Europese Unie heropent zijn grenzen voor 14 landen met inbegrip van China maar niét voor Israël!

Plaatje hierboven: De antisemitische corona-samenzweringstheorieën die op sociale media zijn gepost, zouden niet misstaan ​​in ‘Der Sturmer’ [beeldbron: CST]

De Europese Unie heeft dinsdag aangekondigd dat het haar grenzen zal heropenen voor reizigers uit 14 landen waaronder ook Georgië.

Echter aan Israëliërs wordt vooralsnog de toegang tot de EU ontzegd voor ten minste twee weken naar verluidt “vanwege de toenemende coronavirusinfecties in die landen.” Israël telt momenteel 320 overlijdens aan het coronavirus COVID-19. In vergelijking met de meeste Europese landen is dit natuurlijk peanuts.

De weigering om Israël te verbannen is dan ook een politieke beslissing en heeft direct te maken met de uitvoering van een eerste luik van Trump’s vredesplan, met name de Israëlische soevereiniteit uitroepen over (delen van) Judea & Samaria dat zeer tegen de zin is van de Europese Unie die dreigt met sancties.

Reizigers uit andere grote landen zoals Rusland, Brazilië en India zullen ook iets missen. Terwijl de economieën van Europa door de gevolgen van het coronavirus worden getroffen, zijn zuidelijke EU-landen zoals Griekenland, Italië en Spanje wanhopig om zonliefhebbende bezoekers terug te lokken en hun beschadigde toeristenindustrie nieuw leven in te blazen.

Cyprus heeft gezegd dat Israëlische toeristen het land kunnen binnenkomen, maar alleen nadat ze een coronavirus-test hebben gedaan voordat ze aan boord van het vliegtuig gingen. Het Cypriotische ministerie van Volksgezondheid heeft Israël drie weken geleden gedegradeerd van categorie A naar categorie B, wat wijst op een hoge mate van verspreiding van coronavirus in het land.

Burgers van de volgende landen worden toegelaten tot de 27 leden van de EU en vier andere landen in de visumvrije Schengen-reiszone van Europa: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.

Vooral Georgië lijkt erg opgetogen. De Georgische premier Giorgi Gakharia zei dat het besluit van de EU om Georgië op te nemen in de lijst van ‘groene landen’ het ‘nog meer bewijs’ is van hecht partnerschap. Gakharia noemde het een ‘belangrijke prestatie’ en zei ‘het is de erkenning van het succes’ van Georgië, het Georgische volk en zijn regering in de strijd tegen de pandemie van het coronavirus.

Echter, alle personen die Georgië binnenkomen, zullen twee weken in quarantaine moeten blijven. Georgië handhaaft de maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei het hoofd van het Georgia National Center for Disease Control (NCDC) Amiran Gamkrelidze eerder vandaag. Hij zei dat familieleden die accommodatie hebben, bij wijze van uitzondering mogelijk in zelfisolatie mogen gaan.

De EU zei dat China ‘onderworpen is aan bevestiging van wederkerigheid’, wat betekent dat het alle beperkingen voor Europese burgers die China binnenkomen, moet opheffen voordat het Chinese burgers weer binnenlaat. Van landen die in aanmerking komen voor de veilige lijst wordt ook verwacht dat ze alle verboden die ze mogelijk hebben opgelegd aan Europese reizigers opheft.

De lijst wordt elke 14 dagen bijgewerkt, waarbij nieuwe landen worden toegevoegd en sommige zelfs afhaken, afhankelijk van het feit of ze de ziekte onder controle houden.


Bronnen:

♦ naar een artikelEU reopens borders to 14 nations but not to Israeli, U.S. tourists” van 30 juni 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelGeorgian leaders welcome EU’s decision to start lifting travel restrictions with Georgia” en een artikelEU Ambassador welcomes Georgia’s inclusion among countries to which EU is reopening borders tomorrow” van 30 juni 2020 op de site van Agenda.be