Hamas waarschuwt Israël voor annexatieplan door salvo raketten af te schieten in zee

De terreurgroep Hamas vuurde woensdagochtend een salvo raketten in zee als waarschuwing aan Israël om delen van de Westelijke Jordaanoever niet te annexeren, vertelden bronnen in de organisatie aan AFP.

De lancering van ongeveer 20 testraketten vanuit het Palestijnse kustgebied vond plaats toen duizenden mensen in Gaza-stad Hamas opriepen tot straatprotesten. Het Israëlische leger zei dat het niet op de hoogte was van raketlanceringen in de Strook.

Hamas, de Islamitische Jihad (PIJ), het Volksfront van de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP). riepen de manifestanten op tot ‘gewapend verzet’ om het plan te dwarsbomen en zeiden dat de “Israëlisch-Amerikaanse samenzweringen zouden leiden tot een nieuwe intifada.

Met de steun van Iran
Hamas-leider Ismail Haniyeh ontving woensdag een telefoontje van de voorzitter van de Iraanse Islamitische Raadgevende Vergadering, Mohammad Bagher Ghalibaf, die hem informeerde over de afwijzing door Teheran van de ‘Deal of the Century’ en het annexatieplan, zei Hamas in een verklaring.

De Iraanse functionaris sprak de bereidheid van zijn land uit om de standvastigheid van het Palestijnse volk te steunen bij het confronteren en dwarsbomen van het annexatieplan’, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat Haniyeh Ghalibaf vertelde dat de Palestijnen vastbesloten zijn het Israëlische plan te verijdelen.

Vorige week zeiden de Gaza-regeerders dat als Israël doorgaat met het toepassen van de soevereiniteit over nederzettingen en de Jordaanvallei, zoals voorzien in het vredesplan van de VS, dit zou neerkomen op een ‘oorlogsverklaring’ tegen de Palestijnen.

Een dag later vuurden de Palestijnen in Gaza twee raketten af ​​op Israël. De raketten vielen in open gebieden en veroorzaakten geen slachtoffers of schade. Eén raket landde in een open gebied in de Sha’ar Hanegev-regio, terwijl de tweede blijkbaar binnen de Strook viel. Israël reageerde door Hamas terreurporsities te bestoken en zei dat het de terreurgroep verantwoordelijk hield voor aanvallen vanuit Gaza.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas says it tested rockets in Gaza to warn Israel over annexation plan” van 1 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas fires volley of rockets into sea in warning against annexation” van 1 juli 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Gazans protest annexation as West Bank copes with coronavirus spike” van 1 juli 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.