2500 jaar oude zegel van Stad van David toont de status van Jeruzalem in de Perzische periode

Hoe ging Jeruzalem om met de enorme vernietiging die het Babylonische leger in de 6e eeuw v.Chr. had veroorzaakt? Een dubbele stempelafdruk op een bullae en een zegel van hergebruikte aardewerkscherven, die hoogst waarschijnlijk gedateerd zijn in de Perzische periode, kunnen een antwoord op deze vraag geven.

De bevindingen zijn ontdekt tijdens archeologische opgravingen die zijn uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv op de Givati-parkeerplaats opgraving van de Stad van David, in het Jerusalem Walls National Park. Ze werden gevonden naast het puin van een groot bouwwerk dat tijdens de Babylonische vernietiging van Jeruzalem werd vernietigd.

Volgens Prof. Yuval Gadot van de afdeling Archeologie en Oude Nabije Oosterse Culturen van de Universiteit van Tel Aviv, en Dr. Yiftah Shalev van de IAA zijn “ondanks de talrijke opgravingen die tot nu toe in Jeruzalem zijn uitgevoerd, zijn de bevindingen uit de Perzische periode tot dusver uiterst mager en daarom ontbreekt het ons aan informatie over het karakter en het uiterlijk van de stad in deze periode.”

De Perzische periode van Israël dateert van ca. 550 tot 330 v. Chr.

De onderzoekers benadrukten dat “het ontdekken van deze artefacten in een archeologische context die met een grote waarschijnlijkheid kan worden gedateerd, zeer zeldzaam is”.

De zegelafdruk – bullae – waren kleine stukjes klei die in de oudheid werden gebruikt om documenten of containers te ondertekenen (opslagkannen van producten verzameld als belasting), en waren bedoeld om ze verzegeld te houden op weg naar hun bestemming.

Vaak bleven de voorwerpen waarop de zegels waren gestempeld zelf ongeopend of bleven niet bestaan ​​(vooral de documenten), maar de bullae bleven bewaard en lieten sporen achter van de administratieve autoriteiten en zelfs van de mensen die hen vertegenwoordigden.

Volgens Prof. Gadot en Dr. Shalev, “geeft de bevinding van de stempel- en zegelimpressie in de Stad van David aan dat ondanks de barre situatie van de stad na de vernietiging er pogingen zijn ondernomen om de administratieve autoriteiten weer normaal te maken, en dat de inwoners ervan doorgingen om gedeeltelijk de vernietigde constructies te gebruiken.

De dubbele zegelafdruk werd ontdekt op een groot stuk klei. De grootte van het stuk klei, ongeveer 4,5 cm, geeft aan dat het werd gebruikt om een ​​grote container, misschien een pot, af te sluiten en geen document. De afdruk draagt ​​het beeld van een persoon die op een grote stoel zit met een of twee kolommen voor zich. Het ontwerp van de afbeelding is indicatief voor de Babylonische compositie. Het personage is waarschijnlijk een koning en de kolommen zijn de symbolen die de goden Nabu en Marduk vertegenwoordigen.

Volgens Dr. Ido Koch van de afdeling Archeologie en Oude Nabije Oosterse Culturen van de Universiteit van Tel Aviv zijn er slechts ongeveer tien artefacten van deze stijl gevonden in Israël, in plaatsen zoals Ein Gedi en Jeruzalem, die in gebruik lijken te zijn geweest tijdens de Perzische periode. Een andere bullae van deze stijl, ook uit de Perzische periode, werd ontdekt tijdens opgravingen door Dr. Eilat Mazar op de oostelijke helling van de stad David.

Het zegel is gemaakt van een grote, lokaal gemaakte aardewerkscherf, met een cirkelvormig frame aan de buitenkant gegraveerd en is verdeeld in twee secties met verschillende lineaire inscripties. De gravures vertegenwoordigen waarschijnlijk twee karakters en het kan een pseudo-epigrafisch zegel zijn (met tekeningen die zijn ontworpen om op letters te lijken).

Aan de andere kant van het zegel bevindt zich een fragment dat kan wijzen op een handvat dat er in het verleden aan was bevestigd. De afmeting van de verzegeling, ongeveer 8 cm in diameter, geeft aan dat deze werd gebruikt om grote objecten af ​​te dichten.

Samen met deze items werden andere artefacten ontdekt, waaronder een gebroken aardewerk vat versierd met een gezicht van de god Bes. Volgens de onderzoekers …

[..] voegt het ontdekken van de nieuwe bevindingen op de westelijke helling van de stad David veel informatie toe over de structuur van de stad tijdens de periode van de terugkeer naar Zion, een periode die we vooral kenden uit bijbelse literatuur (de boeken van Ezra en Nehemia). De schaarse bevindingen uit deze periode maakten het moeilijk om de status en omvang van de stad te begrijpen. De bevindingen van de opgraving van het parkeerterrein in Givati ​​werpen licht op de vernieuwing van het lokale bestuur, op een locatie die vergelijkbaar is met de locatie die bestond vóór de vernietiging van de Eerste Tempel, ongeveer 100 jaar eerder.

Video: Archaeological Evidence Confirms
Jerusalem’s Restoration Under Ezra and Nehemiah


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Archaeological Evidence Confirms Jerusalem’s Restoration Under Ezra and Nehemiah” van 30 juni 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “2,500-year-old City of David seal shows Jerusalem status in Persian period” van 30 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “2500 jaar oude zegel van Stad van David toont de status van Jeruzalem in de Perzische periode

Reacties zijn gesloten.