VN-Raad voor Mensenrechten stemt vóór wapenembargo tegen Israël

Een resolutie van de Mensenrechtenraad (UNHRC) van de Verenigde Naties die tot doel had strenge straffen op te leggen aan Israël voor zijn nederzettingen en vermeende schendingen van de mensenrechten, waaronder een oproep tot een wapenembargo, werd vrijdag in Genève met een kleine marge aangenomen.

Het riep ook de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, op om volgend jaar een rapport te presenteren over hoe Israël beter kan worden gedwongen om te voldoen aan VN-resoluties die het oproepen om de schikkingsactiviteiten stop te zetten en zich terug te trekken tot de lijnen van vóór 1967 (in feite de Bestandslijn van 3 april 1949).

De 47-koppige instantie keurde de tekst goed met 22-8 stemmen, met 17 onthoudingen bij de afsluiting van de 43ste Sessie. Degenen die tegen de maatregel waren, waren: Australië, Oostenrijk, Brazilië, Bulgarije, Tsjechië, Fiji, Togo en Oekraïne. Degenen die zich van stemming hebben onthouden, zijn: Bahama’s, Kameroen, Democratische Republiek Congo, Denemarken, Duitsland, India, Marshal Eilanden, Italië, Japan, Nepal, Nederland, Filipijnen, Polen, Republiek Korea, Slowakije, Spanje en Uruguay.

De verplaatsing van de controversiële tekst van agendapunt 7 naar agendapunt 2 kreeg niet meer steun. De Palestijnse Autoriteit had het belang van deze specifieke tekst benadrukt, gezien de hangende Israëlische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. De resolutie riep

[..] alle staten op om de naleving van het internationaal recht en alle Hoge Verdragsluitende Partijen bij het Vierde Verdrag van Genève te bevorderen … onder meer door ervoor te zorgen dat zij niet betrokken raken bij internationaal onwettig gedrag, en het potentieel te beoordelen dat wapens kunnen worden gebruikt om een ​​ernstige schending van de internationale humanitaire of mensenrechtenwetgeving te plegen of te vergemakkelijken.

Israël boycot traditioneel alle discussies over Agendapunt 7 om te protesteren tegen het mandaat dat de UNHRC elke vermeende Israëlische schending van de mensenrechten moet bestrijden. Een dergelijk mandaat bestaat alleen voor Israël en is in geen enkel ander land gelijkgesteld.

Door de verantwoordingsresolutie onder Agendapunt 7 te plaatsen, kon de Israëlische ambassadeur bij de VN in Genève, Aviv Raz Shechter, het woord nemen. Ze herinnerde de raad eraan dat Israël en de Palestijnse Autoriteit de afgelopen maanden hadden samengewerkt om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen:

De Palestijnse vertegenwoordigers hier kiezen er echter voor om de feiten te negeren en hun verhaal van het slachtoffer bij te houden – zoals ze de afgelopen 72 jaar hebben gedaan. Sinds de oprichting van Israël in 1948 begon onmiddellijk de Arabische poging om de Joodse staat te ontkennen en te vernietigen en is voor sommigen nooit opgehouden. Sindsdien werd Israëls hoop op vrede werd slechts tweemaal vervuld, door Egypte en Jordanië.

Ze beschuldigde dat de raad bevooroordeeld is om alleen Israël aan te vallen in het conflict:

Deze Raad heeft één agendapunt dat bedoeld is om slechts één staat te veroordelen. Dit Agendapunt 7 is niets anders dan een systematisch discriminatiemechanisme tegen Israël en Israëli’s, een die diep geworteld is in de cultuur van deze Raad en enkele van zijn lidstate. Laten we item 7 bij zijn eigennaam noemen, het item van geïnstitutionaliseerd antisemitisme. Het verspreiden van valse verhalen en het vermijden van verantwoordelijkheid nemen is niet het pad dat de Palestijnen zouden moeten inslaan om hun zaak te promoten.

