PA werkt thans met gewapende Fatah-groepen na beëindiging van de coördinatie met Israël

Na het besluit van Abbas van 19 mei 2020 om de veiligheidscoördinatie met Israël te beëindigen, zijn de veiligheidstroepen van de PA gestopt met opereren in veel gebieden van de Westelijke Jordaanoever, met name in gebied B, dat gezamenlijk wordt gecontroleerd door Israël en de PA.

De afwezigheid van de veiligheidstroepen van de PA heeft de weg vrijgemaakt voor leden van de Tanzim en de Al Aqsa Martelarenbrigades – beiden verbonden met Al-Fatah – om hun activiteiten in deze gebieden op te voeren, vaak tot ongenoegen van veel Palestijnen, die vrezen dat de Fatah-schutters de PA-beveiliging zullen vervangen bij het opleggen van de openbare orde en bij de bestrijding van criminaliteit.

De Al-Aqsa Martelarenbrigades staan opgelijst als een verboden terroristische organisatie door Canada, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Abdel Karim Jubran, een politiek analist uit Ramallah zei:

De toegenomen activiteiten van de Tanzim en al-Aqsa Martelarenbrigades zullen de Palestijnse Autoriteit en haar veiligheidstroepen ondermijnen. De grootste angst is dat Hamas en de Islamitische Jihad de anarchie zouden misbruiken om hun politieke en veiligheidsactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever op te voeren. We hebben al veel Hamas- en Islamitische Jihad-leden gezien die betrokken waren bij verschillende activiteiten, waaronder hulpverlening, op verschillende gebieden, met name Hebron, Bethlehem, Jenin, Nablus en Tulkarm. In het begin heeft de Palestijnse Autoriteit zich ingespannen om Hamas en de Islamitische Jihad te stoppen met opereren op de Westelijke Jordaanoever. Maar nu doen de Palestijnse veiligheidstroepen en verschillende burgemeesters niets om deze activiteiten te stoppen.

Samir Khaldoun, een voormalige veiligheidsgevangene en hoge Fatah-functionaris uit Nablus, zei dat hij de mogelijkheid niet uitsluit dat de Fatah-schutters een grote rol zouden spelen als en wanneer er geweld uitbreekt tussen de Palestijnen en Israël. Khaldoun vertelde aan The Jerusalem Post:

De Tanzim en al-Aqsa Martelarenbrigades speelden een grote rol tijdens de Tweede Intifada. De afgelopen weken lijken de twee groepen hun activiteiten te hebben hervat nadat ze groen licht hadden gekregen van de Palestijnse leiding. Tot voor kort toonden de Palestijnse veiligheidstroepen geen enkele tolerantie voor de publieke optredens van gewapende milities. Nu zien we dat de zaken ter plaatse zijn veranderd en deze veiligheidstroepen nauw samenwerken met gewapende Fatah-groepen.

Een senior Tanzim-lid in de stad Eizariya, ten oosten van Jeruzalem, bevestigde dat zijn mannen nu nauw samenwerkten met de veiligheidstroepen van de PA:

Onlangs hadden we een ontmoeting met de [Palestijnse] veiligheidscommandanten. Ze hebben ons onder druk gezet om de beveiligingstaken in onze stad op ons te nemen. Kortom, ze wilden dat we de veiligheidstroepen zouden vervangen bij het handhaven van de openbare orde. Nu vragen ze ons om te werken in gebieden waar de Palestijnse veiligheidstroepen niet meer actief zijn vanwege het besluit om de veiligheidscoördinatie met Israël te stoppen. Ze vertelden ons dat Palestijnse veiligheidsagenten de Tanzim-leden zouden helpen, maar zonder in hun uniform te verschijnen omdat er geen veiligheidscoördinatie is met de Israëli’s.

Al-Aqsa Martelarenbrigade
Vernoemd naar de moskee bovenop de omstreden Tempelberg, is de Al-Aqsa Martelarenbrigade een coalitie van gewapende groepen die werd opgericht aan het begin van de tweede Palestijnse opstand in 2000. De brigade bestaat uit kleine, autonome cellen van militanten die los verbonden zijn met Yasser Arafat’s Fatah Beweging, nu geleid door president Mahmoud Abbas.

Het doel van de organisatie is om Israël van de Westelijke Jordaanoever te verdrijven en uiteindelijk een Palestijnse staat op te richten die het nationalistische platform van Fatah weerspiegelt. De groep voerde aanvankelijk aanslagen uit met handvuurwapens binnen de Palestijnse gebieden, maar nam al snel zelfmoordaanslagen op burgers binnen Israël zelf.

Met name eiste het de verantwoordelijkheid op voor de eerste vrouwelijke zelfmoordterrorist die het land binnenviel. In 2005 hielden veel al-Asqa-facties anti-Israël-aanvallen tegen als onderdeel van een breed Palestijns staakt-het-vuren, maar anderen weigerden daaraan te voldoen.

In 2007-2008 rekruteerde een amnestieprogramma van de Israëlisch-Palestijnse Autoriteit enkele, maar niet alle, al-Aqsa Martelaren Brigade-elementen. Hoewel de groep Amerikaanse burgers in Israël heeft vermoord, wordt op dit moment niet aangenomen dat het een bedreiging vormt voor het Amerikaanse thuisland.

De Al-Aqsa Martelarenbrigades staan opgelijst als een verboden terroristische organisatie door Canada, de Europese Unie en de Verenigde Staten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA works with Fatah armed groups after ending coordination with Israel” van 12 juni 2020 op de site van The Jerusalem Post