Nederland: Joodse vervolgingsslachtoffers opnieuw gebruuskeerd door de NS

Joodse organisaties hadden kritiek op de Nederlandse spoorwegen maandag omdat ze hen niet voldoende hadden geraadpleegd in discussies om een ​​vorm van erkenning uit te werken voor slachtoffers van de holocaust die het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog naar kampen in Nederland heeft vervoerd – van waaruit ze naar nazi-concentratiekampen zijn gestuurd.

De woede volgde nadat de spoorwegmaatschappij, NS, vrijdag aankondigde 5 miljoen euro (5,6 miljoen dollar) te schenken aan vier Nederlandse herdenkingscentra als gebaar van collectieve erkenning.

Meer dan 100.000 Nederlandse Joden – 70% van de Joodse gemeenschap – hebben de oorlog niet overleefd. De meesten werden gedeporteerd en vermoord in nazi-concentratiekampen. De meeste Nederlandse slachtoffers werden in steden opgepakt en met de trein naar kampen in Nederland gebracht voordat ze naar de grens werden gestuurd en op Duitse treinen naar concentratiekampen werden gebracht.

Gideon Taylor, voorzitter van de Operations of the World Jewish Restitution Organization (WJRO) alsook Centraal Joods Overleg (CJO) van Nederlandse Joodse organisaties, noemde de beslissing een grote teleurstelling voor Joodse groepen. In een telefonisch interview vanuit New York zei Taylor:

Dit was een kans om met de Joodse gemeenschap en overlevenden rond de tafel te gaan zitten … om in het reine te komen met een geschiedenis die leidde tot de dood van meer dan 100.000 mensen. Dit is iets om in overleg en in samenwerking met vertegenwoordigers van slachtoffers om een manier te vinden om de nagedachtenis van degenen die zijn omgekomen te eren.

NS verontschuldigde zich voor haar rol bij de deportaties in 2005. Een jaar geleden zei het bedrijf dat de naar schatting 500 nog in leven zijde overlevenden van de Holocaust die door het bedrijf werden vervoerd elk 15.000 euro ontvangen. Weduwen en weduwnaars van slachtoffers kwamen in aanmerking voor 7.500 euro en als ze niet meer in leven waren, zouden de overlevende kinderen van slachtoffers 5.000 euro ontvangen.

Bovendien beloofde het bedrijf een collectieve vorm van erkenning te krijgen voor degenen die niet in aanmerking kwamen voor herstel, waaronder ongeveer 20.000 vermoorde kinderen in de Holocaust, evenals dwangarbeiders en politieke gevangenen.

NS zei vrijdag dat het de herdenkingscentra heeft gevraagd de donatie te gebruiken voor het opleiden van jongeren, met een ‘speciale focus op discriminatie, waaronder antisemitisme’. Joodse groepen wilden echter ook een donatie om ‘overlevenden van de Holocaust te helpen en de door de Holocaust verwoeste Nederlands-Joodse gemeenschap te ondersteunen’, zei de World Jewish Restitution Organization in een verklaring.

De Nederlandse organisatie Centraal Joods Overleg zei dat het besluit van de NS “een nieuwe lading zout in de wonden wreef” van de Nederlands Joodse gemeenschap: “In het oorlogsleed dat mede door de NS aan de Joodse gemeenschap in Nederland is aangedaan, is vandaag een nieuwe hoeveelheid zout in de wonden toegevoegd.

Geert Koolen, woordvoerder van NS, zei maandag in een e-mail dat het bedrijf joodse groepen heeft ontmoet bij het uitvoeren van een advies van de commissie om een ​​gebaar te maken van erkenning en hij zei:

Daarbij moesten we rekening houden met verschillende groepen van belangen en verschillende invalshoeken – zoals Joodse slachtoffers die niet in aanmerking komen voor individuele compensatie, mensen die in het verzet vochten, dwangarbeiders of politieke gevangenen. Het bedrijf betreurt de woede van de joodse groepen en zei dat de NS altijd openstaat voor de mogelijkheid van hernieuwd contact.

Taylor zei dat hij opnieuw met de NS wil overleggen: “Ik denk dat dit om iets groters, ruimers en bedachtzamer vraagt. Ik hoop dat ze de beslissing zullen uitbreiden.

Ook het CJO (Centraal Joods Overleg) reageerde teleurgesteld:

De Joodse organisaties hadden er bij de NS op aangedrongen, naast aan herinnering, ook bij te dragen aan de zorg voor de groep nog levende oorlogsslachtoffers. Bovendien zou hulp voor de continuïteit van het gedecimeerde Joodse leven in Nederland op zijn plaats geweest zijn. Overleg heeft hierover niet plaats gehad. De NS heeft geheel zelfstandig besloten, we achten dit buitengewoon respectloos. Voor de Joodse organisatie reden om elke vorm van samenwerking met de NS op te schorten. 


Bronnen:

♦ naar een artikelJewish groups angry at Dutch railway company reparation” van 29 juni 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch national rail company offers $5.6 million for Holocaust-era transport of Jewish victims” van 26 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel Joodse vervolgingsslachtoffers opnieuw gebruuskeerd door de NS” van 26 juni 2020 op de site van Centraal Joods Overleg (CJO)

3 gedachtes over “Nederland: Joodse vervolgingsslachtoffers opnieuw gebruuskeerd door de NS

 1. Ten tijde van het jodentransport naar de vernietigingslagers, was de NS een staatsbedrijf, staand onder het duitse gezag. Dus kon de zetbaas van de duitse bezetter , de zogenaamde nl.regering, niets doen voor de joden (in het geniep wilde ze dat ook niet) Nu, zoveel jaren later heeft de regering, zeggen ze zelf, ook niet de verantwoordelijkheid voor de ns want dat is nu een particulier bedrijf waar de regering geen zeggenschap over heeft. Zoals u ziet, via listige juridische constructies blijven de slachtoffers van de Jodenvervolging met lege handen achter. Dat heeft men zo geflikt met de indische nederlanders, met de knilsoldaten, zoals de molukkers en nog veel meer. Dit alles als christelijke politiek, gesteund door de liberalen.

  Like

 2. Het na 75 jaar getrek over en uiteindelijke betaling van, het armzalige bedrag van 5 miljoen voor 110 duizend weggevoerde Joodse mannen/vrouwen & kinderen per Nederlands Spoor hoort bij de slachtoffers & hun nazaten en niet bij een opleidingcentra voor jongeren tegen discriminatie….***waaronder ook Antisemitisme.

  Deze verantwoordelijkheid ligt bij de Nederlandse regering & onderwijs……***niet bij Joden!

  Bovendien zal het in deze opleidingen natuurlijk voor het merendeel over de ‘discriminatie tegen zielige Moslims & anders gekleurde mensen gaan …….***en ook tegen Joden.

  Het gesjacher van de NS, waar hun vroegere leiding miljoenen aan bloedgeld mee heeft verdient laat dus opnieuw de échte NL mentaliteit zien.

  Ze praten veel over normen & waarden maar die zijn via het Nederlandse spoor weggevoerd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.