België beteugelt godsdienstvrijheid met verbod op koosjer slachten, zegt Europese top-rabbijn

Plaatje hierboven: Het ritueel slachten van gevogelte en ossen in een Joodse slagerij. Italiaans Hebreeuws manuscript illustratie ca. 1435 [beeldbron: Wikipedia]

Een van de meest vooraanstaande rabbijnen van Europa heeft gewaarschuwd dat joden op het continent mogelijk niet langer koosjer vlees kunnen eten vanwege wetgeving die gericht is tegen de ‘shechita’ – de joodse methode voor het slachten van dieren voor menselijke consumptie.

Shechita is een vitale religieuze praktijk binnen het joodse geloof die een inherent onderdeel is van onze religieuze identiteit, zonder welke joden het vermogen om vlees te eten zouden worden onthouden“, zei rabbijn Pinchas Goldschmidt – voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) op maandag 22 juni 2020 in een verklaring.

Goldschmidt sprak voorafgaand aan een hoorzitting bij het Europese Hof van Justitie in juli, die naar verwachting uitspraak zal doen over de wettigheid van het verbod op joodse en islamitische slachtmethoden dat in januari 2019 in België werd aangenomen. De hoorzitting was oorspronkelijk gepland voor 21 april, maar werd uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus.

In Belgisch Vlaanderen waar de rechts-conservatieve Vlaams-nationalistische partij N-VA de lakens uitdeelt liet N-VA minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts de kosjere slacht, in eerste instantie wetgevend in 2017, in Vlaanderen verbieden per 1 januari 2019 en per 1 september 2019 in Wallonnië.

Goldschmidt zei dat de toeleveringsketen van koosjer vlees in Europa niet sterk genoeg was om uitsluitend op import te vertrouwen:

In de afgelopen maanden, en vooral tijdens de recente Pesachvakantie die natuurlijk op het hoogtepunt van de pandemie in Europa kwam, was de toeleveringsketen gewoon niet robuust en hadden veel gemeenschappen in België – en zelfs in heel Europa – te kampen met een tekort aan vlees als gevolg van het gebrek aan voorraden. De ervaring van de Pesach herinnerde ons er sterk aan dat joodse gemeenschappen niet volledig kunnen vertrouwen op de internationale toeleveringsketen … Eerlijk gezegd is de optie om koosjer vlees in België te importeren onhoudbaar en is het verbod op de praktijk van religieuze slachting uiteindelijk te restrictief.

Aanslag op Joodse identiteit
Goldschmidt merkte verder op dat …

[..] als het verbod zou worden gehandhaafd zal de boodschap duidelijk zijn: ‘Joden zijn niet welkom’. Een dergelijk idee is weerzinwekkend en daarom smeek ik de rechters om het bewijsmateriaal voor hen te bekijken en niet toe te staan ​​dat de processen worden gekaapt door intolerantie onder het mom van bezorgdheid over dierenwelzijnsregels.

Isaac Herzog, voorzitter van het Joodse Agentschap, zei eerder dat…

[..] dit verbod op kosjere slacht is een onaanvaardbare inbreuk op de algemene godsdienstvrijheid. We dachten dat beperkingen op het beoefenen van religie tot de geschiedenis van Europa behoorden, niet tot het heden en nog minder tot de toekomst.

Voorstellen om niet-medische besnijdenis te verbieden worden ook in verschillende landen onderzocht, en Europese joden die zich aan de joodse wetgeving houden (halacha) voelen zich steeds meer aangevallen, en dat terwijl het snel opkomend antisemitisme in België en in de rest van Europa, het tapijt al onder hun voeten wegrukt.

President Rabbi Pinchas Goldschmidt van de conferentie zei tegen Ynet:

We moeten de harde verklaring van de Europese samenleving tegenover ons erkennen. Ze vertellen ons dat als jullie Joden hier in ons midden willen blijven, jullie moeten ophouden Joods te zijn. Ze beweren dat onze gewoonten, besnijdenis en koosjer slachten niet verlicht zijn. Maar we zullen vechten voor onze tradities.

Elan Carr, de speciale gezant van de VS voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme, zei op 13 mei 2019 tijdens de bijeenkomst van de Conferentie van Europese Rabbijnen in Antwerpen:

We hebben een samenloop van bronnen van antisemitische haat, van de ultra-rechtse ethische suprematische bewegingen tot de ultralinkse, anti-Israëlische, anti-zionistische beweging, tot de radicale islam – bewegingen die elkaar veel meer moeten haten dan ze al het andere haten en dan verenigen ze zich in deze eeuwenoude ziekte van de mensheid bekend als antisemitisme.

[..]

We hebben kennis genomen van deze schandelijke stukjes wetgeving die ‘shechita’ [rituele slacht] verbieden en overwegen om ‘Brit Mila’ [besnijdenis] te verbieden … nou laat me u vertellen wat dit is, dit is niets anders dan een gedwongen uitzetting van de Joodse gemeenschappen uit het land dat deze wetgeving aanneemt, een gedwongen uitzetting – en dat is ondraaglijk.“


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgium Curbing Religious Freedom With Ban on Kosher Slaughter, Top European Rabbi Says” van 22 juni 2020 en een artikelHighest EU Court to Hold Hearings on Belgian Kosher Slaughter Ban” van 6 maart 2020 op de site van The Algemeiner

3 gedachtes over “België beteugelt godsdienstvrijheid met verbod op koosjer slachten, zegt Europese top-rabbijn

 1. Belgie is totaal van het padje af en in een totale identiteitscrisis.

  Belgie is verworden tot een samenraapsels van landen, provincies, districten en politici die deze chaos bij mekaar moet houden.

