Duits treinstation heeft uniek monument gewijd aan Joden die naar hun dood zijn gedeporteerd

Bijna 80 jaar nadat de laatste trein joden naar een vrijwel zekere dood stuurde vanaf het centraal station in Wurzburg, werd in de Duitse stad een gedenkteken opgedragen aan de omgekomenen.

Het monument, ontworpen door kunstenaar Matthias Braun, bevat een collectie koffers, rugzakken en diverse reisbenodigdheden van steen, keramiek en andere materialen. De bagage – de eigenaren zijn ongezien – staat voor het centraal station. In de buurt zijn informatiezuilen met historische foto’s.

In een moderne draai kun je QR-codes op de bagage scannen om meer te weten te komen over de Joodse bevolking en de geschiedenis van elke stad die iemand had gedeporteerd met de trein naar het concentratiekamp Theresienstadt buiten Praag, in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Elke gebeeldhouwde koffer heeft een tweeling in een van die steden.

Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland en inwoner van Wurzburg, vertelde het belangrijkste joodse weekblad van Duitsland, de Juedische Allgemeine, dat het monument waarschijnlijk het eerste in Duitsland was met verwante monumenten “op de centrale herdenkingsplaats en in de Plaatselijke gemeenschappen.’

Schuster inspireerde in feite het idee om een ​​gedenkteken met afzonderlijke takken te hebben, aldus de krant. De laatste grote deportatie van het station van Würzburg vond plaats in juni 1943. Vóór de Holocaust had de regio Neder-Franken naar verluidt de hoogste dichtheid aan Joodse gemeenschappen in Duitsland.

Tussen 1941 en 1944 werden ongeveer 2069 joden uit het gebied naar Theresienstadt gedeporteerd. Voor het project werden lokale kunstenaars gevraagd om een ​​symbolisch stuk bagage te maken in alle 109 steden in Neder-Franken met vooroorlogse joodse gemeenschappen. Tot nu toe hebben 69 steden deelgenomen.

Een koffer verwijst niet naar een bepaalde stad. Het is open en bevat het gedicht ‘Little Ruth’ van de Israëlische dichter Yehuda Amichai, wiens familie in de jaren dertig Duitsland ontvluchtte. Het vers is opgedragen aan zijn jeugdvriend Ruth Hanover, die werd vermoord in het vernietigingskamp Sobibor in het door de nazi’s bezette Polen.

Een ander onderdeel van de herdenking is een doorlopend jongereneducatieproject, gestart in 2018, dat zich richt op lessen die uit de geschiedenis kunnen worden getrokken. Financierers zijn onder meer de stad Wurzburg en andere lokale steden. De totale kosten zullen naar verwachting 250.000 euro bedragen (ongeveer $ 280.000).

Vanwege maatregelen voor sociale afstand die waren bedoeld om de pandemie van het coronavirus te verhinderen, woonden slechts ongeveer 50 mensen de ceremonie bij – de wettelijke limiet voor nu. Het werd live gestreamd op de website van de initiatiefnemers DenkOrt Deportationen.

Plaatje hierboven: Stapels koffers in het Auschwitz- Birkenau Museum in Oswiecim, Polen [beeldbron: Auschwitz Museum]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Axel Rod “At a German train station, a unique memorial is dedicated to Jews deported to their death” van 18 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Duits treinstation heeft uniek monument gewijd aan Joden die naar hun dood zijn gedeporteerd

 1. Nóg een monument, nóg een beeld , nóg een herdenking, nóg een veroordeling, nóg een roep om educatie………en intussen tiereliert de Jodenhaat als nooit tevoor.

  Deze herdenkingsmonumenten dienen vooral als afkoopsom & goed gevoel voor de erfgenamen van de Holocaust daders & als speeltuin voor obsessieve Jodenhatende vandalen.

  Het verleden is het verleden en is nooit te herstellen en herdenkingsmonumenten 75/80 jaar na dato gebouwd gaan hier écht niets aan veranderen.

  Alléén een echte aanpak zal werken.

  *Bestraffen bij leugens & Joodse Lobbies in de media!

  *Bestraffen van vandalen & verspreiders van Jodenhaat.

  *Bestraffen wanneer Joden als geldzuchtig ongedierte worden tentoongesteld.

  *Géén regerings steun voor eenzijdige resoluties & opmerkingen over Israel.

  *Géén regerings tolerantie voor regimes die openlijk verkondigen de Joodse staat te willen vernietigen.

  *Géén regerings financiele hulp aan terreur regimes.

  *Géén bewuste fouten in geschiedenisboeken tolereren waardoor de jeugd geen idee heeft over het verleden (ook w.b. racisme & eigen foute rol hierin)

  etc.etc.etc.

  Zolang dat niet gebeurd zullen er nóg monumenten worden gebouwd, nog vele herdenkingen met mooie speeches worden gehouden en zal Jodenhaat zich gewoon verder verspreiden…..tot het opnieuw tot een climax van haat zal komen……en dan kan het spel opnieuw beginnen.

  Zolang men de fouten van het verleden niet kent & erkent zullen deze in de toekomst worden herhaald.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.