Joodse begraafplaats in het Poolse Tarnów beklad met spuitverf

Een muur van de joodse begraafplaats in Tarnow, een stad in het zuiden van Polen, werd beklad met de letters ‘AJ’, wat waarschijnlijk ‘Anti-Judas’ betekent, of anti-Joods. De Davidster van de muur was ook overschilderd.

De politie doet onderzoek; er zijn geen verdachten. Volgens de begraafplaatshouder, Adam Bartosz, omdat de muur van baksteen is, zal het verwijderen van de spuitverf niet gemakkelijk zijn en zal het schrapen van de verf sporen achterlaten. “‘Misschien laten we het achter als een getuigenis van domheid”, zei Bartosz, geciteerd door Krakow Radio.

Burgemeester Tarnow Roman Ciepiela veroordeelde de daad en plaatste op Facebook dat inwoners van de stad “er alles aan moeten doen om de taal van geweld en minachting voor anderen voor eens en altijd uit de openbare ruimte van Tarnow te laten verdwijnen”.

Tarnow, dat ongeveer 45 mijl van Krakau ligt, heeft meer dan 100.000 inwoners. Afgelopen juli werd de begraafplaats vernield net na een renovatie van $ 800.000.

De begraafplaats, opgericht in 1581, werd in 1976 toegevoegd aan het register van beschermde monumenten. Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 25.000 Joden in Tarnow. De meesten zijn vermoord in de concentratiekampen Belzec en Auschwitz.

Elke Pool kreeg het antisemitisme met de moedermelk ingezogen. Niemand moet ons vertellen hoe we ons standpunt moeten uiten en hoe we de doden kunnen eren” (Israëls interim-minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, Polen, 17 februari 2019 [bron])


Bronnen:

♦ naar een artikel van Katarzyna Markusz “Jewish cemetery in Poland vandalized with spray-paint” van 15 juni 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Eli Nahum “Offensive slogans on the wall of the Tarnów Jewish cemetery” van 11 juni 2020 op de site van Monitoring Antisemitism Worldwide