Arabische landen ondersteunen stilletjes Israëlische ‘annexatie’

Men wil de betrekkingen met Trump en Israël niet voor de Palestijnse zaak riskeren. Geloof niet alles wat u hoort. Palestijnse propagandisten en hun bondgenoten in de media willen u wijsmaken dat de hele Arabische wereld in opstand is vanwege Israël´s plan om de Jordaan-vallei en andere delen van de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” te “annexeren”. Dat is gewoon niet waar.

Een serie Arabische landen heeft in de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat de Palestijns-nationalistische zaak voor hen gewoon niet zo belangrijk is (zie: “De Palestijnen moeten hun mond houden!”) Voor hen is de Iraanse bedreiging een veel urgenter probleem, en ze zien Israël als een belangrijke bondgenoot in deze strijd. Ze maken zich ook zorgen dat de betrekkingen met de VS verstoord zouden kunnen worden, omdat de dreigende “annexatie” door Israël eigenlijk deel uitmaakt van de visie van president Donald Trump voor het Midden-Oosten.

Hoge Arabische functionarissen, die onlangs met het Hebreeuwse dagblad “Israel Hayom” spraken, geven toe dat hun regeringen zich in officiële verklaringen weliswaar tegen de Israëlische “annexatie” uitspreken, maar achter gesloten deuren groen licht voor diens stap geven.

Een hoge Jordaanse regeringsambtenaar zei dat Jordanië ondanks duistere waarschuwingen aan de media weet dat zijn positie op de heilige plaatsen van de islam in Jeruzalem beschadigd wordt wanneer het land “het vredesverdrag [met Israël] opschort of opzegt”. De koning geeft er ook de voorkeur aan om de westgrens van Jordanië in de handen van de Israëlische strijdkrachten en niet in die van de Palestijnse of multinationale strijdkrachten te zien. Met alle respect voor de Palestijnen zijn de nationale belangen van Jordanië voor de koning belangrijker, evenals zijn relatie met president Trump”.

Een Saoedische diplomaat, die nauwe banden heeft met kroonprins Mohammed bin Salman, zei tegen de Israëlische krant: “De officiële Arabische positie is tegen elke stap die zogenaamd de rechten van de Palestijnen schendt. De Palestijnen moeten echter begrijpen dat Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië hun relatie met de regering-Trump voor hen niet op het spel zullen zetten”.

De Saoedi voegde er aan toe dat er in de Arabische wereld uitgegaan wordt van de arbeidshypothese dat Trump de komende Amerikaanse verkiezingen zal winnen en vaart zal zetten achter zijn plan voor de vrede in het Midden-Oosten. Hij zei dat wanneer de Palestijnen een akkoord op basis van hun voorwaarden zouden hebben willen afsluiten, dat zij dan het meer sympathieke beginsel van de Obama-regering zouden hebben moeten gebruiken. (zie: “Een geschiedenis van de Palestijnse afwijzingen”).

Een hoge Egyptische veiligheidsfunctionaris benadrukte dat voor alle betrokken Arabische landen het streven van Iran naar regionale hegemonie veel urgenter zou zijn dan de Palestijnse kwestie. En in de strijd tegen Iran, stelde hij vast, “zijn de VS en Israël heel belangrijk. Geen enkele Arabische leider zal in dit opzicht zijn eigen belangen voor het welzijn van de Palestijnen op het spel zetten”.


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Arabische Staaten unterstützen still israelische Annexion” op de site van Israel Heute van 25 juni 2020

Een gedachte over “Arabische landen ondersteunen stilletjes Israëlische ‘annexatie’

  1. Arabische landen (de leiders, want de populatie is totaal gehersenspoeld) hebben allang begrepen dat het beter is een stabiel land dan een stelletje opgehitste bedelaars naast zich te hebben, die verder niets voor hen kunnen betekenen.

    Ze hebben intussen wel begrepen dat niet Israel maar hun eigen halsstarrige haat & domheid de vijand is die ze geen meter vooruit helpt.

    De énigen die daarom deze palestijnen nog blijven steunen zijn de Europeanen.

    Hun Joden/Israel fobie via domme palestijnen laten uitvoeren is wel een kleine financiele hulp waard….en erkenning van het ‘niets tot iets, kost hen ook geen cent.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.