VS voeren besprekingen of Israël ‘groen licht’ zal krijgen voor soevereiniteit over Judea & Samaria

Terwijl de Israëlische regering en het leger voorbereidingen treffen om na 1 juli mogelijk de Israëlische soevereiniteit te verklaren over delen van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, is het op dit ogenblik helemaal niet zeker dat Washington ‘groen licht’ zal geven voor  deze actie.

‘Israël wikt, Trump beschikt’
Het Witte Huis zal naar verwachting deze week vergaderingen op hoog niveau houden om te bespreken of het de Israëlische regering ‘groen licht’ moet geven om de soevereiniteit over Judea en Samaria toe te passen, meldde Barak Ravid van Channel 13 News op zaterdag, onder verwijzing naar Amerikaanse en Israëlische bronnen.

De vergaderingen vinden naar verwachting plaats op maandag of dinsdag en omvatten senior adviseur van het Witte Huis Jared Kushner, staatssecretaris Mike Pompeo, adviseur voor nationale veiligheid Robert O’Brien en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, die naar verwachting naar Washington zal reizen om aanwezig te zijn.

Afgevaardigde van het Witte Huis, Avi Berkowitz, werd verwacht naar Israël te reizen, maar bleef in Washington om de vergaderingen bij te wonen, volgens het rapport van Ravid. Van president Donald Trump wordt verwacht dat hij in een bepaald stadium aan de discussie deelneemt en de definitieve beslissing zal nemen over elke beslissing.

Terwijl ambassadeur Friedman steun verleent om de Israëlische regering nu een ‘groen licht’ te geven voor uitvoering van dit besluit, zijn anderen in de regering voorzichtiger, aldus het rapport. Pompeo keerde vorige maand terug van zijn reis naar Israël met veel bedenkingen bij annexatie, vanwege bezorgdheid over regionale stabiliteit en interne meningsverschillen binnen de Israëlische regering.

Pompeo lijkt sindsdien te verschuiven en dichter bij de positie van Friedman te komen, zeggen bronnen. Kushner’s positie is onduidelijk. Hij is niet ideologisch tegen soevereiniteit, maar is diep geïnvesteerd in het vredesplan van Trump en wil ervoor zorgen dat de stappen van Israël het niet ondermijnen.

Een van de belangrijkste discussiepunten zijn de meningsverschillen over de kwestie tussen premier Binyamin Netanyahu en zijn coalitiepartners, minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi. Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat ze onder Israëlische leiders een brede consensus willen zien over alle soevereiniteitsstappen. Het Witte Huis reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Verschillende Arabische landen, waaronder Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben gewaarschuwd voor de toepassing van soevereiniteit.

De Europese Unie heeft ook bezwaar gemaakt tegen de actie. De Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, Josep Borrell, heeft Israël onlangs gewaarschuwd tegen het toepassen van soevereiniteit over delen van Judea en Samaria:

De Europese Unie herhaalt dat elke annexatie een ernstige schending van het internationaal recht zou vormen. De Europese Unie zal de situatie en de bredere gevolgen ervan nauwlettend in het oog blijven houden en dienovereenkomstig handelen.


Bronnen:

♦ naar een artikelWhite House to discuss whether to give Israel ‘green light’ for sovereignty” van 21 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.