Israël neemt christen TV zender ‘GOD TV’ uit de eter voor misplaatste bekeringsdrift tav Joden

De Israëlische mediawaakhond zei zondag dat het de uitzendlicentie van het in de VS gevestigde evangelische netwerk GOD TV (aka Shelanu) had ingetrokken en beschuldigde dat het christen netwerk ervan om Joden met christelijke inhoud te bestoken.

GOD TV van het internationale christelijke netwerk lanceerde eind april het Shelanu-kanaal (Hebreeuws voor ‘ons’) op de Israëlische kabelprovider HOT, die het omschrijft als catering voor christenen.

Maar het kanaal veroorzaakte een meteen een storm van verontwaardiging in Israël, waarbij de toenmalige minister van Communicatie David Amsalem beschuldigde dat het om een ‘missionair kanaal’ ging die Joden tot het christendom wilde bekeren.

De Cable and Satellite Broadcasting Council heeft een onderzoek ingesteld om te bepalen of GOD TV zijn inhoud verkeerd had voorgesteld bij het aanvragen van een licentie. Raadsvoorzitter Asher Bitton zei zondag dat hij, na de sonde en een hoorzitting, Hot had laten weten dat Shelanu-uitzendingen binnen zeven dagen moeten worden verwijderd.

Plaatje hierboven: Vlijtige christen missionarissen trachten in Jeruzalem veel Joodse zieltjes te winnen. Of hoe de kopij al sinds de Middeleeuwen hard z’n best doet om het origineel te willen vernietigen … [beeldbron: Jewish Press]

‘Het kanaal is gericht op joden met christelijke inhoud, in tegenstelling tot het oorspronkelijke uitzendverzoek, waarin stond dat het voor christenen was bestemd’, zei Bitton in een gemeenteraadsverklaring. Het zei dat een christelijk kanaal voor joden in de toekomst niet automatisch zou worden gediskwalificeerd, maar dat het de goedkeuring van de raad zou moeten vragen, wat Shelanu niet had gedaan.

HOT zou een nieuw verzoek voor Shelanu kunnen indienen dat ‘een waarheidsgetrouwe en gedetailleerde’ karakterisering van het kanaal zou bevatten, aldus de verklaring. Een woordvoerster van HOT zei dat het bedrijf ‘samenwerkte met de raad en zal handelen in overeenstemming met zijn beslissingen ter zake’.

In een reclameclip voor Shelanu vertelt GOD TV-directeur Ward Simpson aan kijkers: “We gaan de Joodse Jezus prediken tot het volk Israël … ze zullen het evangelie horen dat in hun moedertaal wordt aangeboden.”

In een afzonderlijke online videoreactie op de kritiek erkende hij dat ‘bekering in Israël een zeer gevoelig onderwerp is’, maar zei verder dat prediking over Jezus een missie was. GOD TV zendt religieuze inhoud uit in ongeveer 200 landen en beweert honderden miljoenen kijkers te hebben.

Video: GOD TV in Israel


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael orders Evangelical GOD TV off air” van 28 juni 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelGOD TV turned off: Israeli watchdog bars evangelical network, for targeting Jews” van 28 juni 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Israel cancels ‘God TV’s Evangelical Christian channel” van 28 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.