Extreemrechts antisemitisme vormt permanente terreurdreiging voor Joodse gemeenschappen

Naast enerzijds het klassieke links progressief antisemitisme dat tegenwoordig schuilgaat achter het masker van internationale Israëlhaat, en anderzijds het traditionele islamitisch antisemitisme dat vooral in het Midden-Oosten hoge toppen scheert, is er natuurlijk ook het antisemitisme van rechts.

Vooral wat algemeen extreem- of ultrarechts wordt genoemd, blijft teren op de ‘glorierijke’ jaren van 1933 tot 1945 toen Adolf Hitler en zijn nazi’s de wereld terroriseerden en de Joodse gemeenschappen van Europa trachtte uit te roeien.

Een nieuw rapport van een Joodse topgroep in het VK onderzoekt de omvang van antisemitische haatdragende taal en opruiing van radicaal rechts, en noemt het ‘een urgente en voortdurende terreurdreiging voor Joodse gemeenschappen’.

De Community Security Trust (CST) verklaarde dat haar rapport”‘van essentieel belang is om het groeiende gevaar van extreemrechts terrorisme te begrijpen.” Het rapport toont online uitgebreide ‘hate fuel’, inclusief memes, video’s en haatdragende taal die geweld tegen joodse religieuze sites viert.

Extreem-rechts promoot ook antisemitische samenzweringstheorieën, vooral een die beweert dat de joden een ‘grote vervanging’ van blanken organiseren door massa-immigratie uit niet-blanke landen.

Omdat ze zich weghouden van de reguliere sociale media, zegt het rapport, zijn rechtsextremisten voornamelijk verhuisd naar Gab, Telegram, BitChute en 4chan, wat “relatief ongereguleerde online ruimtes zijn voor extremisten om inhoud te delen die haat en moord viert en aanmoedigt.

Ze melden dat extreemrechtse antisemieten ‘zichzelf zien als onderdeel van een enkele wereldwijde beweging, met een eigen online taal en subcultuur die op deze platforms wordt ontwikkeld en ondersteund’. Het materiaal dat ze hebben verzameld is zo opruiend, stelt de CST, dat het meeste ervan niet konden worden gepubliceerd en privé wordt gedeeld met wetshandhavers en overheidsfunctionarissen.

Niettemin, zeiden ze, vormen deze materialen “een urgente en voortdurende terreurdreiging voor Joodse gemeenschappen”. CST dringt er bij de regeringen en wetshandhavers op aan om een ​​wereldwijde strategie te formuleren om de dreiging het hoofd te bieden, en zei: “De gevolgen van nietsdoen zijn duidelijk. Totdat deze haatbrandstof wordt aangeklaagd en volledig wordt verwijderd, is het waarschijnlijk dat verdere gewelddaden zullen doorgaan of verergeren.”


Bronnen:

♦ naar een artikelNew Report Shows Far-Right Antisemitism ‘Urgent and Ongoing Terror Threat’ to Jewish Communities” van 14 juni 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.