Israël en de VS werken samen aan Emergency Response

Toen de Verenigde Staten op 9/11/2001 werden aangevallen door radicale islamitische jihadisten, werd het land geconfronteerd met de realiteit dat het niet voorbereid was op de manier waarop het massale aanvallen op zijn kusten afhandelde. Het wendde zich tot een bondgenoot die systemen had ontwikkeld om zijn burgers te beschermen tegen schade.

Israël heeft lange tijd geleden onder het doden van burgers door jihadistische terroristen met vliegtuigkapingen. In juli 1968 kaapten Palestijnse Arabieren een El Al-vlucht van Rome naar Tel Aviv. Het was de laatste keer dat een Israëlische luchtvaartmaatschappij werd gekaapt toen de regering verschillende beveiligingsmaatregelen begon in te stellen om de vluchten te beschermen.

Palestijnse terroristen zouden vliegtuigen blijven aanvallen, waaronder een grootschalige operatie in september 1970 in een aanval genaamd de ‘Dawson’s Field Hijackings’, waarbij leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) vier vliegtuigen kaapten die op weg waren naar New York en één naar Londen.

Andere kapingen door Palestijns-Arabische terroristen waren onder meer:

Vliegtuigkapingen gingen over de hele wereld door met maar liefst tientallen per jaar totdat moslimterroristen op 11 september 2001 vier vliegtuigen kaapten in een gecoördineerde aanval waarbij bijna 3.000 mensen omkwamen. Het was al de achtste vliegtuigkaping in het nieuwe decennium, niet twee jaar oud.

De omvang van de aanslag, het aantal slachtoffers en de schade hebben ertoe geleid dat landen en luchtvaartmaatschappijen veel nieuwe voorzorgsmaatregelen hebben genomen en beleid hebben aangenomen dat Israël al tientallen jaren gebruikt, zoals interviews vóór de vlucht en het screenen van bagage en passagiers. In het decennium van 2010 waren er negen vliegtuigkapingen, tegen zestig in de jaren zeventig.

Reactie op massale aanslagen
De omvang van de aanvallen op burgers in de straten en kantoorgebouwen van de Verenigde Staten overtrof de standaardprotocollen voor noodsituaties.

Amerika had in het buitenland oorlogen gevoerd, maar de omvang van het terrorisme tegen gewone mensen die gingen werken overweldigde de lokale noodhulpteams. Amerika wendde zich tot Israël voor hulp, die lange tijd gedwongen was te reageren op Palestijnse Arabische terroristen die burgers op straat vermoordden.

Rabbi Dr. David Applebaum en zijn 20-jarige dochter Nava

Rabbi Dr. David Applebaum
Begin september 2003, twee jaar na de aanslagen op de Verenigde Staten, organiseerde New York City een groot symposium over de medische reactie op massale ongevallen. Een van de sprekers was Rabbi Dr. David Applebaum die vanuit Jeruzalem, Israël naar New York City vloog om het publiek toe te spreken.

Dr. Applebaum was het hoofd van de afdeling Spoedeisende Geneeskunde van het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem en was vaak de eerste hulpverlener op de plaats van terroristische aanslagen. Hij stond bekend om het ontwikkelen van innovatieve methoden voor het omgaan met noodsituaties en het volgen van patiënten, en introduceerde tijd- en levensreddende technieken.

Dr. Applebaum vloog een paar dagen voor het einde van het symposium terug naar Jeruzalem voor zijn dochter, de bruiloft van Nava. De avond voor de bruiloft, op 9 september, nam hij zijn 20-jarige dochter mee uit voor een laat diner en een vader-dochtergesprek.

Een Palestijnse Arabier kwam Cafe Hillel binnen waar ze zaten en het restaurant opbliezen, waarbij Dr. Applebaum, zijn dochter en vijf andere gasten van 22 tot 52 jaar werden vermoord. De Palestijnse politieke partij en terroristische groepering Hamas eiste de verantwoordelijkheid op.

Israel en de Verenigde Staten zijn al tientallen jaren het slachtoffer van terrorisme en worden nog steeds aangevallen. Ze zullen samen de plaag van haat blijven bestrijden.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael and the US Collaborate on Emergency Response” van 28 juni 2020 op de site van First One Through

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.