Netanyahu: (nog) geen soevereiniteit over Judea & Samaria per 1 juli …

Premier Benjamin Netanyahu kwam dinsdag terug op zijn campagnebelofte dat Israël tegen een deadline van 1 juli de Israëlische soevereiniteit zou uitbreiden tot de Joodse gemeenschappen van het land in Judea, Samaria en de Jordaanvallei.

Zeer laat op dinsdagavond vertelde Netanyahu rustig aan verslaggevers na gesprekken die waren afgerond met de afgevaardigde van het Witte Huis, Avi Berkowitz en de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, dat de gesprekken met de Verenigde Staten over plannen om de Israëlische wet uit te breiden tot haar gemeenschappen in de betwiste gebieden, zouden worden voortgezet “in de komende dagen.”

Dit betekent niet dat volledige annexatie of een andere vorm nooit zal gebeuren. In feite heeft Netanyahu het idee geopperd om dicht bij 1 juli slechts een paar grote nederzettingenblokken te annexeren om te proberen alle partijen te sussen.

Met andere woorden, de deadline is dood.

Welke kleine geloofwaardigheid Netanyahu ook had achtergelaten met de half miljoen Joden die in de gebieden woonden, is er waarschijnlijk ook mee omgekomen. “Ik sprak over de kwestie van soevereiniteit, waar we tegenwoordig aan werken en waar we de komende dagen aan zullen blijven werken”, vertelde Netanyahu aan de verslaggevers, maar gaf geen details over wanneer er een oplossing zou kunnen zijn voor wat nog onopgeloste kwesties lijken te blijven.

Verschillende media bieden talloze ‘niet-uitbestede’ rapporten vol speculatie over wat er achter deze gang van zaken kan zitten en wat de uitkomst kan zijn. Het enige zekere element tot nu toe is het feit dat plaatsvervangend premier / minister van Defensie Benny Gantz niet oog in oog staat met Netanyahu over de vraag of de soevereiniteit op dit moment moet worden uitgebreid en hoe dat moet worden gedaan, of helemaal niet.

Dat is niet nieuw; Het was een van de problemen die centraal stonden in het meningsverschil dat twee potentiële eerdere regeringen van de nationale eenheid vernietigde en ook de huidige bijna vernietigde.

Netanyahu heeft een aantal opties om uit te kiezen, waaronder de optie om gewoon door te gaan na de deadline van 1 juli, zij het met een Knesset-stem over de vraag, en zonder de goedkeuring van zijn plaatsvervanger. De kwestie van de goedkeuring van president Donald Trump is echter een andere kwestie die volledig en waarschijnlijker de echte vraag op tafel is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu: No Sovereignty for Settlers on July 1” van 30 juni 2020 en een artikel van Denis MacEoin “The Future of Israel’s Borders: International Law and Islamic Law. Part I” van 1 juli 2020 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Gabe Friedman “4 reasons why Israel’s West Bank annexation plans aren’t happening on July 1” van 30 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Annexation will not happen on July 1 – US sources” van 29 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Netanyahu: (nog) geen soevereiniteit over Judea & Samaria per 1 juli …

 1. Eérst waren er Arabieren, dit werden “de Palestijnen”.

  Eérst was er Judea & Samaria, dit werden “de palestijnse gebieden”.

  Hoog tijd om de falsificatie van de geschiedenis te herstellen door hem op te schonen met de waarheid.

  Te beginnen met
  1. De juiste benaming.
  2. De soevereniteit van Bijbels Judea & Samaria te herstellen.
  3. De Palestijnen hun Arabische identiteit terug te geven.

  Artikel 80 van het VN Charter:
  De Israelische rechten over het gebied van de Middelandse Zee tot de Jordaan.

  Artikel 51. Israels recht op veilige grenzen.

  De Internationale Gemeenschap heeft zich aan beide niet gehouden!

  Like

Reacties zijn gesloten.