Situatie in Jordaanvallei laten zoals ze is, is veel gevaarlijker dan soevereiniteit uitroepen

In tegenstelling tot de alarmerende bewering dat de toepassing van soevereiniteit over delen van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, Israël in een binationale staat zou veranderen, zou dit geen gevolgen hebben voor 95% van de West-Bankers die sinds januari 1996 onder de heerschappij van de Palestijnse Autoriteit leven. Zij zullen dat blijven doen.

De soevereiniteit afkondigen brengt politieke risico’s met zich mee, maar ze zijn kleiner dan de veiligheidsrisico’s die gepaard zouden gaan met het onvermogen van Israël om een ​​permanente veiligheidsaanwezigheid in de Jordaanvallei te behouden.

Veel van de meest luidruchtige tegenstanders van het toepassen van soevereiniteit over delen van de Westelijke Jordaanoever zijn voormalige hoge veiligheidsfunctionarissen die hun professionele autoriteit gebruiken om het publiek ervan te overtuigen dat een dergelijke maatregele een groot aantal risico’s met zich meebrengt.

Volgens deze personen zou de toepassing van de soevereiniteit Israël blootstellen aan meerdere diepbedreigende gevaren en is het in ieder geval niet nodig. De implicatie van deze denkwijze is dat de huidige strategische positie van Israël risicoloos is en daarom de voorkeur verdient boven de nieuwe positie die zou voortvloeien uit de toepassing van soevereiniteit.

Dat is een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid. Als de Israëlische regering de kans mist die het plan van president Trump biedt om soevereiniteit toe te passen, nemen de risico’s voor Israël toe; Ze nemen niet af. Dat komt omdat Israël zijn tijdelijke veiligheidsaanwezigheid in de Jordaanvallei niet voor altijd kan behouden.

De keuze voor premier Benjamin Netanyahu ligt tussen de min of meer erkende risico’s die verbonden zijn aan het toepassen van soevereiniteit en de minder bekende, maar ongetwijfeld ernstige risico’s die inherent zijn aan de ineenstorting van de status-quo. De gevaren voor Israël van een volledige terugtrekking lijken voor veel beroepssoldaten onduidelijk te zijn.

Het Allen-plan van het Obama-tijdperk, het geesteskind van de Amerikaanse generaal John Allen, pleitte voor een volledige terugtrekking van de IDF-troepen uit de Jordaanvallei. Dit is ook het basisplan voor een permanente statusovereenkomst zoals uiteengezet op de website van ‘Commanders for Israel’s Security’.

Een volledige terugtrekking zou het soort bedreiging dat momenteel door Hezbollah en Hamas wordt veroorzaakt helemaal naar de rand van Highway 6 brengen. Het Israëlische publiek moet de risico’s die inherent zijn aan de toepassing van soevereiniteit afwegen tegen de ernst van de risico’s van totale terugtrekking – geen gemakkelijke taak, aangezien de laatste reeks risico’s tot een minimum wordt beperkt voor openbare consumptie door leden van de militaire elite.

Het is belangrijk om te herhalen: het plan van de premier om soevereiniteit toe te passen zou geen effect hebben op de overgrote meerderheid van de Palestijnen die in de gebieden A en B wonen, die sinds januari 1996 onder controle van de PA staan.

Zelfs als de Palestijnse Autoriteit zou besluiten op te houden te bestaan, is het geen uitgemaakte zaak dat terugkeer naar de militaire administratie noodzakelijk is. De Israëlische regering heeft de kans gekregen – een kans die misschien nooit zal terugkeren – om de vitale nationale belangen van het land te bevorderen en haar toekomst te ondersteunen.

Dit is niet alleen een kans om de territoriale controle uit te breiden, maar ook om Israël te herpositioneren als een natie die het aandurft om namens zichzelf op te treden, zelfs als er bedreigingen zijn. Dat is de belichaming van soevereiniteit: politieke macht en onafhankelijkheid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maj. Gen. (res.) Gershon Hacohen “The West Bank’s Status Quo is More Dangerous than Applying Sovereignty” van 19 juni 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (VESA)

Een gedachte over “Situatie in Jordaanvallei laten zoals ze is, is veel gevaarlijker dan soevereiniteit uitroepen

 1. Wanneer je geen argumenten hebt, moet je je richten op waarschuwingen & dreigementen.

  Israel heeft alle legale documenten voor het terugvoeren van het gestolen Bijbelse land binnen haar grenzen…….*ondertekend, vergezegeld & geleverd én onder auspieciën van de Internationale gemeenschap.

  De status quo van het moment werkt niet, de ‘vredes’ onderhandelingen hebben nooit gewerkt en de 2-staten ‘oplossing’ zoals door de EU/palestijnen voorzien gaat niet werken en dus is het tijd voor een fait accompli……..*de Joden hun 2000 jaar geleden gestolen land teruggeven…..tenminste een deel ervan!!

  Wanneer ‘de palestijnen’ kunnen bewijzen welk land van hen werd gestolen…..dán zou men hen dit natuurlijk ook moeten teruggeven.

  Kunnen ze echter niet!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.