Israël hervat bouw van de ‘American Road’ die de ‘nederzettingen’ rondom Jeruzalem verbindt

Israël heeft de constructiewerken hervat van een ringweg die de Israëlische gemeenten in Judea & Samaria met Jeruzalem moet verbinden, in een project genaamd ‘The American Road‘ dat volgens een nieuw rapport meer dan $ 250 miljoen zal kosten.

De weg zal de nederzettingen ten noorden en ten zuiden van de hoofdstad met de stad verbinden en de reistijden voor de wijken in oostelijk Jeruzalem verkorten, vertelden stadsfunctionarissen maandag aan Reuters. Volgens het rapport zal het in de zomer van 2021 klaar zijn.

The American Road
Het project is genoemd naar een onvoltooide, decennia oude weg waaraan in de jaren zestig door een Amerikaans bedrijf is gewerkt en die door Zuidoost-Jeruzalem slingert. De bouw werd stopgezet na de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Fadi Al-Hidmi, de Palestijnse minister van Jeruzalemse Zaken, vertelde het persbureau dat het project ‘de Palestijnse buurten binnen de stad van elkaar afsnijdt’.

Jeruzalemse functionarissen zijn van mening dat het zowel Joodse als Arabische inwoners van Jeruzalem ten goede zal komen. Loco-burgemeester Arieh King, directeur en oprichter van het Israel Land Fund (ILF), weerlegde deze beweringen en zei:

Het verenigt de nederzettingen niet. Het gaat niet om het verenigen van grenzen of gemeentelijke lijnen. Maar het verbindt ze meer op het dagelijkse niveau – of het nu gaat om studies, toerisme of handel. En dan creëer je in de praktijk een enorme metropool Jeruzalem.

Critici zeggen dan weer dat de weg de mogelijkheid ondermijnt dat een Palestijnse staat met oostelijk Jeruzalem als hoofdstad deze delen van de stad afsnijdt van de Westelijke Jordaanoever.

Een Israëlische advocaat die families vertegenwoordigt die door de bouw zijn getroffen, zei dat dergelijke infrastructuurprojecten neerkomen op ‘de facto annexatie’ van grondgebied door Israël. Daniel Seidemann deed de argumenten, als zou de weg ook ten goede zou komen aan inwoners van oostelijk Jeruzalem, af als “tweederangs hersenspinsels”.

Na voltooiing zal de ‘America Road’ -weg de Israëlische gemeenten ten zuiden van Jeruzalem verbinden met die ten noorden en ten oosten van de stad, zoals Ma’ale Adumim. In maart beval de toenmalige minister van Defensie Naftali Bennett de voortgang van plannen om een ​​snelweg te bouwen voor Palestijnse automobilisten die hen zouden wegleiden van het controversiële E1-gebied – een deel van Judea & Samaria tussen Jeruzalem en Ma’aleh Adumim – waar Israël weer verder gaat met de bouw voor Israëliërs.

De bouwprojecten komen te midden van oplopende gesprekken over toekomstige Israëlische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, die in juli zou kunnen beginnen onder het vredesplan van Trump.

Video van Al Jazeera
“American Road to cut off West Bank from East Jerusalem”


Bronnen:

♦ naar een artikelConstruction begins on ‘American Road’ linking Jerusalem-area settlements” van 15 juni 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Israel building a ring road to link Jerusalem area settlements: report” van 15 juni 2020 op de site van i24NEWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.