Internationaal Atoomagentschap veroordeelt Iran’s nucleaire ambities

De National Security and Foreign Policy Commission van het Iraanse parlement heeft een anti-Iran-resolutie van de Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) dinsdag als ‘gepolitiseerd en onprofessioneel’ aangemerkt, meldde persbureau Xinhua.

De verklaring kwam er nadat de raad van bestuurders van de IAEA, die uit 35 landen bestaat, vrijdag een resolutie heeft aangenomen waarin Iran wordt opgeroepen om er volledig mee samen te werken en de dienst toegang te verlenen tot twee locaties in het land.

De raad “roept Iran op om volledig met het agentschap samen te werken en onverwijld aan de verzoeken van het agentschap te voldoen, onder meer door snelle toegang te verlenen tot de door het agentschap gespecificeerde locaties“, aldus de tekst van de resolutie die is ingediend door Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië en aangenomen bij een stemming van 25 tegen 2 en 7 onthoudingen.

De afgelopen jaren heeft Iran meer met de IAEA samengewerkt dan andere lidstaten“, aldus de verklaring van het Iraanse parlement volgens het Chinese persagentschap. Echter, “de IAEA nam de anti-Iran-resolutie aan onder politieke en onprofessionele druk van de Verenigde Staten en hun bondgenoten“, zei het.

In de verklaring van Iran werd opgemerkt “dat de IAEA de resolutie heeft aangenomen op basis van ‘aantijgingen’ van de Israëlische inlichtingendienst.

Het is aan de wereld om te weten of Iran positief reageert op de IAEA-vraag, die gebaseerd is op de vermeende inlichtingen, om toegang te krijgen tot (de locaties binnen Iran), het zal helpen een verkeerde houding tegenover andere staten te creëren“, voegde het eraan toe. “Iran zal niet toestaan ​​dat de internationale instellingen door de Verenigde Staten en hun bondgenoten als instrumenten worden gebruikt om de soevereiniteit van het land te bedreigen,” aldus de verklaring.

De resolutie van de IAEA volgde op een rapport eerder deze maand waarin het VN-agentschap ‘ernstige bezorgdheid’ uitte over het feit dat Iran inspecties blokkeert op twee locaties waar in het verleden nucleaire activiteit heeft plaatsgevonden. De IAEA dringt al maanden op Teheran aan voor informatie over het soort activiteiten dat wordt uitgevoerd op een niet-aangegeven locatie waar de uraniumdeeltjes zijn aangetroffen.

Hoewel de IAEA de betreffende locatie niet heeft geïdentificeerd, wordt aangenomen dat het de Turquzabad-faciliteit is die door premier Binyamin Netanyahu tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in 2018 werd geïdentificeerd als een ‘geheim atoommagazijn’.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft vorige week Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië beschuldigd en hen ervan beschuldigd de Verenigde Staten en Israël te hebben gediend door de IAEA-resolutie op te stellen.

Leiders van de Conferentie van presidenten van grote Amerikaanse joodse organisaties hebben dinsdag een verklaring vrijgegeven waarin zij de oproep van de VS voor een verlenging van het VN-embargo tegen Iraanse wapens verwelkomden. Arthur Stark, voorzitter, William Daroff, CEO, en Malcolm Hoenlein, vice-voorzitter van de Conferentie van voorzitters, verklaarden:

We roepen de VN-Veiligheidsraad op het wapenembargo tegen Iran te verlengen dat in oktober verstrijkt door de resolutie aan te nemen die de Verenigde Staten deze week zullen indienen. De veiligheid van de Amerikaanse strijdkrachten, evenals die van onze bondgenoten, waaronder Israël, wordt bedreigd door de oorlogszuchtige en agressieve activiteiten van Iran in de regio. Iran mag niet worden toegestaan ​​extra wapens te verzamelen voor eigen gebruik en om hun terroristische netwerken te bevoorraden. We moedigen de internationale gemeenschap aan om zich bij de VS aan te sluiten en er bij de VN-Veiligheidsraad op aan te dringen het embargo op wapenverkoop naar Iran uit te breiden voordat het embargo dit najaar afloopt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Iranian parliament condemns IAEA’s anti-Iran resolution” en een artikelJewish leaders welcome call for extension of Iran arms embargo” van 24 juni 2020 en een artikel van Yochanan Visser “ANALYSIS: Iran’s nuclear lies and murderous campaign in Europe” van 22 juni 2020 op de site van Arutz Sheva