Vredesproces aflevering 17498: PA bereid om vredesbesprekingen met Israël te hernieuwen

Het tegenvoorstel van de Palestijnse Autoriteit (PA) aan de ‘Deal of the Century’ van de Amerikaanse president Donald Trump zegt bereid te zijn om de tot stilstand gekomen vredesbesprekingen met Israël te hernieuwen en in te stemmen met ‘kleine’ territoriale concessies, meldde AFP maandag.

Een PA-tekst die naar het internationale vredeskwartet is gestuurd en maandag door AFP is gezien, zegt dat de Palestijnen in 2014 ‘klaar zijn om de directe bilaterale onderhandelingen te hervatten waar ze zijn gestopt’. De kabinetsleider van de PA, Mohammad Shtayyeh, zei op 9 juni dat de PA een reactie had opgesteld op het voorstel van de VS, maar noemde eerder geen directe gesprekken met de Israëli’s.

Het document beschrijft wat de PA bereid zou zijn te accepteren in het kader van een vredesakkoord, en merkt op dat ze ‘bereid zijn een staat te hebben met een beperkte hoeveelheid wapens en met een sterk politiekorps voor het handhaven van de openbare orde’, en voegde toe dat ze een internationale entiteit, zoals de NAVO, zouden accepteren om een ​​mandaat van de VN te krijgen voor het toezicht op het vredesakkoord, als en wanneer dat gebeurt.

Territoriale uitwisselingen worden ook genoemd, wat suggereert ‘kleine territoriale uitwisselingen, gebaseerd op de grenzen van 4 juni 1967’ of de vooravond van de Zesdaagse Oorlog. De PA verwierp de territoriale uitwisselingen die werden aangeboden als onderdeel van het plan van Trump, dat de weg vrijmaakt om tot 30% van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, een proces waarvan premier Benjamin Netanyahu zei dat het al op 1 juli zal beginnen.

Het Kwartet bestaat uit de VS, de VN, de EU en Rusland. Het stond de laatste jaren aan de zijlijn, waardoor de VS de speerpunten konden zijn om een ​​Israël-PA-deal te sluiten. Die inspanningen mislukten in 2014 toen de PA zich eenzijdig aanmeldde om zich bij internationale organisaties aan te sluiten in strijd met de voorwaarden van de gesprekken.

Rapporten over het tegenvoorstel van de PA tegen het plan van Trump komen woensdag, de dag waarop Israël de soevereiniteit over Judea en Samaria kan toepassen in overeenstemming met het regeerakkoord tussen Likud en Blauw en Wit.

Maandag suggereerde de Blauw & Witte voorzitter en plaatsvervangend premier Benny Gantz dat de soevereiniteit mogelijk niet snel na 1 juli zou worden toegepast. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse gezant Avi Berkowitz en de Amerikaanse ambassadeur in Israël zei David Friedman dat Gantz zei dat 1 juli “niet Heilig is of in steen gebeiteld staat” voor de toepassing van soevereiniteit.

Premier Binyamin Netanyahu vertelde de Likud-wetgevers later dat de onderhandelingen met de VS over de toepassing van de Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria ‘niet afhankelijk’ waren van de blauw-witte partij.

“We hebben contact met het Amerikaanse team dat hier in Israël is”, zei Netanyahu tijdens de wekelijkse Likud-factievergadering, eraan toevoegend dat de onderhandelingen met de VS ‘discreet’ werden gevoerd. “Het probleem is niet afhankelijk van Blauw & Wit. Ze spelen op de een of andere manier geen rol”, voegde de premier eraan toe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA willing to renew peace talks with Israel” van 30 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPalestinians offer negotiations days before planned annexation – report” van 30 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPalestinians say ready for direct talks with Israel” van 30 juni 2020 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “Vredesproces aflevering 17498: PA bereid om vredesbesprekingen met Israël te hernieuwen

  1. Ze onderhandelen al sinds april 1949 … en ze zeggen ook al zolang NEEN tegen om het even welk akkoord dat niet 100% aan hun eisen tegemoet komt … is gewoon belachelijk. Negeren dit rotzooi. De Palestijnen wil geen vrede, ze willen Israël, voor de volle 100 pond.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.