België reageerde het slechtst op de coronaviruscrisis in de OESO-landen

België reageerde vanuit de OESO-landen het slechtst op de coronaviruscrisis, terwijl de reactie van Nieuw-Zeeland volgens een nieuwe ranglijst het sterkst was.

De Economist Intelligence Unit (EIU) heeft woensdag een rapport gepubliceerd dat beoordeelt hoe goed of hoe slecht de regeringen in 21 lidstaten op de pandemie hebben gereageerd. Elk land kreeg een totaalscore van vier. Israël scoorde het best, België het slechtst.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een cohort van 37 lidstaten die samenwerken om het beleid rond sociaaleconomische vraagstukken vorm te geven. In haar rapport analyseerde de EIU de reacties van 21 van die landen op de gezondheidscrisis.

Economen finaliseerden de scores door drie risicofactoren – prevalentie van obesitas, aandeel van de bevolking boven de 65 jaar en internationale aankomsten – af te wegen tegen drie indicatoren voor kwaliteit van respons, die testten, verstrekking van niet-Covid 19-gezondheidszorg en het aantal overlijdens door het virus.

Met een algemene beoordeling van 2,11, die binnen de “slechte” drempel viel, stond België onderaan de index. Ondanks het behalen van de hoogst mogelijke score voor zijn testcapaciteit, kreeg België de laagste score voor zijn sterftecijfer. Tot op vandaag zijn er 9.683 mensen in België gestorven aan Covid-19, waarmee het volgens Our World in Data België het land is met het hoogste sterftecijfer per hoofd van de bevolking.

Microbioloog aan de KUL Emmanuel André reageerde in HLN en op Twitter:

Ondanks het behalen van de hoogst mogelijke score voor zijn testcapaciteit, kreeg België de laagste score voor zijn sterftecijfer. België moet zijn gezondheidssysteem in vraag stellen. België was gewoon niet voorbereid. Wat we nodig hebben is een efficiënt gezondheidssysteem dat aan preventie doet. België heeft de afgelopen jaren sterk bespaard op controle en preventie in de geneeskunde. We zijn snel overrompeld door de epidemie, omdat we te weinig hadden geïnvesteerd in mensen en middelen voor preventie. 

Het land heeft gedurende de crisis met controverses te maken gehad. Ambtenaren zijn beschuldigd van overcounting van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, en gezondheidswerkers in het land hebben tijdens een ziekenhuisbezoek hun premier de rug toegekeerd uit protest tegen de aanpak van de crisis door de regering.

Sophie Wilmes, de premier van België, vertelde later aan de Belgische omroep RTBF dat ze ‘een boodschap van verzoening’ wilde brengen aan ziekenhuispersoneel. Ze zei ook dat het land ervoor heeft gekozen om Covid-19-sterfgevallen met ‘volledige transparantie’ te melden – zelfs als dit heeft geleid tot te hoge aantallen.

Ondertussen verdedigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block de methoden van de regering om sterfgevallen te tellen en beweerde dat België ‘de meest gedetailleerde methode’ in Europa heeft. Aan de andere kant van de EIU-ranglijst stond Nieuw-Zeeland, dat algemeen wordt beschouwd als een wereldleider in zijn inspanningen om het virus uit te roeien en een score van 3,67 behaalde.

Het land, dat gebruik maakte van een ‘ga hard, ga vroeg’ -reactie op de uitbraak, maakte maandag een einde aan een 24-daagse reeks van vrij zijn van het coronavirus, toen twee bezoekende Britten het virus importeerden. Ambtenaren hebben gezegd dat het paar, dat naar verluidt vroeg uit quarantaine mocht gaan om een ​​stervend familielid te bezoeken, geen risico voor het publiek vormt.

Ondertussen kreeg de reactie van de Verenigde Staten op de crisis een ‘goede’ algemene score van 3,11 door de EIU. De Verenigde Staten scoorden goed op het gebied van testen en sterftecijfer – dat ondanks het feit dat het met 116.963 het hoogste ter wereld is, nog steeds aanzienlijk lager is per hoofd van de bevolking dan veel Europese economieën zoals het VK, Frankrijk, Spanje en Zweden.

De algehele score van Amerika werd verlaagd omdat het land een hoog risico had in de prevalentie van obesitas en oudere bevolkingsgroepen. Naast België hebben het VK, Spanje en Italië – die allemaal moeite hebben gehad om de uitbraak aan te pakken en het hoogste dodental hebben van Covid-19 in Europa. Ze behaalden samen de op één na laatste plaats op de EIU-ranglijst, met een algemene “slechte” score van 2.22.

De regeringen van Australië, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, IJsland, Israël, Nieuw-Zeeland en Noorwegen hadden het beste gepresteerd bij het aanpakken van de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, aldus de auteurs van het rapport, en schreven de successen van die landen toe aan een laag aantal sterfgevallen tijdens de pandemie, solide tracking En traceringsprogramma’s en de voortzetting van de gezondheidszorg voor niet-coronaviruspatiënten:

Dit is een bijzonder indrukwekkende prestatie, aangezien in de meeste van deze landen 65-plussers een aanzienlijk deel van de bevolking vertegenwoordigen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor ernstige coronavirusinfecties. Over het algemeen lijken deze landen erin geslaagd de pandemie onder controle te houden, omdat ze vroeg en snel reageerden. Niet allemaal introduceerden ze strikte lockdowns, maar ze implementeerden allemaal agressieve test- en traceringsprogramma’s.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Chloe Taylor “Belgium had the worst response to the coronavirus crisis among OECD countries, EIU says” van 17 juni 2020 op de site van CNBC

♦ naar een artikelHow well have OECD countries responded to the coronavirus crisis?” van 16 juni 2020 op de site van The Economist Intelligence Unit (EIU)

♦ naar een artikel van Dieter Bauwens “Emmanuel André en Maggie De Block botsen over ‘wereldwijd slechtste’ Belgische aanpak coronacrisis” van 18 juni 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ een artikel op deze blogIsraëlische chef gezondheid: ‘Als we niet streng waren geweest, hadden we zoals België kunnen eindigen’” van 25 april 2020 en een artikelCoronavirus: het bloedbad in België was volkomen vermijdbaar” van 24 april 2020 en een artikelDe EU en Brussel zijn er niét in geslaagd om de coronapandemie onder controle te krijgen” van 27 april 2020 en een artikelWaarom een kleine natie als België een grote virusuitbraak heeft” van 28 april 2020 en een artikelCorona dodentol: België voert de wereldtop aan, Israël doet het prima en de Palestijnen nog beter” van 20 april 2020

2 gedachtes over “België reageerde het slechtst op de coronaviruscrisis in de OESO-landen

Reacties zijn gesloten.