De Palestijnen in Irak waarover niemand spreekt

Vóór de val van het regime van Saddam Hoessein in 2003 woonden er ongeveer 34.000 Palestijnen in Irak. Het aantal Palestijnen in Irak dat werd bijgestaan ​​door UNHCR (2017) is 9.250. Velen worden geconfronteerd met intimidatie, bedreigingen met deportatie, zondebok van de media, willekeurige detentie, marteling en moord.

Gezien de toenemende spanningen tussen de Palestijnen en verschillende Arabische staten, met name de Golfstaten, is het onwaarschijnlijk dat de Irakezen hun behandeling van de Palestijnen zullen verbeteren. De Arabische staten onderwerpen de Palestijnen onophoudelijk aan apartheid en discriminerende maatregelen.

Toch lijken de leiders van de VN en haar lidstaten te druk bezig met hun obsessie met Israël om gehoor te geven aan de verzoeken van deze Palestijnen, die de basisrechten in Irak en in de hele Arabische wereld worden ontnomen.

Palestijnen die in Irak wonen, worden geconfronteerd met discriminatie, armoede en ellende en hebben eindelijk hun stilzwijgen verbroken in een poging de aandacht van de wereld te vestigen op hun hachelijke situatie.

De Palestijnen beschuldigen de Irakezen en de Verenigde Naties van het nemen van een reeks maatregelen die de toestand van honderden Palestijnse families in Bagdad en andere Iraakse steden verder hebben verergerd.

In een brief aan de Iraakse krant Al-Youm klaagden de Palestijnen dat …

[..] de dieren die in Europese landen leven een beter leven hebben dan wij. Deze dieren hebben iemand om ze te verdedigen, ze te beschermen en ze te voorzien van woningen die de mens waardig zijn. Wat ons betreft, de Palestijnen, er is geen lokale of internationale functionaris of organisatie die onze omstandigheden inspecteert.

De klacht van de Palestijnen was voornamelijk gericht tegen de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNCHR), nadat zij had besloten de financiële hulp aan Palestijnse families in Irak stop te zetten:

De UNHCR heeft veel tegen ons gelogen. We zijn slachtoffers geworden als schapen omringd door wolven. Zelfs de [Israëlische] vijand heeft niet op deze manier gehandeld.

De Palestijnen wezen erop dat UNCHR een groot aantal Palestijnse families in Irak had geïnformeerd over haar besluit om de uitbetaling van huurtoeslagen vanaf maart 2020 te staken. Eind vorig jaar werd het besluit om te stoppen met het betalen van huur en andere diensten over 300 gezinnen krijgen hulp via een speciaal programma dat ongeveer 15 jaar geleden door UNCHR is goedgekeurd.

De Palestijnse Autoriteit-ambassadeur in Irak, Ahmed Akel, waarschuwde dat de humanitaire toestand van de gezinnen zal verslechteren door de abrupte afschaffing van de huurtoeslagen. Akel zei dat de ambassade van de Palestijnse Autoriteit contact heeft opgenomen met de VN-kantoren om de lijsten te verkrijgen van gezinnen die geen huurtoeslag meer zullen ontvangen en om meer te weten te komen over de echte motieven achter het besluit.

Ondanks de verklaring van de ambassadeur zeiden de Palestijnse families dat alle Palestijnse functionarissen hun oproep om hulp negeerden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Palestinians No One Tells You About” van 19 juni 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikelPalestinian refugees in Iraq: Unsteady Situations” van 13 augustus 2018 op de site van Palestinian Return Center

Een gedachte over “De Palestijnen in Irak waarover niemand spreekt

  1. Een foto zegt meer dan 1000 woorden.

    De eeuwige vluchteling……… gehuld in vodden en staande voor de tenten van de UNHRC, de geldverslindende vluchtelings organisatie die het al jaren véél te druk heeft met vergaderen om resoluties & zwarte lijsten tegen Israel op te stellen i.p.v. zich met de échte problemen bezig te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.