Racistische regimes moeten zich terugtrekken uit het VN-debat over racisme en politiegeweld

Plaatje hierboven: 30 maart 2018 in Mauritanië, het laatste bolwerk van de slavernij. Duizenden betogen voor de afschaffing van de slavernij. Amnesty International schat dat er in Mauritanië nog 43.000 mensen in slavernij leven. Andere schattingen spreken van een half miljoen mensen! [beeldbron: BBC]

Racistische en onderdrukkende regimes zouden zich moeten terugtrekken uit het urgente debat van de VN-mensenrechtenraad van vandaag over racisme en politiegeweld, zegt UN Watch, een in Genève gevestigde onafhankelijke mensenrechtengroep die toezicht houdt op de Verenigde Naties.

In een verklaring die gisteren voor de 47-landenraad is afgelegd (zie hieronder), richtte UN Watch zijn oproep tot raadsleden als Mauritanië, dat tot 500.000 zwarte slaven telt; Libië, waar tot een miljoen Afrikaanse migranten als virtuele slaven worden behandeld; en Venezuela, dat demonstranten vermoordt en beschuldigd wordt van misdaden tegen de menselijkheid.

Andere raadsleden met flagrante gegevens over racisme of politiegeweld die het urgente debat van vandaag hebben goedgekeurd, zijn onder meer Burkina Faso (die de sessie namens Afrikaanse staten initieerde), Bangladesh, Kameroen, DR Congo, Pakistan, Somalië, Eritrea, Soedan en Qatar.

Rusland, Cuba, Saoedi-Arabië en China zullen naar verwachting in oktober in de raad worden gekozen. China was onlangs voorzitter van het UNHRC-proces voor het interviewen en aanbevelen van de volgende expert van de UNHRC op het gebied van vrijheid van meningsuiting, die in juli zal worden benoemd.

De volgende verklaring werd afgelegd door Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch, als getuigenis voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in zijn debat op 16 juni 2020:

Mr. de voorzitter,

In de archieven van dominee Martin Luther King is er een telegram van maart 1965, hem opgestuurd in Selma, Alabama, door zijn vriend en mede-leider van burgerrechten, Morris Abram, onze oprichter, dagen na Bloody Sunday. Morris Abram veroordeelde de ‘schandelijke tentoonstelling van wreedheid’ door politieagenten tijdens de vreedzame protesten, en betuigde zijn solidariteit met de ‘grote zaak’ van rechtvaardigheid en gelijkheid.

Helaas, een halve eeuw later, moet UN Watch vandaag opnieuw de schandelijke tentoonstelling van wreedheid door politieagenten veroordelen bij de moord op George Floyd. We blijven ondubbelzinnig achter de strijd tegen racisme en politiegeweld staan.

In de geest van Morris Abram – die bij de Verenigde Naties heeft gediend en het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie uit 1964 heeft opgesteld – is UN Watch een leidende stem geweest in deze Mensenrechtenraad, die wereldwijd discriminatie bestrijdt. Toen er in Darfur genocide plaatsvond, was het UN Watch die de wereldwijde activistische top organiseerde, die hier in 2007 werd gehouden.

En elk jaar voeren we campagne tegen de verkiezing van racistische en meedogenloze regimes voor deze Raad. Maar al te vaak winnen ze vanwege politieke deals in de achterkamer. De verdachten worden de rechters.

Als we de nagedachtenis van George Floyd willen eren, moet het urgente debat van morgen over racisme en politiegeweld serieus en geloofwaardig zijn – en geen farce worden.

Daarom stellen we voor dat leden van de Raad die systematisch racisme of politiegeweld beoefenen, niet meedoen – dat ze zichzelf terugtrekken [uit de Mensenrechtenraad].

We vragen Mauritanië: gezien het feit dat je naar schatting 500.000 zwarte slaven hebt, waarbij CNN Mauritanië aanduidt als ‘het laatste bolwerk van de slavernij‘, zal uw land zich dan terugtrekken uit dit urgente debat over racisme tegen zwarten?

We vragen Libië: zal Libië zich terugtrekken [uit de Mensenrechtenraad], aangezien uw land tot een miljoen Afrikaanse migranten onderwerpt aan virtuele slavernij – gevangen in een angstaanjagende cyclus van afpersing, gevangenisstraf, dwangarbeid en prostitutie?

We vragen Eritrea: zal Eritrea zichzelf terugtrekken [uit de Mensenrechtenraad], aangezien uw land – door deze Raad zelf – is veroordeeld wegens ‘systematische, wijdverbreide en grove schendingen van de mensenrechten’, met inbegrip van willekeurige detentie en foltering?

We vragen Kameroen: zal Kameroen zichzelf terugtrekken [uit de Mensenrechtenraad], aangezien uw land systematisch vreedzame demonstraties verbiedt, protesten van de Engelssprekende bevolking verplettert en gruweldaden heeft begaan, waaronder burgerslachtoffers, verkrachting en brandende dorpen.

We vragen de Democratische Republiek Congo: zal de DRC, behalve de verkrachtingshoofdstad van de wereld zijn, aangezien de politie slechts 2 maanden geleden 55 mensen heeft vermoord in een gecoördineerd hardhandig optreden tegen een religieuze sekte, zichzelf terugtrekken [uit de Mensenrechtenraad]?

We vragen Venezuela: aangezien de Maduro-regering vorig jaar in slechts vijf dagen vorig jaar 47 demonstranten heeft vermoord en willekeurig 900 mensen heeft vastgehouden, zal het zich terugtrekken [uit de Mensenrechtenraad]?

Mijnheer de voorzitter, wanneer zal de VN stoppen met het kiezen van racisten en onderdrukkers als rechters voor de mensenrechten?


Bronnen:

♦ naar een artikelRacist regimes should recuse themselves from UN debate on U.S. racism & police brutality” van 17 juni 2020 op de site van UN Watch

♦ naar een artikel van Sebastian Bouknight en Timothy Hucks “Slavery Hidden in Plain Sight in Mauritania” van 30 januari 2019 op de site van Inside Arabia

♦ naar een artikel van Philip Amiola “The Many Faces Of Slavery And Imperialism” van 27 november 2015 op de site van Modern Ghana

Een gedachte over “Racistische regimes moeten zich terugtrekken uit het VN-debat over racisme en politiegeweld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.