Israëliërs in de Jordaanvallei verzetten zich tegen oprichting Palestijnse staat in Judea & Samaria

Over twee weken – en 53 jaar nadat het tijdens de Zesdaagse Oorlog door de IDF werd heroverd op de arabieren – zou de Jordaanvallei in principe vanaf 1 juli a.s. onder volledige Israëlische soevereiniteit kunnen vallen. Maar het is nog steeds niet zeker dat dit effectief zal gebeuren. Het verzet is groot en niet in het minst onder de Israëliërs die in de ‘betwiste’ gebieden wonen.

De Voorzitter van Yesha Council (gemeentelijke paraplu van Joodse gemeenten in Judea & Samaria) David Elhayani veroordeelde op vrijdag het Amerikaanse Midden-Oosteninitiatief en bekritiseerde premier Benjamin Netanyahu hard. Elhayani zei tegenover  de Hebreeuwse uitgave Walla News:

Netanyahu misleidt ons volledig omdat het plan van [de Amerikaanse president Trump] ons ertoe zal brengen een Palestijnse terreurstaat te vormen die het bestaan ​​van de staat Israël in gevaar brengt. Ik ben erg teleurgesteld in Netanyahu, hij houdt geen rekening met onze bekommernissen. Ik ben niet tegen soevereiniteit, ik ben ervoor. [Maar] het plan van Trump is een vinger in de lucht op het gebied van beveiliging. Volgens het plan brengen we Gaza naar het hart van het land. Het voorgestelde plan van Washington bewijst dat [Trump en zijn assistent Jared Kushner] geen vrienden van Israël zijn.

Los van al die commotie zetten de meeste inwoners in de Jordaanvallei intussen hun dagelijkse routine voort en verwachten geen grote impact op hun leven als gevolg van de uitgebreide soevereiniteit. Hun opvattingen over de kwestie zijn divers. Zoals een boer uitlegt, voelt hij zich niet minder Israëlisch dan enige andere burger in het hele land:

Video: Inwoners van de Jordaanvallei reageren op de annexatieplannen van Israël


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Yes to Annexation, No to Palestinian State,’ Say Israelis in Judea and Samaria” van 16 juni 2020 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelIsrael: Settler leader denounces Trump Mideast plan, criticizes Netanyahu” van 12 juni 2020 op de site van i24News

♦ een artikel op deze blogJoodse leiders in Judea & Samaria verzetten zich tegen oprichting Palestijnse staat in Trump’s plan” van 28 mei 2020 en een artikelIsraëli’s in Har Hevron vrezen ‘nachtmerrie’ om geïsoleerd te raken door Trump’s vredesplan” van 5 juni 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.