De enige tegenkandidaat voor Trump is Joe Biden; hoe kijkt hij naar Israël?

Op 3 november 2020 vinden in de Verenigde Staten de Presidents verkiezingen plaats. Huidig president Donald Trump van de Republikeinse Partij verwacht om voor een tweede ambtstermijn te worden herkozen.

Zijn enige tegenkandidaat is Joe Biden voor de Democratische Partij die in november 78 jaar wordt. Maar wie is die Joe Biden en hoe staat hij tegenover Israël?

Tijdens een gesprek met joodse donoren zei Biden dat Washington “de Israëli’s niet volledig kan beschermen zonder vrede”. “Ik steun geen annexatie”, zei hij. “Israël moet de dreigementen van annexatie stoppen en de nederzettingen stopzetten omdat het elke hoop op vrede zal verstikken.” Biden zei dat annexatie geen “groen licht” of erkenning van zijn regering zou krijgen.

“De Palestijnen moeten opruiing op de Westelijke Jordaanoever en raketaanvallen in Gaza beëindigen”, zei Biden. “Wat ze op hun school onderwijzen, staat nog steeds in de schoolboeken. Ongeacht welk legitiem meningsverschil ze met Israël hebben, het is nooit een rechtvaardiging voor terrorisme en geen enkele leider mag degenen die deze wreedheden plegen als terroristen veroordelen.”

“De Palestijnen moeten voor eens en altijd de realiteit en het recht van Israël op een veilige democratische Joodse staat in het Midden-Oosten accepteren. En Israël moet de annexatiebedreigingen stoppen, de nederzettingsactiviteiten stopzetten omdat het elke hoop op vrede zal verstikken.”

Biden zei dat de Palestijnse Autoriteit “het bestaansrecht van Israël – periode – moet erkennen als een onafhankelijke Joodse staat en de grenzen moet garanderen”.

“Ik ga de Taylor Force Act volledig steunen, die steun aan de PA omvat op basis van betalingen die zij doen aan terroristen in Israëlische gevangenissen.” Biden zei ook dat hij de financiering van de Palestijnse Autoriteit voor veiligheidssamenwerking met Israël zou herstellen.

“Ik ga de regeringsbesluiten van Trump terugdraaien die naar mijn mening de diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit aanzienlijk ondermijnen en de hulp om de Israëlische Palestijnse veiligheidssamenwerking en economische, humanitaire hulp aan het Palestijnse volk te steunen, aanzienlijk herstellen.”

Hij zei dat Israël de nederzettingsactiviteiten moet stoppen, maar “we mogen de Palestijnen ook niet van de haak slaan” voor kwesties als opruiing en steun voor terrorisme. Biden gaf het Palestijnse en Israëlische leiderschap de schuld van het vastgelopen vredesproces, dat niet bereid is via directe gesprekken politieke risico’s te nemen.

Reagerend op een vraag over de Amerikaanse ambassade op 29 april 2020 zei Biden: “De verhuizing had niet in de context mogen plaatsvinden zoals hij deed, maar in de context van een grotere deal om ons te helpen belangrijke concessies te doen voor vrede in het proces. Maar nu dat is gebeurd, zou ik de ambassade niet terugplaatsen naar Tel Aviv.”

Over Palestijnse terreur zei Biden op 12 november 2019: “Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen terroristische dreigingen. Het is ondraaglijk dat Israëlische burgers hun leven leiden onder de constante angst voor raketaanvallen. Daarom was onze regering zo’n groot voorstander van Israëls levensreddende Iron Dome.”

“Mijn toewijding aan Israël is volkomen onwankelbaar”, zei Biden op 20 mei 2020. “Als president ga ik onze veiligheidsondersteuning voortzetten volgens het historische memorandum van overeenstemming dat we in 2016 samen hebben ondertekend en het kwalitatieve militaire voordeel van Israël behouden. Ik ga geen voorwaarden stellen voor de veiligheidshulp gezien de ernstige bedreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd, en dit zou, denk ik, onverantwoordelijk zijn.”

Over de ‘nederzettingen’: “Ik ben sterk gekant tegen het nederzettingenbeleid van Israël op de Westelijke Jordaanoever. Dat heb ik Bibi duidelijk gemaakt toen we dat waren – toen ik vice-president was. Ik heb het de Israëli’s glashelder gemaakt. Maar het idee dat we de militaire hulp aan een bondgenoot zouden stopzetten, onze enige echte, ware bondgenoot in de hele regio, is absoluut belachelijk. Het is gewoon niet te bevatten dat iemand dat zou doen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelViews on Israel of U.S. Presidential Candidates 2020: Joe Biden” van 18 juni 2020 op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

Een gedachte over “De enige tegenkandidaat voor Trump is Joe Biden; hoe kijkt hij naar Israël?

  1. Als Democraat én hulpje van Obama, de obsessieve anti Israel president, kan je van deze Biden niet al te veel verwachten.

    De genuanceerde garde in de Democratische partij heeft de macht verloren aan de ”progressieve” agressievelingen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.