Nederland: Eerstesteenlegging van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam

Op vrijdagmiddag 19 jui 2020 heeft de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, de symbolische eerste paal geslagen voor de bouw van het Nationaal Holocaust Namenmonument.

Zij deed dit samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité die zei:

Na een lange periode van voorbereidingen is het nu eindelijk zover. Binnenkort staat hier een heel bijzonder gedenkteken, belangrijk voor alle nabestaanden en als imposante waarschuwing voor de huidige en toekomstige generaties om te laten zien waar antisemitisme en racisme toe kunnen leiden.

De locatie van het Namenmonument bevindt zich in de Weesperstraat die gelegen is in de Oostelijke binnenstad van Amsterdam, dichtbij het Jonas Daniël Meijerplein, aan de rand van de Plantage- en Weesperbuurt.

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben.

Video: Na veertien jaar strijd is de bouw
van het Holocaust Namenmonument begonnen

Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is.

Daarmee krijgt Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht. Tot nog toe kent Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd.

Het laseren van de namen in de stenen (op elke steen komt de naam, de geboortedatum en leeftijd) neemt 5,5 maand in beslag. Daar wordt binnenkort mee gestart. Een van de meest kritische processen bij de bouw van het monument is het juist aanleveren van de bakstenen aan de metselaars. Immers, het alfabet begint links boven, terwijl de metselaar links onder begint.

Meehelpen door te doneren
Iedereen kan meehelpen het Holocaust Namenmonument Nederland te realiseren. Iedereen kan één of meer namen op het monument adopteren. Met een donatie van 50 euro adopteert u al een naam. Door ons zo te ontfermen over de slachtoffers van toen, kunnen we met zijn allen zorgen dat het Namenmonument er komt. Als aandenken ontvangt u een certificaat met de geadopteerde namen.

Ook Brabosh.com heeft een naam geadopteerd met name die van het 7-jarig Joods jongetje Levie Cohen uit Zwolle die op 12 oktober 1942 vermoord werd in KZ Auschwitz. Levie is ook geregistreerd in de Häftlings-Krankenbau in Block 28 van Auschwitz I. Zijn kampnummer was 67428.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Bouw Namenmonument is begonnen” van 19 juni 2020 en een artikelBouw mee aan het Holocaust Namenmonument Nederland” en een artikelHolocaust Namenmonument Nederland” op de site van het Nationaal Holocaust Namenmonument van Nederland

2 gedachtes over “Nederland: Eerstesteenlegging van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam

  1. 1945 -2020

    Zolang had de Nederlandse Staat nodig om dit monument te plaatsen.

    Op het moment dat Jodenhaters, via goedpratende burgemeesters, wegkijkende politie & tolerante rechters, vrijbrieven krijgen om Joodse mensen & winkels te molesteren en Joden in hun eigen steden, scholen, synagogen & huizen moeten onderduiken achter streng bewaakte barricades.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.