Na A’dam begint ook het Oostenrijkse Wenen met de bouw van een namenmonument

Plaatje hierboven: Maquette van het in aanbouw zijnde namenmonument in Wenen, Oostenrijk. De tijdens WOII 64.259 vermoorde Oostenrijkse Joden krijgen weer een naam [beeldbron: Kurier]

De bouw van een nieuwe herdenkingsmuur voor de slachtoffers van de Holocaust (Shoah Namensmauern-Gedenkstätte) in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen begon maandag met een baanbrekende ceremonie in het Ostarrichi Stadspark waar de muur wordt gemonteerd.

Gepland voor voltooiing in de herfst van 2021, herdenkt de muur “de Joodse kinderen, vrouwen en mannen uit Oostenrijk vermoord in de Shoa”‘. De namen van meer dan 64.000 vermoorde Oostenrijkse joden in de Holocaust worden op de muur gegraveerd.

Tijdens de baanbrekende ceremonie zei Karoline Edtstadler, de minister van de Europese Unie van de Oostenrijkse regering, dat de muur een eerbetoon moest zijn aan de ‘identiteit’ en ‘waardigheid’ van de slachtoffers. Ze voegde eraan toe dat de geschiedenis de huidige generatie zou beoordelen aan de hand van ‘wat we doen om een ​​samenleving zonder extremisme te creëren’.

De overlevende van de Holocaust die het herdenkingsproject initieerde, Kurt Tutter, vertelde de bijeenkomst dat de muur een ‘waarschuwing voor de toekomst’ was. Tutter was ook het onderwerp van een warm eerbetoon van Wolfgang Sobotka, voorzitter van de Nationale Raad van Oostenrijk, die sprak over de plicht om de Holocaust te gedenken. In dat verband benadrukte hij de heropleving van antisemitisme zowel links als rechts, evenals onder moslimgemeenschappen in Europa.

Oskar Deutsch – de voorzitter van de Israelitischen Kultusgemeinde (IKG)  in Wenen – vertelde tijdens de ceremonie dat de samenleving de plicht had om ‘elke dag alles samen te doen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt’. ‘We zijn het verschuldigd aan de slachtoffers van de Shoah, wiens individuele namen hier zijn gegraveerd,’ zei Deutsch.


Bronnen:

♦ naar een artikelGroundbreaking Ceremony Held for New Holocaust Memorial in Vienna” van 22 juni 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelAustria breaks ground on Holocaust memorial in Vienna” van 22 juni 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Bernhard Ichner “Baustart für Shoah-Gedenkstätte im Wiener Ostarrichi-Park; 64.259 Namen ermordeter Juden sollen als Erinnerung und Mahnung zugleich dienen. Im Herbst 2021 wird das Denkmal fertig” van 22 juni 2020 op de site van Kurier

2 gedachtes over “Na A’dam begint ook het Oostenrijkse Wenen met de bouw van een namenmonument

  1. Ze moeten vooral niet vergeten om genoeg plaats over te laten ‘voor de volgende ronde.

    Na 75 jaar kunnen ze dit inzicht dan ook beter laten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.