Chef van Iraanse Quds Strijdmacht bezoekt Syrië, waarschuwt VS en ventileert reeks Israël ‘complotten’

De Iraanse leider van de Islamitische Revolutionaire Garde, Quds Force-leider Esmail Ghaani (links, samen met Ali Khamenei), bezocht onlangs Syrië waar hij volgens de Iraanse rapporten Israël en de VS bedreigde. Ghaani is de opvolger van Qassem Soleimani die begin januari ’20 werd omgelegd door de Amerikanen.

Hij ging naar de grensstad Al-Bukamal, in Syrië aan de Eufraat tegenover Irak. Dit is een belangrijk gebied voor de Iraanse wapenhandel en de thuisbasis van de Imam Ali-basis. Iran verplaatst nauwkeurig geleide munitie en andere wapens door dit gebied en heeft een netwerk van pro-Iraanse milities tussen Al-Bukamal en Deir Ezzor, een corridor met Iraanse invloed.

Ghaani zei dat Iran zou blijven vechten tegen het ‘zionistische regime’ en de VS, en zei dat de VS en Israël ISIS (Daesh) steunen. Ghaani werd aangesteld nadat de VS in januari het hoofd van de IRGC Quds Force, Qasem Soleimani, had gedood. Hij staat bekend om zijn expertise op het gebied van Afghanistan en heeft een moeilijke relatie gehad met pro-Iraanse groepen in Irak en elders.

Hij heeft niet de invloed die Soleimani heeft, maar hij probeert te laten zien dat hij dezelfde clandestiene reizen kan maken waar Soleimani bekend om stond. In Al-Bukamal bezocht hij een gebedsruimte en poseerde voor foto’s, waarvan er twee online werden verspreid. Het rapport over zijn reis werd in eerste instantie gepubliceerd door Tasnim News in Iran, dat dicht bij de IRGC staat.

Ze hebben het rapport echter verwijderd. Het was echter te laat om het te verbergen, omdat tientallen Farsi-media het hadden opgepikt. De naam van het rapport was ‘De VS-zionistische samenzweringen zijn niet compleet.’ Alam TV merkte op dat Ghaani een ‘boodschap voor de VS en Israël’ had. De Russische nieuwssite Sputnik kopte hun rapport ‘vanuit Syrië’. Rasa News meldde hetzelfde bezoek met foto’s.

Ghaani leek tijdens zijn reis verschillende populaire samenzweringen te pushen. Hij beweerde dat de terroristische aanslagen van 9/11 door de VS zijn uitgevoerd en als voorwendsel voor oorlogen in het Midden-Oosten zijn gebruikt. Hij beweerde ook dat de ‘kinderen van de profeet en de imams graag tegen deze wereldconsumenten vechten, en deze geest veroorzaakt enerzijds het falen van de VS en Israël en de onderdrukking van ISIS-overblijfselen anderzijds’.

Hij zei dat de Iraanse strijders in Syrië, waarvan naar schatting tienduizenden pro-Iraanse milities en ongeveer 700 leden van de IRGC opereren, zich moeten voorbereiden op het martelaarschap en dat ze geestelijk sterk moeten zijn in hun ‘verzet’. Iran gelooft dat het in het Midden-Oosten een ‘as van verzet’ vormt tegen de VS, Israël en de Golfstaten.

Ondertussen lieten de grondtroepen van de IRGC in Iran nieuwe ‘zelfvoorzienende’ militaire voertuigen en andere door hen gemaakte ontwikkelingen zien. Ze beweren dat de Amerikaanse sancties hen niet hebben getroffen. IRGC-hoofd Hossein Salami prees ook de IRGC voor haar zelfvoorziening en ‘jihad’, en merkte op dat het wapenembargo tegen Iran zijn capaciteiten niet heeft belemmerd. De vijanden van Iran moeten zich voorbereiden op ‘verrassingen’, merkte hij op.

Ghaani was rond 30 maart in Irak en rond 20 mei opnieuw, volgens rapporten. Sommige Irakezen hadden een hekel aan de inmenging van Ghaani in Irak en mogelijk moest hij de tweede keer een visum aanvragen. Iran heeft een Hezbollah-agent genaamd sjeik Muhammad Kawtharani belast met het coördineren van zijn rol met de pro-Iraanse Popular Mobilization Units (PMU).

De VS zetten een prijs van 10 miljoen dollars op het hoofd van Muhammad Kawtharani op 11 april, tien dagen na het bezoek aan Ghaani. Vrijdag werden 14 leden van de pro-Iraanse Kataib Hezbollah vastgehouden in Bagdad terwijl ze raketten voorbereidden om op Amerikaanse soldaten te schieten.

Pro-Iraanse groepen hebben deze maand zes raketaanvallen op de VS uitgevoerd, waaronder op de Groene Zone, de luchthaven en Camp Taji. Raketaanvallen werden volgens verschillende rapporten uitgevoerd op 8, 10, 13, 14, 16, 18 en 22 juni. Er wordt aangenomen dat het hoofd van de IRGC-luchtmacht Amir Ali-Hajizadeh op of rond 29 april Al-Bukamal bezocht, slechts zeven dagen nadat hij toezicht had gehouden op het afvuren van een militaire satelliet in een baan om de aarde.

In januari, maart en verschillende keren in mei werd het Al-Bukamal-gebied getroffen door luchtaanvallen. De ene in maart legde delen van de Iraanse basis plat. Op 24 juni werden een uienfabriek in Syrië en een radarschotelinstallatie bij Suwayda, evenals gebieden bij Deir Ezzor getroffen door luchtaanvallen.

Het bezoek van Ghaani aan Al-Bukamal volgt op een moment dat Irak op 27 juni troepen naar de grens van Al-Qaim stuurde om het gebied te beveiligen. Het gebied wordt gebruikt voor het verhandelen van nauwkeurig geleide munitie naar Hezbollah. Bovendien vond in Iran op 25 juni een mysterieuze explosie plaats nabij een gebied waar grond-grondraketten worden gemaakt.

Tegelijkertijd maken door Iran gesteunde milities zich op om de VS te bestrijden. Akram al-Kaabi van de pro-Iraanse Nujaba-militie heeft zaterdag een verklaring afgelegd waarin staat dat pro-Iraanse groepen verenigd zijn met de Iraakse veiligheidstroepen en onlangs zijn gezien met Ghaani. Hij zei dat zijn militie ‘partners in bloed en jihad’ was met de Iraakse veiligheidstroepen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran Quds Force Chief Visits Syria, Warns of US, Israel ‘Conspiracies’” van 27 juni 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “IRGC commander threatens Israel in rare message from Syria – report” van 27 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post