelijke entiteiten die financiering ontvangen, waardoor ze vrij spel krijgen om terreur te financieren. Itamar Marcus zei hierover:

De EU heeft in 2017 een lange lijst van terroristische ondersteuningsactiviteiten strafbaar gesteld. Maar de EU geeft geld aan de PA, die bijna dagelijks activiteiten ter ondersteuning van terrorisme verricht. Als de PA dergelijke activiteiten in Brussel zou uitvoeren, zouden de daders in de gevangenis belanden. Hoe kan de EU terroristen buiten de EU financieren die in de EU zouden worden opgesloten? Waarom verdienen niet-EU-burgers niet dezelfde bescherming tegen terreur als EU-burgers verdienen?

Ruissen wees op het recente besluit van de EU om de Palestijnse ngo Badil op te heffen nadat het weigerde een antiterreurclausule in het financieringscontract te ondertekenen. Maar, voegde hij eraan toe, ‘niet-Europese regeringen en overheidsinstanties die EU-geld ontvangen, glippen door de mazen in de wet.’

Hij riep op tot een grondig onderzoek en volledige implementatie van bestaande EU- en internationale wetten die terrorismefinanciering verbieden, en voegde eraan toe: “Het is heel bizar dat deze route niet verboden is.”

Weimers was het eens met zijn collega en zei:

Terrorisme en opruiing staan ​​haaks op de vreedzame oplossing van conflicten. Als en waar mazen in de EU-wetgeving inzake de financiering van terrorismebestrijding bestaan, moeten ze onmiddellijk worden gesloten. Het is ook onze morele plicht als Europarlementariërs om ervoor te zorgen dat er geen geld van de belastingbetaler naar het terrorisme wordt geleid.

De oproepen volgen op een bevel dat in mei door een hoge ambtenaar van de Europese Unie is gegeven om te onderzoeken of EU-middelen worden gebruikt om Palestijnse terreur te financieren. “Er is geen financiering van terreur uit EU-fondsen, zolang er EU-fondsen zijn die niet zullen plaatsvinden, zal dit niet worden getolereerd, en als het gebeurt, zal het worden gecorrigeerd”, zei EU-commissaris voor uitbreiding Olivér Várhelyi. “En ik zal er zelf voor zorgen dat het klaar en afgeleverd is.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Donna Rachel Edmunds “MEPs call for further investigations into EU funding of Palestinian terror; The PA passes around €200 million Euros received from the EU on to the PLO annually, which in turn distributes some of the money to terror groups” van 23 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Donna Rachel Edmunds “PMW lecture to European Parliament MPs, results in calls to investigate EU funding of Palestinian terror” van 26 juni 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Parlementsleden roepen op tot verder onderzoek naar EU-financiering van Palestijnse terreur

 1. Door het Corona virus is een ding pijnlijk duidelijk geworden…..

  Heel het Europeese systeem valt in mekaar van globalisering, (ouderen) zorg tot pensioen…..het is bijna niet meer te betalen of te verantwoorden.+

  Duizenden zaken gaan faiiet & miljoenen mensen lijden honger.

  Illegale immigranten worden binnengelaten zonder wat bij te dragen, maar kosten de belastingbetaler geld, zonder dat hij hier zeggenschap over heeft.

  Resultaat…….de staat ontvangt minder belasting (vandaar dat nu hun ogen zijn gericht op de spaarrekeningen & vermogens van de privé burger).

  Het is dus hoog tijd om het favoriete stokpaarde te laten vallen.

  EU steun voor de oplossing van Israel.

  Wanneer “”de palestijnen”” zien dat ze niet meer gesteund worden in hun missie kan er misschien een oplossing gevonden worden, zodat ook hun leven verbeterd…..en niet alléén dat van hun leiders.

  Het is dus

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.