Het vredesplan van Trump plaatst honderden bijbelse sites onder Palestijnse heerschappij

Plaatje hierboven: Het Joodse heiligdom Graf van Jozef nabij Nabloes in Samaria, wordt al decennialang belegerd door arabische moslims van de Palestijnse Autoriteit zoals bv. hierboven op 7 oktober 2000 tijdens Arafat’s Tweede Intifada. De Palestijnse politie die de site moest beschermen trok zich terug en liet toe dat de Tombe werd vernield en de inboedel  verbrand [beeldbron: Arca]

Honderden erfgoed- en archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria kunnen worden verwijderd uit Israëlische controle en worden overgedragen aan de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit, volgens de kaart die is vrijgegeven in samenwerking met de ‘Deal of the Century’ van de Amerikaanse president Trump.

De volledige lijst van bedreigde locaties, die werd voorgelegd aan Knesset-spreker Yariv Levin (Likud) en andere invloedrijke ambtenaren, zal vandaag worden besproken in het kader van de hoorzitting van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie die om 12.00 uur zal beginnen.

De hoorzitting, geïnitieerd door de parlementsleden Shlomo Karai, Matan Kahane en Moshe Arbel, zal de stappen onderzoeken die de Israëlische regering heeft ondernomen om de Palestijnse overname van Area C te bestrijden (het deel van Judea en Samaria dat onder de volledige Israëlische jurisdictie valt onder de Oslo-akkoorden).

Er zijn ongeveer 6000 sites van historisch en archeologisch belang in Judea en Samaria die door de wetenschappelijke gemeenschap worden erkend, maar slechts 2300 of zo zijn officieel tot beschermde archeologische sites verklaard.

Plaatje hierboven: Het Graf van Joshua ten zuiden van Nabloes in Samaria wordt het best herkend vanwege de Arabische graffiti die gewoonlijk overal op de buitenmuren wordt gekrabbeld. Het Graf wordt constant belaagd en geplunderd door moslim Palestijnen [beeldbron: Complete Pilgrim]

Na de uitrol van het ‘Peace to Prosperity‘ -plan heeft ‘Preserving the Eternal‘, een project gewijd aan het behoud van de archeologische schatten verspreid over Judea en Samaria, een noodonderzoek uitgevoerd voor het Shiloh Policy Forum, van 365 belangrijke antieke sites die een bijzonder belangrijk fysiek getuigenis geven van het nationale Joodse erfgoed van Israël.

Van de 365 sites die voor dit project zijn onderzocht, bevinden er 258 zich in wat momenteel Area C is. Volgens de conceptuele kaarten die bij het Trump Plan zijn uitgebracht, zal ongeveer 30% van deze sites deel uitmaken van de toekomstige Palestijnse staat: 135 erfgoedsites die momenteel onder de Israëlische controle wordt opnieuw toegewezen aan de Palestijnse jurisdictie.

Opvallend zijn onder meer het Hasmonese fort in Horkania in de noordelijke woestijn van Judea, het Hasmonische fort in Kypros in de Jordaanvallei, de Hasmonese paleizen bij Jericho, de bijbelse stad Shomron (Samaria-Sebastia), het altaar van Joshua op de berg Ebal, Tel Beitar, Tel Maon, Tel Hebron, onder anderen.

Momenteel lijdt de overgrote meerderheid van de antieklocaties in Judea en Samaria onder constant vandalisme en plunderingen, met een erg onderbezet en ondergefinancierde afdeling van de civiele administratie die verantwoordelijk is voor wetshandhavings- en preventiemaatregelen.

Om de zaken nog erger te maken, heeft de Palestijnse Autoriteit onlangs haar activiteiten op dit gebied opgevoerd door enorme inspanningen en middelen te besteden aan het herschrijven en opnieuw definiëren van de geschiedenis van deze sites, ze om te vormen tot ‘Palestijnse erfgoedsites’ en joden te wissen of de geschiedenis ervan te verduisteren, terwijl de toegang tot de sites wordt beperkt voor Israëlische toeristen, archeologen en andere bezoekers.

Deze inspanningen zijn in volle gang in illustratieve gevallen zoals Sebastia, de hoofdstad van het bijbelse joodse koninkrijk Samaria, en in het Hasmonese fort Tel Aromah nabij Peduel. Er is goede reden tot bezorgdheid dat deze trends zullen worden verergerd, waardoor de geschiedenis en het fysieke verslag van de joodse verbinding met het land Israël verder zullen worden gewist op de archeologische vindplaatsen die Israël moet verlaten.

Plaatje hierboven: UNESCO heeft in oktober 2018 het Graf van Rachel nabij Bethlehem tot een Palestijnse moskee verklaard. Sinds de Oslo II Akkoorden van 1995 eisen de Palestijnen Rachel’s Tombe op en verwijzen ernaar als de Bilal bin Rabah Moskee [beeldbron: Zadikim]

Etan Melet, veldcoördinator van Preserving the Eternal zei hierover:

Helaas heeft de staat Israël de afgelopen 20 jaar zijn erfgoedlocaties niet behouden. Onbetaalbare archeologische vindplaatsen zijn door de regering verwaarloosd en naar een zeer respectloze plek in de lijst van nationale prioriteiten gedegradeerd. 4.000 jaar geschiedenis moet veel meer respect krijgen. We eisen dat besluitvormers hun volledige aandacht schenken aan ons nationaal erfgoedsites en neem alle maatregelen die nodig zijn om ze te onderhouden, zelfs als het middelen vereist of het hier en daar aanpast.

Meir Deutsch, directeur-generaal van de Regavim-beweging, voegfr eraan toe:

De bepalingen van de Oslo-akkoorden over het behoud van en de toegang tot deze werelderfgoed schatten zijn volledig mislukt. Het coördinatiemechanisme is nooit van de grond gekomen en sites uit de oudheid zijn onophoudelijk geplunderd waardoor ze zo beschadigd zijn dat archeologen in veel gevallen niets meer kunnen onderzoeken of documenteren, om nog maar te zwijgen van het bewaren veel meer sites die ​​op het punt staan voor altijd verloren te gaan voor de wetenschappelijke gemeenschap, en andere grote sites zijn het doelwit van PA’s voor overname en ‘herbestemming’ als ‘Palestijnse erfgoedsites’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “Trump peace plan puts hundreds of biblical sites under Palestinian rule” van 16 juni 2020 op d esite van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelReport: Trump peace plan could leave Jewish heritage sites under Palestinian control” van 16 juni 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Het vredesplan van Trump plaatst honderden bijbelse sites onder Palestijnse heerschappij

  1. De palestijnen zullen er alles aan doen om de Joodse geschiedenis te vernielen en deze te vervangen met hun eigen sprookjes.

    Alles draait om geld.

    Als Europa deze terreurbende niet steunt….dan kan de waarheid zich weer openbaren.

    Hoog tijd voor Europa om niet te praten over waarden & normen maar ernaar te leven, iets wat ze jarenlang verzaakt hebben.

    Like

Reacties zijn gesloten.