Speciale stenen vazen en potten tonen de Joodse continuïteit in Israël na de Romeinse vernietiging

Het gebruik van kalkstenen houders, potten en vazen hield niet op bij de vernietiging van de stad Tzipori (Galilea) in de tweede eeuw na Christus, zoals eerder werd gedacht, maar ging nog minstens twee eeuwen door in Galilea. Nieuw onderzoek biedt inzicht in hoe het joodse leven in het land van Israël doorging na de vernietiging van de Tempel en van Jeruzalem door toedoen van de Romeinen.

Het gebruik van kalkstenen vaten, heel gebruikelijk onder de Joodse bevolking tijdens de Tweede Tempelperiode, hield niet op bij de vernietiging van de stad in de tweede eeuw na Christus, zoals eerder werd gedacht, maar ging door in Galilea, het nieuwe centrum van het Joodse leven, voor nog minstens twee eeuwen, zoals een document aantoont dat werd gepubliceerd in het meinummer van het Bulletin van de American Schools of Oriental Research (ASOR).

Verschillende soorten en voorbeelden van dergelijke vazen (amphora’s) zijn opgegraven in Tzipori (Sepphoris), Zeev Weiss, een professor aan het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die samen met Maya Sherman, Tami Zilberman en Gal Yasur de paper mede-schreef gaf hierover toelichting aan The Jerusalem Post:

Als archeoloog die de materiële cultuur van de joodse samenleving in de dagen na de vernietiging van de Tweede Tempel bestudeerde, werd ik getroffen door het feit dat deze vazen op verschillende plekken op de site te vinden waren. We hebben steeds meer bewijsmateriaal gevonden, ook in het laatste seizoen van opgravingen twee jaar geleden, en we konden bewijzen dat ze in die periode in gebruik waren.

De meest geaccepteerde interpretatie van de reden waarom tijdens de Tweede Tempelperiode kalkstenen vaten voorkwamen, is verbonden met Joodse zuiverheidswetten. Volgens deze wetten ontvingen stenen vaten geen onzuiverheid, terwijl vaten van klei er extreem vatbaar voor waren en erg moeilijk te zuiveren.

Tzipori was al een belangrijk Joods centrum in de eerste eeuw na Chr. en werd in de volgende decennia nog belangrijker: de grote rabbijn Yehuda Hanasi verplaatste het Sanhedrin – de Joodse Grote Vergadering – daar in de tweede helft van de tweede eeuw, en de Misjna, De fundamentele tekst van het rabbijnse jodendom werd in de stad opgesteld. Weiss leidt de opgravingen al 30 jaar op de locatie.

Hoewel de meeste Joodse zuiverheidswetten strikt geassocieerd zijn met tempelactiviteit en daarom hun praktische betekenis verloren hebben na de vernietiging ervan, hebben sommige aspecten van de zuiverheidsrituelen het overleefd, zoals de gewoonte om je onder te dompelen in rituele baden – Mikvaot – die tegenwoordig deel uitmaakt van het Joodse leven. Mikvaot werd ook ontdekt in Tzipori.

De onderzoekers identificeerden verschillende soorten vaten, waaronder kommen, kopjes, mokken en potten. Voor sommigen van hen suggereerde de typologische analyse dat ze uniek waren voor Galilea, terwijl andere leken op die in Jeruzalem en op andere locaties. Bovendien kon de groep de bron identificeren van het materiaal dat werd gebruikt om ze te vervaardigen, dat in veel gevallen afkomstig was van lokale steengroeven.

Weiss wees erop dat, hoewel ze de werkplaatsen tot nu toe niet hebben blootgelegd, het logisch is om te denken dat ze daarom ook in het gebied zijn geproduceerd:

Het probleem met de vorige theorie was dat ze sites controleerden die na de tweede Joodse opstand door de Romeinen waren verwoest en dat op die sites alles werd beëindigd. Maar in Galilea en vooral in Tzipori ging het leven daarbuiten verder, ze leden niet onder de opstand. Joden handhaafden hun praktijken en een van de praktijken was het gebruik van deze stenen vaten, zoals ze zich steeds weer ondergingen in rituele baden. In de toekomst denk ik dat de vraag moet worden onderzocht of de kalksteenvaten op andere locaties in Galilea zijn gebruikt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rossella Tercatin “Special vessels show Jewish continuity in Israel after Roman destruction” van 17 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogOverblijfselen van oud sierrelikwie gevonden in Tzipori, de oude hoofdstad van Galilea” van 1 juni 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.