Landeigendom in ‘Palestina’ in de 19de eeuw vóór de heroprichting van Israël in 1948

Er is door de jaren heen veel gesproken en geschreven over het eigendom van land in Israël – of, vóór 1948, Palestina.

Met name Arabische propaganda heeft de wereld met behulp van uitgebreide statistieken ervan overtuigd dat de Arabieren moreel en juridisch Palestina ‘bezitten’ en dat het eventuele Joodse landbezit verwaarloosbaar is.

Hieruit zijn conclusies getrokken (of geïmpliceerd) met betrekking tot de soevereine rechten van de staat Israël en het probleem van de Arabische vluchtelingen.

De Arabische zaak tegen Israël, wat betreft de aankoop van Joodse grond, berust voornamelijk op twee beweringen:

♦ (1) dat de Palestijnse Arabische boer vreedzaam en tevreden zijn land bewerkte in de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Toen kwam de Europees-joodse immigrant, verdreef hem van zijn land, verstoorde de normale ontwikkeling van het land en creëerde een enorme klasse van landloze, onteigende Arabieren;

♦ (2) dat een kleine Joodse minderheid, die een nog kleiner deel van de Palestijnse gronden bezit (5 procent tegenover 95 procent van de Arabieren), zichzelf illegaal meester van Palestina maakte in 1948.

Ons doel in dit pamflet is om door middel van de feiten en cijfers met betrekking tot dit zeer complexe onderwerp alles even op een rij te zetten, op basis van de meest betrouwbare en gezaghebbende informatie die beschikbaar is, en de geschiedenis van de moderne joodse hervestiging te traceren puur vanuit het oogpunt van de verkoop en aankoop van grond.

Plaatje hierboven: Huwelijkshut van Arabische fellahin in 1925 [beeldbron: World for EU]

Condities vóór 1948 in Palestina
Een studie van Palestina onder Turkse heerschappij onthult dat de positie van de Palestijnse boer (boer) al aan het begin van de 18e eeuw, lang voordat Joodse landaankopen en grootschalige Joodse immigratie begonnen, begon te verslechteren.

De zware belastingdruk, bovenop de chronische schulden aan geldschieters, zorgde ervoor dat een groeiend aantal boeren zichzelf onder de bescherming van mannen van rijkdom of van het Moslim religieus fonds (Waqf) plaatste, met als resultaat dat zij uiteindelijk gedwongen om hun eigendom van het land op te geven, zo niet hun werkelijke verblijfplaats en bebouwing ervan.

Tot de goedkeuring van de Turkse kadasterwet in 1858 waren er geen officiële akten om de wettelijke titel van een man op een perceel te bewijzen; de traditie alleen moest voldoende zijn om een ​​dergelijke titel te vestigen – en meestal was dat ook zo.

En toch was de positie van de Palestijnse boeren een precaire positie, want er waren voortdurende bloedwraak tussen families, clans en hele dorpen, evenals periodieke invallen door roofzuchtige Bedoeïenen stammen, zoals de beruchte Ben Sakk’r over wie Henry Baker Tristram in zijn boek The Land of Israel: A Journal of Travels in Palestine, Society for Promoting Christian Knowledge (London, 1865) schreef dat ze

1.000 cavalerie kunnen verzamelen en zich altijd bij hun broeders kunnen voegen wanneer er een inval of oorlog plaatsvindt. Ze hebben hun huidige bezittingen geleidelijk en in grote mate verkregen door de fellahin (boeren) uit te drijven, hun dorpen te vernietigen en hun rijke korenvelden tot weiland terug te brengen.

Tristram presenteert vervolgens een opmerkelijke en zeer onthullende beschrijving van de omstandigheden in Palestina aan beide zijden van de Jordaan in het midden van de 19e eeuw – een beschrijving die de Arabische claim van een rustige, zich normaal ontwikkelende Palestijn verloochent. Plattelandseconomie verstoord door Joodse immigratie en vestiging:

Een paar jaar geleden was de hele Ghor in handen van de fellahin, en veel ervan werd verbouwd voor maïs. Nu is het geheel in handen van de bedoeïenen, die alle landbouw mijden, behalve op een paar plekken die hier en daar door hun slaven worden verbouwd; en met de Bedoeïenen komt de wetteloosheid en de ontworteling van alle Turkse autoriteiten. Aan de oostkant wordt nu geen regering erkend; En tenzij de Porte steviger en voorzichtiger handelt dan zijn gewoonte is… Palestina zal verlaten worden en aan de nomaden worden overgedragen. Hetzelfde gebeurt nu over de vlakte van Sharon, waar, zowel in het noorden als in het zuiden, de grond niet meer bebouwd wordt en hele dorpen snel van de aardbodem verdwijnen. Sinds 1838 zijn dus maar liefst 20 dorpen van de kaart gewist en is de stationaire bevolking uitgeroeid. Heel snel komen de bedoeïenen binnen waar paarden kunnen worden bereden; en de regering is volkomen machteloos om zich tegen hen te verzetten of haar onderdanen te verdedigen.

