Iran zet prijs op het hoofd van Donald Trump; Interpol verwerpt het als ‘een propaganda stunt’

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump en heeft Interpol om hulp gevraagd om hem te arresteren voor de moord op generaal Qassem Soleimani, zei de aanklager van Teheran, Ali Alqasimehr, maandag.

Alqasimehr zei dat Trump en zowat 35 anderen, waaronder ook niet-Amerikanen, werden verdacht van betrokkenheid bij de droneaanval van 3 januari 2020 op de aanklacht van moord en terrorisme van Soleimani, meldde het officiële ISNA-persbureau van Iran.

Alqasimehr heeft niet bekendgemaakt wie Iran nog meer van plan is aan te klagen, maar benadrukte dat de Islamitische Republiek de vervolging van Trump zal blijven voortzetten, zelfs nadat hij zijn ambt heeft verlaten.

Hij verklaarde verder dat Iran bij Interpol om een ​​’rood bericht’ (red notice) had verzocht om de locatie en arrestatie van de in de beschuldigingen genoemde personen. Onder een ‘rood bericht’ kunnen andere landen de persoon arresteren namens het land dat de aanklacht heeft ingediend, maar zijn daartoe niet verplicht. Interpol-richtlijnen verbieden de organisatie om ‘elke interventie of activiteit met een politiek karakter’ te ondernemen.

Interpol verwierp maandag een verzoek van Iran om te helpen bij de arrestatie van de Amerikaanse president Donald Trump vanwege de drone-aanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani in januari in Bagdad werd gedood, meldde The Associated Press.

Door de afwijzing van het verzoek loopt Trump geen gevaar voor arrestatie, hoewel de aanklachten de verhoogde spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten onderstrepen.

Video: PM Netanyahu Meets US Special
Representative for Iran Brian Hook

Brian Hook, de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Iran, heeft de aankondiging van het aanhoudingsbevel maandag afgewezen tijdens een persconferentie in Saoedi-Arabië en zei:

Dit heeft niets te maken met nationale veiligheid, internationale vrede of het bevorderen van stabiliteit. Het is een propagandastunt die niemand serieus neemt en de Iraniërs er dwaas uit laat zien.

Soleimani, het voormalige hoofd van de Quds-strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), werd gedood bij een droneaanval nabij de internationale luchthaven van Bagdad in Irak. Soleimani werd beschouwd als de architect van de strategie van Iran om proxy’s zoals Hezbollah te gebruiken om zijn invloed over het Midden-Oosten te verspreiden en van talloze aanslagen op Amerikaanse soldaten in Irak.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran issues arrest warrant against Donald Trump” van 29 juni 2020 en een artikel van Elad Benari “Interpol rejects Iranian request to help in arresting Trump” van 30 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIran issues arrest warrant for Trump over killing of Soleimani” van 29 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIran issues arrest warrant for Trump over killing of top general” van 29 juni 2020 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.