Nederland vecht samen met Jordanië tegen Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei

Plaatje hierboven: Amsterdam, 16 februari 2020. Bondgenoten tegen de Joodse staat komen samen. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi (rechts) en zijn Nederlandse collega Stef Blok (links) ontmoetten elkaar op zondag in Amsterdam [beeldbron: Ministerie van Buitenlandse Zaken]

Jordanië en Nederland bevestigden maandag hun afwijzing van het plan van Israël om de soevereiniteit over Judea en Samaria toe te passen, aldus het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens het Chinese persbureau Xinhua.

De opmerkingen zijn gemaakt tijdens een telefoongesprek tussen de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi en zijn Nederlandse collega Stef Blok, aldus het rapport.

Tijdens de oproep onderstreepte Safadi de start van onmiddellijke en effectieve internationale inspanningen tegen het Israëlische annexatieplan. Hij riep ook op om de directe onderhandelingen te hervatten om vrede te realiseren op basis van de tweestatenoplossing en relevante internationale resoluties.

De minister loofde Nederland en de EU voor het afwijzen van het Israëlische soevereiniteitsplan en het vasthouden aan de tweestatenoplossing als enige middel om vrede te bereiken. Jordanië heeft zich uitgesproken tegen het aangekondigde Israëlische initiatief om de soevereiniteit over Judea en Samaria toe te passen.

De twee partijen bespraken ook de inspanningen om de financiële steun te verkrijgen die nodig is voor de VN-Hulp- en Werkorganisatie voor Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) om haar rol bij het helpen van de miljoenen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen voort te zetten totdat … Israël is vernietigd en de Palestijnen ‘terug naar huis’ kunnen keren.

De Jordaanse koning Abdullah II waarschuwde Israël onlangs tegen het toepassen van de soevereiniteit in Judea en Samaria, en zei dat als Israël doorgaat met de soevereiniteitsbeweging ‘dit zou leiden tot een groot conflict met het Hasjemitische koninkrijk Jordanië’. De Jordaanse premier Omar al-Razzaz dreigde later dat het koninkrijk zijn relatie met Israël zou herzien als de Joodse staat doorgaat met de soevereiniteitsbeweging.

Nederland en de Europese Unie zetten zich in om Israël te bewegen af te zien van de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, omdat deze annexatie in strijd zou zijn met het internationaal recht. Ook zou het volgens de regering een “gevaarlijk precedent” scheppen en de tweestatenoplossing in gevaar brengen.

De EU heeft Israël ook gewaarschuwd tegen de beweging. EU-chef van het buitenlands beleid, Josep Borrell, verklaarde vorige week dat een soevereiniteitshandeling gevolgen zou hebben voor de relatie tussen de EU en Israël.

Stef Blok (VVD) is sinds 7 maart 2018 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte III. De relaties tussen Nederland en Jordanië zijn bijzonder hartelijk en dat uit zich ook op andere terreinen. Zo besloot Stef Blok nog maar een paar maanden geleden – op 30 september 2019 – om een vergunning af te leveren voor de export van militair materieel naar Jordanië:

Overigens niks nieuws onder de zon. In januari 2018 bevestigde Stef Blok reeds de steun aan de Palestijnse Autoriteit en Jordanië inzake de door Nederland gewilde tweestatenoplossing en Blok twitterde:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Jordan, Netherlands oppose sovereignty; Jordanian Foreign Minister speaks to Dutch counterpart, stresses importance of international efforts to thwart Israeli sovereignty plan” van 23 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelJordan, Netherlands reaffirm rejection to Israeli plan to annex Palestinian lands” van 23 juni 2020 op de site van Xinhua Net

♦ naar een artikelBlok en Kaag herhalen bezwaren tegen mogelijke Israëlische annexatie op vragen van de FvD, Thierry Baudet” van 16 juni 2020 op de site van Israel CNN

♦ naar een artikelSafadi, Dutch FM talk joint counterterrorism efforts in Amsterdam meeting” van 17 februari 2020 op de site van The Jordanian Times

Een gedachte over “Nederland vecht samen met Jordanië tegen Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei

 1. Een foto zegt meer dan 1000 woorden.

  Achter deze twee vermoeide & gebogen figuren zien we BZ Minister no2, Sigrid Kaag, rondzweven.

  Sigrid, wiens man een van de vertrouwelingen was in het terreur regime van de aartsvader van het Palestijns terrorisme (Yasser Arafat) is géén vriend van Israel, om het beleefd te verwoorden.

  Een zéér competente vrouw, met de foute denkbeelden.

  Meer dan protesteren kunnen deze 2 heren niet……en dat weten ze!

  Blok heeft niets te vertellen onder Kaag en de man uit Jordanie is alleen minister in naam.

  Alle beslissingen worden genomen door de Jordaanse koning en die wil géén palestijnse staat naast die van hem, want dan is zijn koninkrijk en (luxe) leven ten einde.

  Zelfs de 24/7 hulp & bewaking van Israel zullen hem dan niet meer helpen.

  Bovendien staat Israel volledig in haar recht om het (in 1948) door Jordanie met geweld gestolen land terug te vorderen. Ze mogen daar blij zijn dat Israel maar een gedeelte terug wil.

  Like

Reacties zijn gesloten.