  Een land die na méér dan een jaar nog stééds geen normale regering kan vormen door ruzie, kleinzieligheid en disrespect voor de kiezersuitslag, zit in serieuze problemen.

  Wie zijn hiervan de dupe? Nee, niet de politici & gezagsdragers.
  Die “onderzoeken” van ons belastinggeld nog wel een tijdje door.

  Nee, de dupe zijn wij! De burgers die, om al deze ruziende groepen uit elkaar & het land bij elkaar te houden, een van de hoogste belastingen in Europa moeten betalen.

  Het is niet voor niets dat Belgie het in de Corona crisis zo slecht deed, de verzorgings huizen aan hun lot waren overgelaten en het aan beschermingsproducten voor de medische verzorgers mankeerde.

  Er bestaat geen vacuüm!

  En intussen maar voor het volle pond aan kritiek & commentaar op Israel hameren…….zonder enige retrospectie of zelfrestrictie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Tot mijn spijt moet ik vaststellen dat die Europese “top”-rabbijn even fanatiek is als veel van zijn radicale islamitische tegenhangers.

  Er is in België godsdienstvrijheid voor iedereen, zolang die godsdienstvrijheid geen anderen schaadt. Dat is het voordeel van een seculiere staat. En gelukkig maar, anders zou er geen plaats zijn voor anders denkenden. Stel je voor dat moslims het recht hebben om volgens hun geloof, vrouwen te stenigen. Of om homo’s te vermoorden, ook uit geloof. Gelukkig wordt dit niet geduld in een seculiere staat. Elke godsdienst moet rekening houden met anders denkenden. Gelukkig maar, zou ik zeggen.

  Besnijdenis van kinderen is een verminking tegen hun wil. Op dat moment hebben de kinderen geen inspraak op de blijvende ingreep. Waarom laat men het kind niet zelf beslissen als het meerderjarig is, zoals men doet bij mensen die zich op latere leeftijd tot het Jodendom bekeren? Dan kan het later, als volwassen persoon, zelf overwegen of het zover gaat of niet. Als dit van kinds af aan gebeurt, dan heeft dat kind later geen keuze meer. De “top”-rabbijn spreekt hier over godsdienstvrijheid, maar waar is de KEUZEVRIJHEID van het kind? Dat men dit in de woestijn doet om hygiënische redenen, kan ik begrijpen. Maar in België heeft iedereen de kans om zich deftig te wassen, ook onder de voorhuid. Misschien moet men daar maar eens een ritueel van maken.

  Iets gelijkaardigs is het verbod op onverdoofd slachten. Een MENSELIJKE maatschappij houdt ook rekening met het lijden van dieren. Waarom zouden we de dieren laten afzien tijdens het slachten, als dat pijnloos kan?

  In beide gevallen – de besnijdenis en onverdoofd slachten – schaadt men nodeloos andere wezens. Er zijn hier menselijke oplossingen voor.

  De “top”-rabbijn kruipt hier in de typische slachtofferrol als het om godsdienst gaat. “Onverdraagzaamheid”, “xenofobie”, “antisemitisme”, … Een gedwongen uitzetting???? Nee dames en heren. Het gaat over verdraagzaamheid naar ALLE mensen en dieren toe, niet naar één godsdienst. Niet iedereen gelooft in de Joodse, islamitische of christelijke god. We dienen een middenweg te vinden, waar niet een bepaalde denkbeeldige god de regels bepaalt, maar de menselijkheid, respect voor elkaar, de rede. Blijkbaar is dat laatste verdraagzamer dan veel goden.

  Trouwens, dat moet nogal een domme en sadistische god zijn… De man scheppen met een voorhuid om dan te eisen dat die afgesneden moet worden. Nee, god eist dat niet, het zijn dwaze mensen die dat eisen. Dat heeft ook niets met identiteit te maken. Die identiteit is een eigen creatie. Wat verandert er aan de identiteit als je wel een voorhuid hebt? Is de voorhuid de identiteit? Dan moeten Joden nogal zielige wezens zijn. Wat verandert er aan de identiteit als de dieren die gegeten worden, pijnloos, verdoofd geslacht worden? Als dat de identiteit van een volk bepaalt, dan is dat intriest. Die “top”-rabbijn pretendeert te spreken namens god. Het zit allemaal tussen de oren. Misschien zou een bezoek aan de psychiater beter zijn.

  Iedereen is overtuigd van zijn eigen “ware” god. Wel, dan moeten er veel verschillende goden zijn, ofwel zijn al die gelovigen verkeerd. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben.

  Best teleurstellend om dit van een zogenaamde Europese “top”-rabbijn te vernemen. Gelukkig ken ik wijzere en meer ruimdenkende Joden. Dát zijn topmensen!

  Vriendelijke groet

  Like

Reacties zijn gesloten.