Willen de Jordaniërs wel een Palestijnse staat aan hun grenzen?

Israël overweegt naar verluidt soevereiniteit toe te passen op het grondgebied van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever. Koning Abdullah II van Jordanië en zijn minister van Buitenlandse Zaken zijn beide fel gekant tegen de annexatie en beschrijven deze als illegaal.

Er zijn berichten dat Benny Gantz binnenkort Amman zal bezoeken om de situatie met de koning te bespreken. Alle Arabische landen verzetten zich publiekelijk tegen de annexatie, maar Jordanië staat centraal in deze kwestie, gezien de locatie en de regio die het eerder regeerde.

Jordanië gebruikt die unieke positie nu om een ​​aantal stappen te ondernemen tegen de Israëlische zet, vooral in Washington en de Europese hoofdsteden. Maar steunen de Jordaniërs de uiteindelijke oprichting van een onafhankelijke gewapende Palestijnse staat aan hun grenzen?

Je kunt de gebeurtenissen van Zwarte September (Al Fatah) in de jaren zeventig of de Libanese burgeroorlog in de jaren tachtig, die beide werden veroorzaakt door de Palestijnen, niet zomaar vergeten. En dan zijn er nog de kleinere terroristische aanslagen en vliegtuigkapingen door Palestijnen. Kortom, we hebben de Palestijnen leren kennen als een volk dat zich snel tot geweld en terrorisme wendt als ze de kans krijgen.

Dr.Saud Al-Sharafat, directeur van het Sharafat Centrum voor Globalisering en Terrorismestudies en Onderzoek in Amman, is tegen het annexatieproces en zijn positie is dezelfde als die van de Jordaanse regering en de koning. Hij zegt dat de timing ongepast is en dat de actie de belangen van Israël op de lange termijn schaadt.

Dit geldt met name voor de betrekkingen van Israël met Jordanië, die bang zijn voor het scenario van het ‘alternatieve thuisland’; Dit plan zou de gedwongen overdracht of verplaatsing van Palestijnen naar Jordanië inhouden. Dr. Al-Sharafat wil dat alle partijen onder auspiciën van de Amerikanen terugkeren naar de onderhandelingstafel.

De Jordaanse Awad Al-Maharmeh verklaarde: “Ik ben tevreden met te zeggen dat ik niet de oprichting van een gewapende Palestijnse staat aan de grenzen van Jordanië steun, maar alleen Palestijnse autonomie.” Wat betreft de plannen van Israël om een ​​deel van het grondgebied te annexeren, over dat onderwerp weigerde hij commentaar te geven.

Een in Chili woonachtige Jordaanse ondernemer zei: “Jordaans land is voor mij als Jordaniër heilig land van de Jordaan tot aan de grenzen van Saoedi-Arabië, van de grenzen van Syrië en Irak tot Aqaba. Maar de Palestijnse kwestie gaat mij helemaal niet aan.

Laith Haddad is een Jordaanse zanger die in de Verenigde Arabische Emiraten woont. “Ik ben voorstander van een ongewapende Palestijnse staat. … Als er een Palestijnse staat zou worden opgericht, moet die worden gedemilitariseerd“,  zei hij. Wat Israël betreft dat een deel van het grondgebied annexeerde, drong Haddad erop aan dat Israël daar niet het recht toe had. ‘Maar,’ voegde hij eraan toe, “als christen erken ik ook dat deze landen Joods zijn sinds de tijd van de bijbelse uittocht.

Een gepensioneerde ingenieur en professor in de theologie aan een christelijk college in Amman noemde de plannen van Israël om de Jordaanvallei te annexeren een nieuwe bezettingsdaad. Maar hij voegde eraan toe dat hij “de oprichting van een islamitische Palestijnse staat ten westen van de rivier niet aanmoedigt. Ik zie liever de Westelijke Jordaanoever onder Jordaans voogdijschap en laat de Palestijnen zelfbesturen in een gedemilitariseerde staat.

Modar al-Momani, een in Jordanië geboren internationale journalist uit Jeruzalem, zei ten slotte: “De veiligste oplossing zijn twee buurlanden, die net als elke andere twee landen ter wereld onder het internationaal recht vallen. En dit volgens de grenslijnen van 1967.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rami Dabbas “Do Jordanians Want a Palestinian State?” van 15 juni 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Rami Dabbas “EXCLUSIVE: Jordanians Speak Out on Israeli Annexation of Jordan Valley” van 11 juni 2020 op de site van Israel Today

2 gedachtes over “Willen de Jordaniërs wel een Palestijnse staat aan hun grenzen?

  1. Nee, het laatste wat de huidige Jordaanse koning wil is een land vol gewapende palestijnen aan zijn grens.

    Zijn luxe leventje is dan VVT.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het is voor mij moeilijk te bevatten, dat een Christen uit Jordanië zich tegen de annexatie van de Jordaan vallei en delen van Samaria en Judea uitspreekt, ook al erkent hij dat het gebied oorspronkelijk Joods was. Dan zou hij dus een deel uit zijn Bijbel moeten scheuren, oftewel, dan weet hij het nog beter dan God?

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.