Antisemitisme gezant: Coronavirus samenzweringstheorieën zijn een moderne bloedlaster

Plaatje hierboven: Brits-Joods gezin op wandel in Stamford Hill, een wijk in het Londense bestuurlijke gebied Hackney en de feitelijke thuisbasis van een grote joodse gemeenschap [beeldbron: Reuters]

De Amerikaanse afgevaardigde antisemitisme gezant Ellie Cohanim waarschuwde voor een nieuwe vorm van antisemitisme tijdens de aanhoudende coronavirus pandemie en drong er bij de Joodse leiders op aan dat het tijd wordt dat de Amerikaanse Joodse gemeenschap zich richt op proactieve stappen om haat uit te bannen:

De coronavirus-samenzweringstheorie [is] een moderne bloedsmaad, waarbij joden of de staat Israël de schuld krijgen van de pandemie. Deze theorieën suggereren dat de joden en / of Israël het virus hebben gecreëerd; dat het wordt gebruikt om de wereld te domineren en de Palestijnen te controleren; of dat de joden en / of de staat Israël van de ziekte zullen profiteren. Het wordt niet verspreid door de gebruikelijke slechte acteurs op het dark web of elders maar door regeringsfunctionarissen die de leugens verspreiden – uit Turkije, de Palestijnse Autoriteit en Iran.

Cohanim, die in december 2019 werd afgeluisterd als afgevaardigde van de VS voor antisemitisme, deelde haar gedachten over de wereldwijde opkomst van antisemitisme. Ze merkte ook een aantal positieve ouvertures op die uit de Arabische wereld kwamen tijdens een Zoom-bijeenkomst op 29 juni, gesponsord door de Jewish Community Relations Council van New York.

“Om de oorlog tegen antisemitisme te winnen, moeten we een aanvallende houding aannemen en daarom wend ik me tot u“, zei ze. “Het wordt tijd dat de Joodse gemeenschap echt trots is op ons erfgoed en onze geschiedenis.

Bij de introductie van Cohanim merkte Gideon Taylor – een lid van het uitvoerend comité van de JCRC-NY – op dat de ‘dramatische stijging van antisemitische incidenten in de Verenigde Staten en over de hele wereld’ velen ‘geschokt en gepijnigd heeft gemaakt om dingen te zien die we Hadden nooit gedacht dat we zouden zien, en dat maakt het nog belangrijker ‘om leiders te hebben die hun stem laten horen en voor de Joodse gemeenschap pleiten.

Tijdens haar toespraak zei Cohanim dat de Verenigde Staten zich richten op het bestrijden van drie bronnen van antisemitisme over de hele wereld: klassiek extreemrechts, neonazistisch extremisme; radicale linkse randgroepen; en de radicale islam, met middelen die zijn toegewezen om elk van deze bedreigingen te bestrijden.

Terwijl ze sprak over Iran, de ‘Nummer 1 staatssponsor van terrorisme,” zei Cohanim, die Iran met haar familie ontvluchtte tijdens de revolutie van 1979, dat ze twee lessen had geleerd uit de ervaring van haar familie:

[..] dat zelfs samenlevingen die Joden verwelkomen of huisvesten zoals Iran onder de sjah was, plotseling in één enkele nacht kan omkeren en dat Joden de dreiging van antisemitisme nooit mogen onderschatten.

De briefing was echter niet alleen slecht nieuws. Cohanim sprak over enkele positieve ontwikkelingen die uit de Arabische wereld komen, met name de opwarmende betrekkingen tussen Arabische landen, waaronder Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, met Israël.

Een van die ontwikkelingen was het spelen van het Israëlische volkslied ‘Hatikvah’ tijdens een judowedstrijd in Bahrein, naast een tour door een delegatie van 25 leden van moslimwereldleiders, waaronder een vooraanstaande religieuze leider uit Saoedi-Arabië, naar Auschwitz. “Er vinden verschuivingen in relaties plaats”, zei ze, en deze ‘nieuwe realiteiten’ voorspellen veel goeds voor het zoeken naar duurzame vrede in de regio.

Het betreden van ‘anti-zionisme-gebied’
Tijdens haar bijna een uur durende discussie- en vraag-en-antwoordsessie nam Cohanim aanstoot aan de suggestie dat haar baas, de Amerikaanse president Donald Trump, de vlammen van antisemitisme aanwakkert. Ze noemde de president ‘filosofisch’ en zei dat iedereen die zijn steun aan Israël probeert te ontkennen ‘dit doet om zijn eigen politieke motieven en politieke voordelen’.

Cohanim reageerde ook op een vraag over de mogelijke uitbreiding van de soevereiniteit door Israël van de Jordaanvallei en delen van Judea en Samaria (ook wel de Westelijke Jordaanoever genoemd) met de bezorgdheid die veel Amerikaanse joodse groepen hebben dat dit kan leiden tot een toename van de antisemitisme en anti-Israël houding in de media.

“Alleen al het feit dat het Amerikaanse Jodendom hier nerveus over is, toont aan dat we geconditioneerd zijn om het antisemitisme in onze botten te voelen”, zei ze, en merkte op “dat geen enkel ander land aan hetzelfde soort onderzoek wordt onderworpen wanneer ze beslissingen nemen voor hun bevolking. Een dergelijke onderscheid maken van de acties van Israël als een ‘soevereine natie laat zien dat er in de wereld nog steeds een onderliggend antisemitisme bestaat.

En wat betreft het idee dat men anti-zionistisch kan zijn en niet antisemitisch, zei Cohanim dat het Amerikaanse beleid is “dat anti-zionisme antisemitisme is. Punt.” Maar in veel gevallen komt de rode lijn om over te stappen naar antisemitisme wanneer het bestaan ​​van Israël ter discussie staat. Wanneer mensen andere landen bekritiseren vanwege de actie die ze hebben ondernomen, leidt dat niet tot een discussie over het bestaansrecht van het land.

‘Dat is geen argument dat mensen anders maken dan [met] de staat Israël, en daarom is het duidelijk dat dit idee dat je antizionistisch kunt zijn en niet antisemitisch moet zijn, een slap handje is. Het is de beleefde manier geworden om vandaag antisemitisch te zijn.” Zoals ze zei: “tijdens een etentje kun je misschien niet wegkomen met antisemitisme. Waar ze mee weg kan komen,” legde ze uit, “is het betreden van ‘anti-zionisme’ door te zeggen: ‘Ik ben niet tegen de joden, maar tegen de joodse entiteit, de staat Israël.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Faygie Holt “Deputy anti-Semitism envoy: Coronavirus conspiracy theories a modern-day blood libel” van 30 juni 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.