Syrië: naar verluidt werden 7 mensen gedood bij vermeende Israëlische luchtaanvallen op Iraanse sites

Het Syrische leger reageerde op wat naar eigen zeggen Israëlische luchtaanvallen waren in Zuid-, Midden- en Oost-Syrië waarbij twee soldaten en vijf buitenlanders werden gedood, zei het Syrische leger op dinsdagavond in wat volgens militaire overlopers en inlichtingenbronnen een golf van invallen was gericht op Iraanse basissen.

De vermeende Israëlische straaljagers bereikten slechts enkele uren nadat raketten andere militaire installaties in de provincie Deir el-Zour langs de grens met Irak en in het zuiden van Syrië, nabij de grens met Jordanië, een buitenpost van het leger in Salamiya en een andere in Sabura-steden in de provincie Hama hebben geraakt.

Eerder zei een verklaring van het Syrische leger dat verschillende aanvallen gelijktijdig plaatsvonden, één op een militaire buitenpost in Kabajib, ten oosten van de provincie Deir el-Zour en in de buurt van de stad Sukhna in de nabijgelegen oostelijke woestijn. Een derde aanval trof een militaire installatie verder naar het zuiden in de stad Salkhad, nabij de zuidelijke stad Sweida.

Twee soldaten stierven naar verluidt mee en vier raakten gewond. Volgens andere berichten zijn bij de aanval ook vijf buitenlanders gedood. De basissen bevinden zich in gebieden in Oost- en Zuid-Syrië die Israël de afgelopen maanden heeft getroffen en waarvan wordt aangenomen dat door Iran gesteunde militiesze sterk aanwezig zijn.

Een hoge Syrische militaire overloper en een regionale inlichtingendienst zeiden dat een Iraans wapendepot nabij de stad Salamiya in brand werd gestoken nadat het herhaaldelijk was gebombardeerd, terwijl ook een commandocentrum in de stad Sabura, geleid door Iraanse milities, ernstig werd beschadigd.

De Israel Defense Forces weigerden commentaar te geven. Israël heeft erkend dat er sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 daar veel aanvallen in Syrië hebben plaatsgevonden. Israëlische defensieambtenaren hebben de afgelopen weken gezegd dat Israël haar campagne tegen Iran in Syrië zal opvoeren, waar Teheran, met de hulp van zijn gevolmachtigde milities, Breidde zijn aanwezigheid uit.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “Syria: 7 reportedly killed in alleged Israeli airstrikes on Iranian sites” van 24 juni 2020 op de site van Israel Hayom