Voor beschrijvingen van andere delen in het land, komen we bij het rapport van de Koninklijke Commissie van 1937, maar bij gebrek aan ruimte kunnen we slechts de kortste passages citeren. In hoofdstuk 9, para. 43 het rapport citeert een ooggetuigenverslag van de toestand van de Maritieme Vlakte in 1913:

De weg die van Gaza naar het noorden leidde, was slechts een zomerspoor dat geschikt was voor vervoer door kamelen en karren… Er waren geen sinaasappelboomgaarden, boomgaarden of wijngaarden te zien totdat men het dorp Yabna bereikte… In geen enkel dorp in dit gebied werd water gebruikt voor irrigatie… Huizen waren allemaal van modder. Er waren nergens ramen te zien… De gebruikte ploegen waren van hout… De opbrengsten waren erg laag… De sanitaire omstandigheden in het dorp waren vreselijk. Scholen bestonden er niet… Het kindersterftecijfer was zeer hoog… Het gebied ten noorden van Jaffa bestond uit twee onderscheidende delen: Het oostelijke deel, in de richting van de heuvels, leek qua cultuur op dat van het Gaza-Jaffa-gebied. Het westelijke deel, richting zee, was bijna een woestijn… De dorpen in dit gebied waren klein en dunbevolkt. Veel ruïnes van dorpen waren verspreid over het gebied, omdat vanwege de prevalentie van malaria veel dorpen door hun inwoners werden verlaten.

Plaatje hierboven: ‘Huizen’ van de Arabische fellahin in Sakhnat anno 1924 [beeldbron: Tel Aviv Preservation Department]

Het Uleh-bekken, onder de Syrische grens, wordt beschreven als

[..] omvat een aantal Arabische dorpen en een groot papyrusmoeras dat naar het zuiden overgaat in het Huleh Meer … een driehoekige strook land dat ongeveer 44 vierkante mijlen beslaat in het gebied. Het kanaal, wordt op een zeer lukrake manier geïrrigeerd door een netwerk van kleine, primitieve kanalen. Het is, door overirrigatie, nu het meest met malaria besmette gebied in heel Palestina. Het zou een van de meest vruchtbare streken kunnen worden.

Met betrekking tot nog een andere regio in Palestina – het Beisan (Beit Shean) -gebied – citeren we uit het rapport van Lewis French, Directeur voor Ontwikkeling, benoemd door de Britse regering in 1931:

We vonden het bewoond door fellahin die in modderhutten woonden en zwaar leden onder de heersende malaria… Grote delen van hun land waren onbebouwd en bedekt met onkruid. Er waren geen bomen, geen groenten. De fellahin, zo niet zelf veedieven, stonden altijd klaar om deze en andere criminelen te huisvesten. De individuele teeltpercelen wisselden jaarlijks van eigenaar. Er was weinig openbare veiligheid en het lot van de fellahin was een afwisseling van plundering en chantage door hun buren, de bedoeïenen.

Dit was dan het beeld van Palestina in de laatste decennia van de 19e eeuw en tot aan de Eerste Wereldoorlog: een land dat overweldigend woestijn was, met nomaden die voortdurend de gevestigde gebieden en zijn boeren binnendrongen; een gebrek aan elementaire faciliteiten en uitrusting; boeren die zich wentelen in armoede, onwetendheid en ziekte, opgezadeld met schulden (rentetarieven waren soms wel 60 procent) en bedreigd door oorlogszuchtige nomaden of naburige clans.

Het resultaat was een toenemende verwaarlozing van de grond en een vlucht uit de dorpen, met een toenemende concentratie van land in handen van een klein aantal grote landeigenaren, die vaak in verre Arabische hoofdsteden zoals Beiroet en Damascus, Caïro en Koeweit woonden.

Hier was het met andere woorden een sociale en economische orde die alle kenmerken had van een middeleeuwse feodale samenleving. Wie heeft de Palestijnse boer van zijn bezit beroofd? De Palestijnse boer werd inderdaad onteigend, maar door zijn mede-Arabieren: de plaatselijke sjeik en dorpsoudsten, de belastingontvanger van de regering, de kooplieden en geldschieters; en, toen hij pachtboer was (zoals gewoonlijk het geval was), door de afwezige eigenaar.

Tegen de tijd dat de oogst van het seizoen onder al deze was verdeeld, bleef er voor hem en zijn gezin weinig of niets over en moesten er in het algemeen nieuwe schulden worden gemaakt om de oude af te betalen. Toen kwamen de bedoeïenen langs en namen hun ‘deel’, of verdreven de ongelukkige fellahin helemaal van het land.


Bronnen:

♦ naar een artikel uit het boek van Moshe Aumann “Land Ownership in Palestine, 1880-1948” (1 jan. 1976) blz. 117 t/m 120 op de site van Word From Jerusalem

3 gedachtes over “Landeigendom in ‘Palestina’ in de 19de eeuw vóór de heroprichting van Israël in 1948

  1. “De palestijnse boer”…..gewoon Arabieren die in het (Turkse/Britse) Mandaatgebied Palestina woonden.

    Rijke grootgrondbezitters met een enorme veestapel waren het zéér zeker niet. Het waren dezelfde arme sloebers als de meeste Arabische & “palestijnse” boeren vandaag die moeten leven van wat hun kleine boerderij omzet.

    Het probleem is dat de Arabieren hun eigen leugens zijn gaan geloven…..en na hen de ‘intelligente’ Westerling.

    Hadden er géén Joden in het spel geweest dan had geen hond naar hen omgekeken!

    Like

Reacties zijn gesloten.