Een eeuw te laat: Finse luchtmacht schrapt de swastika als haar logo

Een eeuw te laat heeft het commando van de Finse luchtmacht stilletjes zijn logo gewijzigd met een prominente nazi-swastika.

Terwijl het nieuwe logo een steenarend toont omringd door een cirkel van vleugels, gebruikte de militaire tak van het Scandinavische land al sinds 1918 een hakenkruis, voordat het werd verbonden met nazi-Duitsland. Twee jaar later, in 1920, nam de nazi-partij de swastika officieel aan.

De ‘officiële’ rechtvaardiging was dat de luchtmacht de swastika vóór de nazi’s het begonnen te gebruiken. Het eerste vliegtuig van de Finse luchtmacht werd geschonken door de Zweedse graaf Eric von Rosen, die later nazi werd via zijn zwager, een persoonlijke vriend van Hitler.

Hoewel de luchtmacht geen verklaring heeft afgelegd over het besluit, heeft een professor in de wereldpolitiek aan de universiteit van Helsinki, Teivo Teivainen, via een Twitter-thread in het Fins de mogelijke logica achter het besluit uitgelegd.

Gezien de associaties van de swastika met het nazisme en de holocaust, legde Teivainen uit dat er waarschijnlijk was besloten dat het voortgezette gebruik van het symbool ‘politiek moeilijk’ was, vooral wanneer Fins luchtmachtpersoneel in het buitenland dienst had. Op het logo van de Finse luchtmachtacademie staat nog wel de swastika.

In Finland zijn hakenkruizen nog steeds erg populair onder Jodenhaters: 

Plaatje hierboven: Op de joodse begraafplaats in de stad Hamina in Finland werden op 28 april 2020 verschillende grafstenen vernield met hakenkruisen, antisemitische teksten en afbeeldingen. De Nordic Resistance Movement, een neonazistische haatgroep, verspreidde onlangs stickers in de Finse hoofdstad Helsinki, waarbij ze de joden de schuld geven van de verspreiding van het coronavirus. [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikelA century late: Finland’s Air Force unceremoniously drops swastika from its logo” van 2 juli 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelFinland’s air force removes the swastika from logo after almost a century” van 2 juli 2020 op de site van Deutsche Welle (DW)

♦ naar een artikel van Eli Nahum “Jewish cemetery vandalized in Finland” van 28 april 2020 op de site van Monitoring Antisemitism Worldwide

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.