Vaticaan maakt zich zorgen om Palestijnen als Israël zijn ‘annexatie’ plannen doorzet

Plaatje hierboven: Op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, 17 mei 2015; Christen gelovigen zwaaien met Palestijnse en Vaticaanse vlaggen voordat paus Franciscus een ceremonie leidt voor de heiligverklaring van twee Palestijnse nonnen [beeldbron: IPTC Photo]

Het Vaticaan heeft in een hoogst ongebruikelijke beweging zowel de Amerikaanse als de Israëlische ambassadeurs opgeroepen om de bezorgdheid van de Heilige Stoel te uiten over de maatregelen van Israël om de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uit te breiden, meldde Reuters woensdag.

Een verklaring van het Vaticaan zei dat dinsdag ontmoetingen plaatsvonden met kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan, en de Amerikaanse ambassadeur Callista Gingrich en de Israëlische ambassadeur Oren David. Een hoge diplomatieke bron vertelde Reuters dat Parolin de twee gezanten afzonderlijk had ontmoet, een detail dat niet duidelijk was in de verklaring van het Vaticaan.

Het zei dat Parolin, de topdiplomaat van het Vaticaan, ‘de bezorgdheid van de Heilige Stoel uitte over mogelijke eenzijdige acties die de zoektocht naar vrede tussen Israëli’s en Palestijnen en de delicate situatie in het Midden-Oosten verder in gevaar zouden kunnen brengen’.

De verklaring van het Vaticaan herhaalde zijn standpunt ter ondersteuning van een tweestatenoplossing en zei: ‘Israël en de staat Palestina hebben het recht om te bestaan ​​en in vrede en veiligheid te leven, binnen internationaal erkende grenzen.’ Het Vaticaan deed een beroep op Israëli’s en Palestijnen om al het mogelijke te doen om het proces van directe onderhandelingen op basis van VN-resoluties te heropenen.

De verklaring van woensdag is niet de eerste keer dat het Vaticaan zich verzet tegen soevereiniteit. In mei zei het dat de soevereiniteitsbeweging van Israël zorgwekkend is en de vredesbesprekingen verder zou kunnen compromitteren.

De paus heeft zich in het verleden uitgesproken over het Israëlisch-Palestijns-Arabisch conflict en riep op tot de implementatie van een ‘tweestatenoplossing’ om het tientallen jaren oude conflict op te lossen.

Het Vaticaan erkende ‘Palestina’ als staat in februari 2013. In 2017 opende de Palestijnse Autoriteit (PA) een ‘ambassade’ in het Vaticaan. Dit gebeurde nadat een akkoord tussen de Heilige Stoel en de PA over de oprichting van een ‘ambassade’ in werking was getreden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Vatican summons Israeli, US ambassadors to express concern over sovereignty” van 2 juli 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelVatican summons Israeli, US ambassadors to protest annexation plans” van 2 juli 2020 op de site van The Timoes of Israel (TOI)

2 gedachtes over “Vaticaan maakt zich zorgen om Palestijnen als Israël zijn ‘annexatie’ plannen doorzet

 1. Na alle miljoenen Joodse slachtoffers door de Katholieke kerk zou het Vaticaan zich beter met zijn eigen problemen bemoeien…..bijv. perverse bisschoppen voor de rechter slepen, uitbuiting van arme Katholieken tegengaan, vermoorden van Katholieke broeders/zusters door doorgeknalde Moslims stoppen of op z’n minst benoemen/veroordelen, katholieke jonge prostituees redden etc.etc.etc.

  Het Vaticaan zou bijvoorbeeld zijn paleizen kunnen openstellen voor al die arme hongerige vluchtelingen die zitten te verpieteren in vieze kampen opgericht door “mensen rechten” organisaties zoals UNHRC, ook zo een felle voorstander van de 2-staten “oplossing”//oplossing van Israel. Het Vaticaan heeft geld genoeg maar houd het angstvallig in de kluis voor haar eigen prots & praal.

  Laat het Vaticaan ook nooit vergeten dat zonder de Joden het nooit bestaan had. Dus een beetje meer respect zou zéker op z’n plaats zijn.

  Nee, de palestijnen komen in dit verhaal niet voor. De eigen boeken er nog eens op nalezen en misschien tot het voortschrijdend inzicht komen dat alléén JODEN recht hebben op JUDEA!

  De héle opgefokte ‘beschaafde’ wereld kan blijven protesteren over de “”annexatie van palestijnse gebieden” maar daarmee verandert er niets aan het feit dat het géén annexatie is en er géén palestijnse gebieden zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.