Shechter zei tegen de Raad:

U heeft te maken met een conflict waarbij de rechten van twee volkeren betrokken zijn, niet één. Een conflict waarbij het lijden van twee volkeren betrokken is, niet één. Dit soort conflicten hebben een direct onderhandelingsproces nodig dat volkeren bij elkaar brengt, in plaats van meer verwijten van deze Raad die alleen maar dienen om onze volkeren verder uit elkaar te trekken. Daar hebben we genoeg van!

PLO-ambassadeur bij de VN Ibrahim Khraishi herinnerde eraan dat het Internationaal Strafhof bezig was met de beslissing of het bevoegd was om rechtszaken tegen Israëliërs te horen wegens hun acties tegen de Palestijnen. “Staten die niet voor deze resolutie stemmen, sturen een bericht naar Israël met het verzoek om de komende dagen door te gaan met het annexatieproject. Toespraken kunnen deze actie niet stoppen. Als ze dat niet doen, moeten degenen die het recht belemmeren aansprakelijk worden gehouden,” zei Kharishi.

De Raad eindigde vrijdag zonder de aanneming van alle resoluties definitief te hebben gemaakt. Maandag wanneer de sessie wordt hervat, wordt verwacht dat het vier pro-Palestijnse en anti-Israël resoluties zal aannemen. Twee van die resoluties zullen Israël blijven belasten met zijn militaire en civiele greep op de Westelijke Jordaanoever, een van de resoluties bevestigt het Palestijnse recht op zelfbeschikking en een roept Israël op om de Golanhoogte terug te geven aan Syrië.

Nu de Israëlische annexatie in behandeling was, was de strekking van de pro-Palestijnse resoluties om de Palestijnse staat te bevestigen, een tweestatenoplossing, de lijnen van vóór 1967, om de Israëlische nederzettingsactiviteiten illegaal te verklaren en de internationale gemeenschap te straffen omdat ze Israël niet verantwoordelijk hebben gehouden.

De resolutie over nederzettingen ‘veroordeelt de verklaring van Israëlische functionarissen waarin wordt opgeroepen tot de annexatie van Palestijns land en bevestigt het verbod op het verwerven van grondgebied als gevolg van het gebruik van geweld.’ De resolutie over zelfbeschikking roept de internationale gemeenschap op de Israëlische annexatie niet te erkennen. Het roept ‘alle staten op om hun verplichtingen inzake niet-erkenning, niet-hulp of bijstand met betrekking tot de ernstige schendingen van de dwingende normen van het internationaal recht door Israël te waarborgen’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazarof “UNHRC arms embargo call against Israel passes by only slim margin; Body approved the text by a 22-8 vote, with 17 abstentions” van 20 juni 2020 en een artikelWestern nations boycott UNHRC’s Agenda Item 7 debate on Israeli ‘human rights abuses’” van 27 juni 2016 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “VN-Raad voor Mensenrechten stemt vóór wapenembargo tegen Israël

 1. Zolang deze UNHRC aan de macht blijft zullen de Human Rights van mensen vertrampelt worden.

  80 Miljoen vluchtelingen, zieken & ontheemden zitten te verrotten in vieze UNHRC kampen terwijl de UN bobo’s geparfumeerd & in sjieke pakken in met airco voorziene zalen de zoveelste anti Israel resolutie produceren & goedkeuren.

  De honderden wereld conflicten zullen hiermee worden opgelost, Iran & N.Korea worden vredes apostelen, Gaza & Jemen ‘the place to be, honger zal verdwijnen, vluchtelingen & ontheemden zullen worden opgevangen in gastvrije UNHRC & Europeese gezinnen en vrede zal op onze aarde terugkeren

  De landen die zich onthielden van stemmen moeten natuurlijk een ‘speciale vermelding krijgen voor moed & deugdzaamheid.

  Dit teken van neutrale lafheid is het zoveelste bewijs dat het kwaad kan doorwoekeren door de zwijgzaamheid der omstanders.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.