Israëlische soevereiniteit in Judea & Samaria zal de twee staten ILLUSIE verbrijzelen

In een opiniestuk gepubliceerd op zaterdag 20 juni 2020 in de Amerikaanse krant The Washington Post, schreef de Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Staten Ron Dermer dat …

[..] de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit tot bepaalde gebieden in Judea en Samaria niet, zoals veel critici suggereren, de tweestatenoplossing zal vernietigen. Zij zal de illusie van twee staten verbrijzelen. Door dit te doen zal dit de deur openen naar een realistische tweestatenoplossing en het vredesproces uit de doodlopende weg halen waarin het al twee decennia vastzit.

Dermer benadrukte dat het plan niet oproept tot tienduizenden joden uit hun huizen te verwijderen, maar oproept tot ‘een vrede waarin innovatieve infrastructuuroplossingen zowel Israëli’s als Palestijnen in staat stellen vrij te reizen binnen hun respectieve staten’.

‘Het plan vraagt ​​Israël wel om aanzienlijke concessies te doen’, merkte hij op, ‘waaronder meer dan een verdubbeling van de omvang van het gebied dat de Palestijnen vandaag beheersen.’ ‘Maar de vredesovereenkomst die het beoogt, zou Israël achterlaten met verdedigbare grenzen, veiligheidscontrole ten westen van de Jordaan, soevereiniteit over een verenigd Jeruzalem en de Palestijnse vluchtelingenkwestie buiten Israël oplossen.’

Dermer benadrukte ook dat het geven van de ‘Palestijnen’ ‘minder dan een staat’ iets was dat de voormalige premier Yitzhak Rabin in 1995 aanmoedigde. Hij merkte ook op dat de leiders van de Palestijnse Autoriteit de afgelopen 20 jaar alle openingen en aanbiedingen van Israël hebben afgewezen, terwijl ‘systematisch een cultuur promoten die vrede verwerpt en terrorisme verheerlijkt, onder meer door een leven lang financiële steun te verlenen aan terroristen die Joden vermoorden.’

Dit, legde hij uit, is omdat het Arabisch-Israëlische conflict ‘altijd ging over het afwijzen van de Joodse staat’ en ‘nooit ging over het stichten van een Palestijnse staat’. ‘De huidige’ consensus ‘van twee staten is niets meer dan een illusie van twee staten. En daarom moet Israël een andere koers volgen om de vrede te bevorderen. ‘Door de tweestaten-illusie te doorbreken en een tweestatenoplossing voor te stellen, hoopt Israël dat dit een realistisch pad naar vrede zal openen’, concludeerde hij.


Bronnen:

♦ naar een artikelRon Dermer: ‘Sovereignty will shatter the two-state illusion – not the two-state solution’” van 20 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ron Dermer “We must stop pursuing a two-state illusion and commit to a realistic two-state solution” van 20 juni 2020 op de site van The Washington Post

2 gedachtes over “Israëlische soevereiniteit in Judea & Samaria zal de twee staten ILLUSIE verbrijzelen

 1. Het gaat niet over 2 staten….Israel & palestina, maar over 4 staten.

  Israel +
  Jordanie (75% palestijn) + “palestina” + Hamastan in Gaza..

  M.a.w. als we het over expansiezucht hebben bedoelen we de palestijnse. Zij hebben 3 staten nodig en willen daar ook nog Israel bij.

  Dus ja, hoog tijd om de illusie over 2-staten ‘oplossing’ te cremeren (begraven is allang gebeurt en blijkt niet genoeg) want die oplossing bestaat niet en heeft in deze vorm nooit bestaan.

  2-staten oplossing is een eufemisme voor ‘oplossing van de Joodse staat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.