Meer dan 6600 extreemrechtse sociale media kanalen en accounts gelinkt aan Canada

Plaatje hierboven: Waarschuwingsbord ‘Gevaar: Geen Joden toegelaten – Alleen Christenen‘ in de jaren 1930 op het platteland in Quebec, Canada [beeldbron: 2 Oceans Vibe]

Een nieuwe studie stelt dat het meer dan 6600 rechtse extrimistische kanalen, pagina’s en accounts heeft gevonden op sociale media die zijn gelinkt aan Canadezen en die wereldwijd meer dan 11 miljoen gebruikers hebben bereikt, aldus onderzoekers in het VK.

De studie van het in Londen gevestigde Institute for Strategic Dialogue, dat financiering ontving van Public Safety Canada, onderzocht duizenden accounts op zeven verschillende sociale-mediaplatforms, van Facebook tot Gab, om te onderzoeken hoe wat zij definiëren als rechtsextremisten in Canada die mobiliseren, tegenstanders lastigvallen en online nieuwe leden rekruteren.

Canada heeft een goed ingeburgerd online ecosysteem van rechtsextremisten die haat jegens minderheidsgroepen bevorderen, die zich richten op mensen die uiteindelijk proberen Canada een meer verdeelde plaats te maken“, zegt Jacob Davey, een senior ISD-onderzoeker en hoofdauteur van de studie.

Davey zei dat de recente protesten in de Verenigde Staten over de moord op George Floyd een ‘bliksemafleider’ zijn geworden voor deze groepen om hun ideologieën te helpen verspreiden. “We hebben bewijs gevonden van expliciet geweld dat groepen en gemeenschappen onderschrijft en zich bezighoudt met inhoud die mogelijk illegale haatdragende taal is,” zei hij.

Wetten op aanzetten tot haat verschillen van land tot land en de studie concludeert niet dat sommige of al deze kanalen, pagina’s en accounts specifieke op haat gebaseerde of andere misdaden hebben gepleegd volgens de Canadese wetgeving.

Onderzoekers identificeerden vijf subgroepen van rechtsextremisten, waaronder wat zij karakteriseren als blanke supremacisten, etnonationalisten, anti-moslimgroepen, milities en de ‘manosfeer’, waaronder zogenaamde ‘incles’.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Over 6,600 right-wing extremist social media channels, accounts linked to Canada, study finds” van 22 juni 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Een gedachte over “Meer dan 6600 extreemrechtse sociale media kanalen en accounts gelinkt aan Canada

  1. Niets nieuws.

    Al jarenlang werd de meeste Nazi propaganda gedrukt in Canada & US.

    Nu kunnen zij via de “”Sociale”” media hun extremistische tentakels een stuk makkelijker uitslaan.

    Een droom scenario……..Zuckerberg als superverspreider.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.