Aartsbisschop van Canterbury twijfelt aan de origine van Jezus Christus …

De aartsbisschop van Canterbury zei vrijdag dat westerse kerken het uitbeelden van Jezus als blank, opnieuw moeten herzien te midden van een debat over symbolen als onderdeel van de Black Lives Matter-protesten.

In een radio-interview met de BBC zei Justin Welby ook dat de Kerk van Engeland kerkbeelden ‘zeer zorgvuldig’ zou bekijken op slavernijverbintenissen na wereldwijde protesten na de dood van de drugsdealer George Floyd door de politie van Minneapolis.

Welby werd gevraagd of de ‘westerse kerk’ moest heroverwegen hoe het Jezus weergeeft, waarbij de interviewer de oproep van de Amerikaanse activist Shaun King benadrukte om standbeelden en muurschilderingen te verwijderen die hem als Europeaan afschilderen.

Jezus wordt vaak afgebeeld met een bleke huid, lang golvend haar en Europese kenmerken, ondanks het feit dat hij een Levantijnse Semiet is van 2000 jaar geleden.

“Ja natuurlijk,” zei Welby en hij merkte op dat de Anglicaanse Kerk overal ter wereld gebedshuizen heeft:

Je gaat hun kerken binnen; Je ziet geen blanke Jezus, je ziet een zwarte Jezus of een Chinese Jezus of een Jezus uit het Midden-Oosten – wat natuurlijk het meest nauwkeurig is. Je ziet Jezus op zoveel manieren afgebeeld als er talen, culturen en begrippen zijn. Ik denk echt dat zeggen ‘dit  is niet de Jezus die bestaat, dit is niet wie we aanbidden’, een herinnering is aan de universaliteit van de God die volledig mens is geworden.

Eerder in het interview werd Welby gevraagd of het mogelijk was om de afgebeelde personen te vergeven voor hun ‘overtredingen’ in plaats van de beelden te verwijderen. “Dat kunnen we alleen als we recht hebben, en dat betekent dat het beeld in context moet worden geplaatst. Sommigen zullen naar beneden moeten komen. Sommige namen zullen moeten veranderen“, zei hij.

Welby benadrukte dat de beslissing niet van hem kwam en zei dat alle standbeelden ‘heel voorzichtig’ zouden worden herbekeken om te zien “of ze er allemaal zouden moeten zijn.”

Plaatje hierboven: Correctie van traditionele westerse voorstelling. Links de vermeende Jezus zoals hij wordt voorgesteld door de christen kerken, compleet ontdaan van zijn Joods orthodoxe origine. Het plaatje rechts lijkt meer correcter [beeldbron: Jewish Jesus Art Exhibit]

Honderdduizenden mensen hebben sinds de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei in heel Groot-Brittannië voornamelijk vreedzame protesten gehouden, en spoorden het VK aan om zijn eigen geschiedenis van imperialisme en raciale ongelijkheid onder ogen te zien.

Nadat enkele demonstranten met de politie hadden geruzied en een standbeeld van premier Winston Churchill in Londen in oorlogstijd hadden beklad, en demonstranten in Bristol een standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston hadden omvergeworpen, verzamelden de contra-demonstranten zich de afgelopen weken met het verklaarde doel om monumenten te beschermen.

Honderden voetbalhooligans en extreemrechtse activisten kwamen op 13 juni in botsing met de politie bij het standbeeld van Churchill, dat ter bescherming was opgesloten. De Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat hij een commissie opricht om te kijken wat er nog meer kan worden gedaan om raciaal onrecht te elimineren, maar tegenstanders beschuldigen de conservatieve regering ervan te kiezen voor praten in plaats van actie.

Origineel gezicht van Jezus Christus
gereconstrueerd met behulp van oude schedels van Richard Neave


Bronnen:

♦ naar een artikelArchbishop of Canterbury calls to reassess depictions of Jesus as white” van 26 juni 2020 en een artikel van Rich Tenorio “In a forensic pilgrimage, a scholar asks, ‘What did Jesus look like?’” van 8 september 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Aartsbisschop van Canterbury twijfelt aan de origine van Jezus Christus …

 1. Een blanke Jezus, een Chineese Jezus of een tóch een Afro American?

  Wie het weet mag het zeggen. Jezus, wat een gedoe!

  Miljoenen aanbidden/aanbaden de valse heilige zoon figuur die toch maar een gewone Joodse zoon met een Sephardische uiterlijk was…………en misschien wel met een ‘grote neus.

  Wat zegt dit over het geloof en hun aanbeden heiligen? Oeps….een foutje maar iets wat de Joden al eeuwen zeggen en waardoor ze stééds opnieuw worden vervolgd & vermoord door gelovige kerkgangers.

  Ja, feiten & waarheid zijn moeilijke onderwerpen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.