Grafisch genie Milton Glaser overleden in New York

Creatief genie Milton Glaser is op zijn 91ste verjaardag op vrijdag 26 juni 2020 overleden in New York. Glaser was een van de meest gevierde grafische ontwerpers in de Verenigde Staten.

Glaser had een lange en productieve carrière als grafisch ontwerper. Hij ontwierp onder meer een iconische poster van Bob Dylan ter gelegenheid van diens album Bob Dylan’s Greatest Hits uit 1966. In de jaren 70 kreeg hij van het bestuur van de staat New York de opdracht om de slogan ‘I love New York’ op een grafische manier weer te geven. Zo ontstond het ‘I (hartje) NY’-logo. Hij kreeg er destijds 2000 dollar voor.

Hij heeft de onderscheiding gehad van one-man-shows in het Museum of Modern Art en het Georges Pompidou Centre. Hij werd geselecteerd voor de Lifetime Achievement Award van het Cooper Hewitt National Design Museum (2004) en de Fulbright Association (2011), en in 2009 was hij de eerste grafisch ontwerper die de National Medal of the Arts Award ontving.

Als Fulbright-geleerde studeerde Glaser bij de schilder Giorgio Morandi in Bologna en is hij een uitgesproken woordvoerder voor de ethische praktijk van design. Hij opende Milton Glaser, Inc. in 1974 en bleef tot op de dag van vandaag een enorme hoeveelheid werk produceren op vele ontwerpgebieden.

Observante Jood
Milton Glaser werd in 1929 geboren in The Bronx in New York uit Joodse ouders. Eugene Glaser en Eleanor (geboren Bergman in 1901, Roemenië) waren immigranten uit Hongarije/Roemenië.

Glaser noemt zichzelf een non ‘observant Jew’. Glaser denkt vaak na over de zin van zijn leven en zijn Joodse achtergrond speelt daarin een grote rol. Zijn ouders waren ‘tot op zekere hoogte’ religieuze Joden (observante Joden), zei hij.

Milton had een bar mitswa, maar was niet erg religieus, hoewel hij wel vastte op Jom Kippoer en een jaarlijkse Seder voor de Joodse Pasen (Pesach) organiseerde. Zelf vertelde hij over zijn Joodsheid:

De gevoeligheid van buitenstaanders om Joods te zijn, het zich nooit helemaal thuis te voelen in welke cultuur dan ook, geeft mij een ​​soort objectiviteit.  En een deel van mijn ideeën komt meer uit mijn joodse achtergrond dan uit mijn Amerikaanse achtergrond. Bovendien komt het idee van vrijgevigheid jegens anderen voort uit mijn joodse afkomst.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stewart Kampel “Profile: Milton Glaser” van het december/januari nummer van 2009 van Hadassah Magazine

♦ naar een artikel van Arianne Wack “Getting to Know Milton Glaser, the Godfather of Modern Design” van 2 april 2014 op de site van Hyper Allergic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.