Nieuw Amerikaans rapport onthult de terroristische voetafdruk van Iran, van Gaza tot Pakistan

Plaatje hierboven: Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bijgenaamd de ‘Lachende Terroristenleider’ wacht op verwelkoming van de EU-chef van het buitenlands beleid Federica Mogherini in Teheran op 16 april 2016 [beeldbron: AP]

De terroristische voetafdruk van Iran heeft zich in het hele Midden-Oosten uitgebreid van de Gazastrook tot Pakistan in 2019, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op woensdag, terwijl het zijn jaarlijkse lijst van landenrapporten over terrorisme publiceerde.

In het rapport werd de nadruk gelegd op het feit dat de Iraanse militaire en logistieke steun snel was voortgezet, en onderzocht het de dubbele bedreiging van door Teheran gesteunde terroristische groeperingen aan de noordgrens van Israël met Libanon en de zuidgrens met de door Hamas geregeerde Gazastrook.

“Sinds het einde van het Israëlisch-Hezbollah-conflict in 2006 heeft Iran duizenden raketten, raketten en handvuurwapens aan Hezbollah geleverd, in strijd met Resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad”, vermeldt het rapport in zijn overzicht van de voortdurende dreiging voor Israël door de sjiitische terroristische groepering, die sinds januari de Libanese regering effectief controleert.

Resolutie 1701 eist de ontwapening en ontmanteling van paramilitaire groepen in Libanon:

Het rapport voegde eraan toe dat ‘Israëlische veiligheidsfunctionarissen en politici bezorgd waren dat Iran Hezbollah geavanceerde wapensystemen en -technologieën leverde en de groep hielp bij het creëren van infrastructuur die het in staat zou stellen om in eigen land raketten en raketten te produceren om Israël te bedreigen vanuit Libanon en Syrië.

Iran heeft ook steun verleend aan Hamas en andere Palestijnse terroristische groeperingen, waaronder de Palestine Islamic Jihad (PIJ) en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Generaal Commando (PFLP-GC). Deze Palestijnse terroristische groeperingen zaten achter talloze dodelijke aanslagen vanuit Gaza en de Westelijke Jordaanoever, waaronder aanslagen tegen Israëlische burgers op het Sinaï-schiereiland“, aldus het State Department-rapport.

Opvallend was de voortdurende steun van Iran voor het regime van president Bashar al-Assad in Syrië. “Iran beschouwt het Assad-regime in Syrië als een cruciale bondgenoot en Syrië en Irak als essentiële routes om wapens te leveren aan Hezbollah, de belangrijkste terroristische proxygroep van Iran“, aldus het rapport.

Het merkte ook op dat …

Iran door middel van “financiële of ingezetene verlokkingen, voornamelijk sjiitische strijders uit Afghanistan en Pakistan heeft gefaciliteerd en gedwongen om deel te nemen aan het meedogenloze optreden van het Assad-regime in Syrië”. Door Iran gesteunde sjiitische milities in Irak hebben ook ernstige mensenrechtenschendingen begaan tegen voornamelijk soennitische burgers. De Iraanse strijdkrachten hebben de militie-operaties in Syrië rechtstreeks ondersteund met gepantserde voertuigen, artillerie en drones.

De activiteiten van Iran strekten zich ook uit tot cyberspace, aldus het rapport: “Het regime van Teheran handhaaft een robuust offensief cyberprogramma en heeft cyberaanvallen op buitenlandse overheidsinstanties en entiteiten uit de particuliere sector gesponsord”, zei het.

Het rapport onderstreepte het Amerikaanse besluit van april 2019 om de Islamic Revolutionary Guard Corps – Quds Force (IRGC-QF) aan te wijzen als een terroristische organisatie in zijn geheel. “Iran heeft de betrokkenheid van de IRGC-QF bij de conflicten in Irak en Syrië erkend en de IRGC-QF is het belangrijkste mechanisme van Iran voor het cultiveren en ondersteunen van terroristen in het buitenland”, aldus het rapport.

De commandant van de Quds-troepen, generaal-majoor Qassem Soleimani, werd op 3 januari van dit jaar geliquideerd bij een Amerikaanse drone-aanval op zijn konvooi buiten de internationale luchthaven van Bagdad.

Plaatje hierboven: Teheran, 25 september 2019. Van links naar rechts: Ayatollah Ali Khamenei, de Opperste Leider van Iran; Hassan Nasrallah, de leider van het Libanese huurlingenleger Hezbollah en rechts generaal Qassem Soleimani, de leider van de Iraanse Quds Forces, die op 3 januari 2020 in Irak werd geliquideerd door de VS [beeldbron: website Khamenei]


Bronnen:

♦ naar een artikelNew US State Department Report Highlights Iran’s Terror Footprint, From Gaza to Pakistan” van 24 juni 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Reza Shafiee”ANALYSIS: Sleeper cells to terror plots, Iranian footprint across US, Europe” van 30 augustus 2018 op de site van Al Arabiya English

♦ naar een artikelTunnels under ‘Blue Line’ between Lebanon, Israel Violate Resolution 1701 (2006), Peacekeeping Chief Says, Urging Calm in Briefing to Security Council” van 19 december 2018 op de site van de Verenigde Naties