Stemmen uit delen van de islamitische wereld: de ergste antisemieten

Er bestaat een enorme, grotendeels amorfe massa aan nieuwsberichten over antisemitisme en anti-Israëlisme. “Google Alerts” kiest elk jaar meer dan 3000 antisemitische meldingen uit. Dat is slechts een van mijn bronnen.

Het zou logisch geweest zijn wanneer de Israëlische regering een organisatie opgebouwd zou hebben die deze informatie opmerkt, categoriseert en de meest extreme dingen uitsorteert. Zo´n organisatie bestaat echter niet.

Desondanks bestaan er manieren die bij het verzamelen van informatie over de meest extreme voorvallen en betuigingen van antisemitisme helpen. Sinds 2010 publiceert het Simon Wiesenthal Center (SWC) jaarlijks een top-10 van de meest antisemitische voorvallen wereldwijd. Bij enkele artikelen werden meer dan een geval genoemd. Over een periode van 10 jaar werd het beeld duidelijker wie de ergste antisemieten zijn.

De meest extreme antisemitische en anti-Israëlische aanwakkeraars van Israël-haat komen uit delen van de islamitische wereld. De rest – wel gevaarlijk – hinkt daar enorm achteraan. Dat geldt zelfs voor het toenemend rechts-extremistisch antisemitisme. Een belangrijke speler van de islamitische hetze is de voormalige minister-president van Maleisië, Mahathir Mohammed. In 2010 lukte het hem op de lijst van het SWC te komen met de volgende uitlating: “Joden zijn in Europese landen altijd al een probleem geweest. Ze moesten in getto´s gestopt en regelmatig afgeslacht worden.” … “Zelfs na de afslachting door de nazi´s in Duitsland overleefden ze, om voor de wereld een bron van nog grotere problemen te zijn.

Als je de jaarlijkse lijsten van het SWC doorneemt, zie je dat de enige eisen naar uitroeiing van Israël of van de Joden van clerici en andere invloedrijke persoonlijkheden uit de islamitische wereld afkomstig zijn. Het volgende zal dat verduidelijken: in 2012 bad de geestelijke Futouh Abd Al-Nabi Mansour tijdens een landelijk uitgezonden godsdienst in de el-Tenaim-moskee in Cairo. Daaraan nam ook de voormalige Egyptische president, de overleden Mohammed Morsi, deel. De clericus zei: “O Allah, vernietig de Joden en hun helpers – O Allah, verspreid ze en verscheur ze, O Allah, demonstreer je macht en grootsheid over hen.” Morsi is te zien hoe hij hierop met “amen” antwoordt.

De stafchef van de Iraanse strijdkrachten, generaal-majoor Hassan Firouzabadi, zei op 5 augustus 2012: “De Iraanse natie staat voor haar zaak, de volledige vernietiging van Israël.”

Yusuf Al-Qaradawi wordt beschouwd als de leidende soennitische geestelijke. In 2013 riep hij niet tot de uitroeiing van de Joden op, verwees er echter positief naar door te verklaren: “Allah heeft aan de Joden mensen opgelegd, die hen vanwege hun corruptheid bestraffen. De laatste straf werd door Adolf Hitler voltrokken.”

In datzelfde jaar zei ook de Irakese geestelijke Qays bin Khalil al-Kalbi tijdens een bezoek in de VS: “Allah verkoos jullie tot het meest erbarmelijke van alle volkeren. Allah koos jullie uit als diegenen die er het beste in zijn om varkens en apen te worden… Allah verkoos Hitler om jullie te doden, wie is dus beter, jullie of hij?” Bovendien zond de Saoedisch-Irakese geestelijke, advocaat en dichter Mohammed al-Farraj het volgende gedicht uit: “Adolf Hitler heeft een gezegende manier om jullie te begraven, o verrotte natie. Als het me zou zijn toegestaan om te bidden voor een niet-moslim, dan zou ik bidden voor de ziel van de nazileider, die jullie (de Russen) en de Joden in hun geheel met benzine grilde.”

Op 18 november 2014 vermoordden twee islamitische terroristen uit Oost-Jeruzalem in een synagoge in Jeruzalem vier mensen en een heldhaftige Israëlisch-Druzische politieagent. De terroristen werden gedood. De volgende dag organiseerde het Jordaanse parlement een minuut stilte voor de moordenaars en las hardop koranverzen – “om hun reine zielen en de zielen van alle martelaars in de Arabische en islamitische naties te verheerlijken”. De Jordaanse minister-president Abdallah Ensour stuurde de families van de terroristen een condoleancebrief, waarin hij verklaarde: “Ik bid Allah erom hen met genade te omhullen en hen geduld, troost en herstel van hun verdriet toe te staan…” Anderzijds gaf de Jordaanse regering een verklaring af waarmee de aanslag werd veroordeeld en voegde er aan toe dat alle gewelddaden tegen burgers in Jeruzalem veroordeeld moeten worden.

In 2015 laat een vermoedelijk door ISIS geproduceerde video een met een mes zwaaiende ISIS-strijder zien, die naast twee gemaskerde bewapende mannen staat. De verteller verkondigt dat de oorlog tegen de Joden “weldra zal beginnen, als Allah het wil”, zegt hij. “Alle Joden, de kleinkinderen van apen en varkens: wij zitten overal in de wereld achter jullie aan. … De oorlog vindt weldra plaats; hij zal niet lang duren, als Allah het wil, als Allah het wil.” Een andere video, gepubliceerd in het Hebreeuws, dreigt: “Weldra zal er in Jeruzalem of in de rest van het land geen enkele Jood meer zijn. Wij zullen doorgaan, tot we deze epidemie in de hele wereld hebben uitgeroeid.”

Met de immigratie van veel moslims in de VS werden ook daar vernietigingsboodschappen uitgezonden. In 2017 riep imam Ammar Shahin van het Islamic Center in Davis (Californië), citerend uit teksten over de eindtijd: “Bevrijd de Al-Aqsa-moskee van het vuil der Joden… roei ze tot en met de laatste uit.”

In deze tien jaarlijkse publicaties van het SWC komt niet één vernietigingstekst van niet-moslims voor. Maar het probleem gaat veel verder. Alleen leiders van een serie islamitische landen hitsen extreem tegen Israël en de Joden op. Zulke leiders bestaan in geen enkel ander land. Bovendien stelt de studie “Global” van de Anti-Defamation League vast dat 49% van de moslims antisemieten zijn, terwijl bij de christenen 24% en bij seculiere mensen 21% zich met deze van haat vervulde gevoelens identificeren.

door Dr. Manfred Gerstenfeld


Bronnen:

♦ een artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel Stimmen aus Teilen der muslimischen Welt: Die schlimmsten Antisemiten op de site van Heplev van 22 juni 2020

Een gedachte over “Stemmen uit delen van de islamitische wereld: de ergste antisemieten

Reacties zijn gesloten.