Israël moet soevereiniteit toepassen en het vredesplan van Trump verwerpen

De uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit is in overeenstemming met de principiële, decennialang vastgehouden mening van de Israëlische leiders dat Israël de veiligheidscontrole over de Jordaanvallei moet behouden.

Dat fundament van de Israëlische nationale veiligheid, in combinatie met de voortdurende groei van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria, heeft de roep om internationale erkenning van de Israëlische soevereiniteit in die gebieden doen toenemen, waarvan de erkenning de nationale veiligheidsverplichtingen van Israël in de wet zou verankeren en de status van de Israëli’s die daar wonen enigszins opklaren.

Israël had inderdaad lang geleden zijn eigen soevereiniteit over Judea en Samaria moeten erkennen, net als in 1981 over de Golanhoogten, maar heeft dat nog altijd niet gedaan. In plaats daarvan heeft het alle beslissende wetgevende maatregelen ten opzichte van de Jordaanvallei tot op heden uitgesteld.

Zonder een Israëlische verklaring is het plan van Trump nu de meest openlijke stem die oproept tot erkenning van de Israëlische soevereiniteit in de Jordaanvallei, iets waar veel waarnemers blij mee zijn geweest, die het belang waarderen van het aanbrengen van de oostgrens door Israël. De ongelukkige consequentie hiervan is dat de Trump-regering een sterkere voorstander van het idee lijkt te zijn dan veel Israëlische beleidsmakers.

Een grondige analyse van het plan laat zien dat de concessies die door de Israëli’s worden gevraagd in ruil voor Amerikaanse steun voor de uitbreiding van de soevereiniteit, veel te groot zijn voor Israël om te accepteren als basis voor onderhandelingen. Hoewel het plan sterk afhankelijk is van een verandering in het Palestijnse gedrag, moedigt het onderhandelingen aan over kwesties die Israël lange tijd als niet-onderhandelbaar beschouwde, in een mate die onaangenaam en onaanvaardbaar is.

Ten eerste: de kwestie van Jeruzalem. Het Trump-plan stelt expliciet voor dat de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat zich in Oost-Jeruzalem zal bevinden. Er staat:

De soevereine hoofdstad van de staat Palestina zou in het deel van Oost-Jeruzalem moeten zijn … en zou Al Quds kunnen heten. Jeruzalem moet internationaal worden erkend als de hoofdstad van de staat Israël. Al Quds … moet internationaal worden erkend als de hoofdstad van de staat Palestina.

Als Israël soevereiniteit toepast op de Jordaanvallei als onderdeel van het Trump-plan, zal het dat doen terwijl het willens en wetens de verdeling van Jeruzalem tot een legitiem onderwerp voor onderhandelingen verheft. Jeruzalem is de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van het Joodse volk. President Trump mag koning Solomon niet met die stad spelen.

Ten tweede vraagt ​​het plan expliciet om de oprichting van een Palestijnse staat in Judea en Samaria. Door soevereiniteit over de Jordaanvallei toe te passen als onderdeel van de deal, zullen Israëli’s zelf partij zijn bij een voorstel dat een Palestijnse staat verankert in het hart van het oude thuisland van het Joodse volk.

Dit zou Israël blootstellen aan een potentieel oorlogszuchtig Palestina, gelegen bovenop de heuvels van Judea. Zo’n Palestina zou een topografisch voordeel hebben ten opzichte van de dichtstbevolkte burgergebieden en industriële sectoren van Israël, waaronder Tel Aviv. Dit plan tart de ideologische en religieuze principes van veel Israëli’s die de soevereiniteit steunen.

Het negeert willens en wetens de pyrrische prijs die Israël zou moeten betalen, volgens het plan zelf, gepromoot door een transactionele Amerikaanse president die na november vrij zou zijn van herverkiezingsoverwegingen en waarschijnlijk een geërfd buitenlands beleid zal voeren.

Ten derde brengt dit plan de alom in diskrediet geraakte ‘land voor vrede’ -strategie, die in het verleden de veiligheidsbelangen van Israël schaadde en dat ook nu nog doet, op gevaarlijke wijze tot leven. Het moedigt verdere concessies aan van Israëlisch land, met name in de Negev-regio, met als doel de uitbreiding van de Gazastrook.

Gaza is een toevluchtsoord voor terroristen sinds de Israëlische terugtrekking uit de enclave in 2005. Er zijn geen aanwijzingen dat de uitbreiding van de grenzen van Gaza naar Israël de situatie zal verbeteren. In wezen biedt het plan Israëlisch land grenzend aan de Gazastrook dat een eeuw lang door Israëliërs is bebouwd en bewoond – en dat wordt op geen enkele manier betwist – aan een vijandige staat.

Het pleit in feite voor het aanbrengen van de oostelijke grens van Israël met Jordanië, met wie Israël een vredesverdrag heeft, ten koste van het verder verstrikken van meer dan een miljoen Israëli’s in een realiteit van voortdurende, aanhoudende, ongedifferentieerde raketbarrages van een steeds groter lanceerplatform naar Het westen van Israël.

De eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, verklaarde: “Het is in de Negev waar de creativiteit en baanbrekende kracht van Israël op de proef worden gesteld.” Het afstaan ​​van Israëlisch land in dat deel van het land zal die visie vernietigen.

Naast de vele tekortkomingen van het Trump-plan, wordt het hoog tijd dat Israël zich losmaakt van door de VS bemiddelde vredesprocessen. Historisch gezien zijn vredesovereenkomsten die door Amerikanen zijn gesloten, niet goed verouderd voor Israëliërs. Elke concessie aan de Palestijnen wordt gewoon het startpunt voor de volgende onderhandelingsronde, terwijl Israël er niets voor terugkrijgt – geen vrede, noch stilte, noch internationale legitimiteit.

Geen enkele andere soevereine natie wacht op de toestemming van de Verenigde Staten van Amerika bij het bepalen van haar binnenlandse aangelegenheden en prioriteiten, zoals Israël heeft gedaan. De parameters van het Trump-plan bewijzen dat het niet in het belang van Israël is om dit te blijven doen, ondanks de langdurige banden tussen de twee landen.

Als de Amerikaanse ‘quid’ de erkenning is van de Israëlische soevereiniteit over land die Israël al legitiem bezit, dan mag Israëls ‘quo’ niet de verdeling van zijn hoofdstad zijn, de verankering van een Palestijnse staat in zijn hartgebied, het afstaan ​​van verder land en de plaatsing van haar burgers in nog groter gevaar.

Israël moet het plan van Trump ronduit afwijzen. Het brengt Israël alleen maar verder in gevaar. In plaats daarvan zou Israël volledige effectieve civiele controle over de Jordaanvallei moeten laten gelden en vanuit een sterke plaats tot de volgende onderhandelingen moeten komen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Anthony en David Benger “Israel Should Apply Sovereignty — and Reject the Trump Peace Plan” van 1 juli 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.